Η διοργάνωση άρχισε σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου του 1994, με τον αγώνα Γερμανία-Βολιβία, ωστόσο τέσσερις ημέρες αργότερα η «γαλανόλευκη» βίωνε μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της, που δεν ήταν άλλη από την πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια πέτυχε άλλο ένα σπουδαίο επίτευγμα, 14 χρόνια μετά την πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτήν τη φορά όμως κατάφερε να βρεθεί ανάμεσα στις 24 καλύτερες ομάδες του κόσμου, παίρνοντας το εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ, τερματίζοντας στην πρώτη θέση και αήττητη (6 νίκες και 2 ισοπαλίες). Σε ένα όμιλο που βρισκόταν μαζί με τις Ρωσία, Ουγγαρία, Ισλανδία και Λουξεμβούργο.
Εκεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε σε ένα όμιλο που μόνο εύκολος δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς στο δρόμο της βρήκε την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα, την Βουλγαρία που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας την κάτοχο του τροπαίου Γερμανία και την Νιγηρία που αποτελούσε την ανερχόμενη δύναμη της Αφρικής.
Η Ελλάδα στο ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα ηττηθεί από την Αργεντινή με σκορ 4-0, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να σκοράρει το τελευταίο του γκολ με την φανέλα της εθνικής του ομάδας. Το ίδιο θα συμβεί και στο επόμενο παιχνίδι κόντρα στην Βουλγαρία, όπου η «γαλανόλευκη» θα χάσει με το ίδιο ακριβώς σκορ (4-0), ενώ στο τελευταίο της αγώνα με την Νιγηρία θα ηττηθεί με σκορ 2-0.
Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια θα τερματίσει τελευταία στον όμιλο χωρίς να πάρει κανένα βαθμό. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα σπουδαίο κατόρθωμα για την εθνική, ότι βρέθηκε ανάμεσα στις 24 καλύτερες ομάδες του κόσμου, αποκτώντας όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε 16 χρόνια μετά, στο Μουντιάλ του 2010 να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη και το 2014 να προκριθεί για πρώτη φορά στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάνοντας όλους τους Έλληνες περήφανους.
Πέρα από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μέρος για πρώτη φορά πήραν και οι Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ρωσία ως ανεξάρτητο κράτος (μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) και η ενοποιημένη Γερμανία. Παράλληλα ήταν και η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν διεξήχθη σε χώρα της Ευρώπης ή της Νότιας Αμερικής, αλλά έγινε στις ΗΠΑ σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ θεατών, με μέσο όρο περισσότερους από 69.000 θεατές ανά παιχνίδι. Ενώ η συνολική συμμετοχή υπολογίζετε περίπου στους 3,6 εκατ. θεατές, που παραμένει μέχρι και σήμερα η υψηλότερη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Επιμέλεια: Χρήστος Πρεβεζιάνος