Ένα από τα πιο όμορφα γκολ στην ιστορία των τελικών του Champions League, άγγιξε τα δίχτυα, σαν σήμερα πριν από τα 18 χρόνια, χάρης τα πόδια του Ζινεντίν Ζιντάν. Το πιο ρομαντικό τέρμα στην πιο περίεργη εξωαγωνιστική χρονιά και η «Neverkusen» του Μίκαελ Μπάλακ.

Από την «τρομοκρατία» την ημέρα της πρεμιέρας των ομίλων, στις απεριόριστες εκπλήξεις κατά την διάρκεια του και από εκεί, στον τελικό δίχως αύριο. Η Γλασκόβη της Σκωτίας έβαλε τα καλά της και η Ρεάλ Μαδρίτης των Ραούλ και Μοριέντες ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει την «πρωτάρα», Μπάγερ Λεβερκούζεν. Το φαβορί ήταν αδιαμφισβήτητο αλλά αυτή η διοργάνωση, περιείχε μόνο εκπλήξεις και η πρωταγωνιστική μορφή από τις «ασπιρίνες» σε πρωτάθλημα και κύπελλο Γερμανίας, αποτέλεσαν τον τέλειο συνδυασμό για έναν πολύ μεγάλο τελικό. Τελικά, ένας καραφλός ποδοσφαιριστής, θα «έκλεβε» την παράσταση και το γκολ του θα έμενε ως ένα από τα καλύτερα της ιστορίας.

Στην «σκιά» της τρομοκρατίας!

Το Champions League εκείνης της σεζόν, δεν ήταν σαν τις υπόλοιπες και δικαιολογημένα. Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και με τις ομάδες να έχουν προετοιμαστεί για την πρεμιέρα των ομίλων, γίνεται το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στην Αμερική. Άπαντες συγκλονίστηκαν με το γεγονός και οι αντιδράσεις για μη διακοπή ήταν εκατοντάδες, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η γνώμη της ΟΥΕΦΑ, τηρώντας κανονικά το πρόγραμμα της μέρας. Μία από τις αναμετρήσεις, μάλιστα, ήταν αυτή του Παναθηναϊκού στην έδρα της Σάλκε, όπου η ελληνική ομάδα κέρδισε κιόλας. Στα ίδια νερά κινήθηκε και η Ρεάλ Μαδρίτης με το διπλό στην Ρώμη κόντρα στην Ρόμα, ωστόσο, τόσο αυτή η νίκη, όσο και των «πρασίνων», δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τον τρόμο από την επίθεση. Η απόφαση της διοργανώτριας αρχής για αναβολή της δεύτερης μέρας, άργησε την αφετηρία της Λεβερκούζεν κατά μία εβδομάδα, όταν και διασύρθηκε από την Γιουβέντους με 4-0 στην Ιταλία.



Η επιτυχία του ενός, ήταν η καταστροφή του άλλου…

Τα στοιχεία πίσω από την ημέρα του τελικού, κάνουν αυτόν τον τελικό ακόμα πιο εντυπωσιακό από όσο δείχνει η ανάγνωση του ζευγαριού. Εκείνος ο τίτλος είχε διαφορετική βαρύτητα, αφού θα έσωζε την χρονιά σε όποια ομάδα το κατακτούσε. Από την μία, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος με 9 βαθμούς διαφορά από την κορυφή ενώ είχε χάσει στον τελικό κυπέλλου από την Λα Κορούνια. Από την άλλη, βέβαια, ο Μίκαελ Μπάλακ ζούσε την χειρότερη περίοδο της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Στην τελευταία στροφή της Μπουντεσλίγκα, θα χάσει τον τίτλο από την Μπορούσια Ντόρτμουντ ενώ λίγες μέρες αργότερα, η Σάλκε θα διασύρει την Λεβερκούζεν με 4-2 μπροστά στο τρόπαιο του DFB-Pokal. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι το γήπεδο, που φιλοξένησε τον τελικό του 1962, θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα ολοκλήρωναν την σεζόν, δύο διαφορετικές, σε νοοτροπία, ομάδες. Σε εκείνη την φάση της διοργάνωσης, ωστόσο, η εμπειρία της Ρεάλ Μαδρίτης σε παρουσίες (11 συνολικά), υπερτερούσε της πρωτάρας Λεβερκούζεν, χωρίς αυτό να επισκιάζει τις πιθανότητες της για κατάκτηση.

Οι πιο «ρομαντικές» πορείες!

Με την δεύτερη φάση των ομίλων να βρίσκεται στην προτελευταία της χρονιά, οι δύο σύλλογοι βρέθηκαν απέναντι στις δυσκολότερες αντιπάλους μέχρι το ταξίδι της Σκωτίας. Τα ντέρμπι και η όρεξη της κληρωτίδας, πρόσφεραν τις πιο απολαυστικές μάχες και από τις δύο εκδοχές, χωρίς να χάνεται ούτε στιγμή η αίσθηση της έκπληξης. Από την μία, οι «μερένχες», θα είχαν μόνιμα πρώτη θέση στους ομίλους με Ρόμα, Λοκομοτίβ Μόσχας και Άντερλεχτ σε πρώτη φάση αλλά και με Παναθηναϊκό, Σπάρτα Πράγας, Πόρτο σε δεύτερη. Η Μπάγερν Μονάχου θα είναι το εμπόδιο που θα αποφύγει στα προημιτελικά για να πέσει επάνω στην Μπαρτσελόνα για δύο μοναδικά «el classico», όπου θα της προσφέρουν μία θέση στον τελικό. Από την άλλη, η Λεβερκούζεν ήθελε να κάνει ντεμπούτο σε τελικό του συγκεκριμένου θεσμού με αποτέλεσμα να τερματίσει ως δεύτερη στο γκρουπ των Μπαρτσελόνα, Λυών, Φενέρμπαχτσε και πρώτη με Λα Κορούνια, Γιουβέντους, Άρσεναλ. Έτσι, θα βρεθεί τέσσερα 90λεπτα πριν αυτή την επίτευξη ενός μοναδικού στόχου. Ο αποκλεισμός της Άρσεναλ του Ντένις Μπέργκαμπ θα είναι η αρχή του «εφιάλτη» των αγγλικών ομάδων, αφού ούτε η Λίβερπουλ στα προημιτελικά αλλά ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά θα καταφέρουν να σταματήσουν το «τρένο» του Κλάους Τοπμέλερ προς το «Hampden Park».

Το γκολ που ολοκλήρωσε μία συλλογή και ένα… ψευδώνυμο!

Ο τελικός έχει ξεκινήσει και σε λίγα δευτερόλεπτα ολοκληρώνεται το πρώτο ημίχρονο, με το σκορ στο 1-1 και το θέαμα να είναι καθολικό. Ο Ζινεντίν Ζιντάν έβλεπε τα 76 εκ. ευρώ που δαπάνησε η Ρεάλ να μην έχουν πιάσει τόπο από άποψη στόχων και ο ίδιος πρέπει να κάνει κάτι ώστε να προσθέσει στην συλλογή του το συγκεκριμένο τρόπαιο. Ένας καραφλός «μάγος» θα πάρει τα πάντα πάνω του και ο 9ος ευρωπαϊκός τίτλος είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα για το μουσείο της Ρεάλ. Ένα «τυφλό» γύρισμα του Ρομπέρτο Κάρλος θα βρει έξω από την περιοχή τον Ζιντάν και η ευφυία του Γάλλου θα συνδυαστεί με το μοναδικό αριστερό του πόδι. Σουτ στην κίνηση και η μπάλα θα σταματήσει την τρομερή πορεία της, στα δίχτυα του Χανς-Γιοργκ Μπουτ, προσφέροντας ένα από τα ωραιότερα τέρματα της ιστορίας των τελικών του Champions League. Δεν ήταν απλώς το γκολ που διαμόρφωσε το τελικό 2-1 αλλά και εκείνο που «επικύρωσε» το ψευδώνυμο που υπάρχει μέχρι και σήμερα κολλημένο στην ομάδα του Λεβερκούζεν, το οποίο δεν ήταν άλλο, από το γνωστό «Neverkusen». Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι ο πρωταγωνιστής που έκρινε τον τελικό, κατάφερε να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του, τον μοναδικό τίτλο που του έλειπε μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, το Euro του 2000 και το Διηπειρωτικό κύπελλο του 1996.



Ο Ζινεντίν Ζιντάν ταίριαξε απόλυτα στην μοναδικότητα που προσφέρουν οι τελικοί του Champions League και το τέρμα του, συνεχίζει να μοιράζει το συναίσθημα της ευλογίας σε όσους το απόλαυσαν. Το αξεπέραστο αριστερό πόδι του κατόχου της «Χρυσής Μπάλας» του 1998, είδε την Ευρώπη να υποκλίνεται.

Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube