Έναν παίκτη με το όνομα Φρανκ Λάμπαρντ απέκτησε σαν σήμερα το 2001 η Τσέλσι, ξοδεύοντας περίπου 16 εκατ. ευρώ, μην γνωρίζοντας ότι σε λίγα χρόνια θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν περάσει από την ομάδα.

Ο πρώτος τίτλος

Μια από τις μεγαλύτερες «ξηρασίες» στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν αυτή της Τσέλσι, η οποία είχε να κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 1955.

Από την προηγούμενη σεζόν είχε εμπλακεί στην ομάδα ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, δείχνοντας κατευθείαν ότι πρόθεση του ήταν να κάνει τους Λονδρέζους τεράστια ομάδα.

Για να πανηγυρίσει ξανά την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος έπρεπε να περάσουν 50 χρόνια (2004-05), με τον Λάμπαρντ να παίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς αν και μέσος ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 13 τέρματα.

Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος που κατέκτησε με την Τσέλσι, σε συνδυασμό με το League Cup την ίδια χρονιά.

Back-2-back πρωταθλητές

Την επόμενη σεζόν ο Λάμπαρντ συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει. Σκόραρε 16 φορές, ήταν και πάλι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και σε συνδυασμό με τον Αμπράμοβιτς που έβαζε πολλά λεφτά στην ομάδα και έφερνε πρωτοκλασάτους παίκτες χάρισαν ακόμα ένα πρωτάθλημα στους οπαδούς των Λονδρέζων.

Ο κορυφαίος σκόρερ

Αυτές οι χρονιές δεν ήταν μια απλή λάμψη που θα έσβηνε σταδιακά, αλλά η αρχή για κάτι πολύ μεγάλο. Τα χρόνια πέρναγαν και ο «Φράνκι» έφτανε όλο και πιο κοντά στον θρυλικό επιθετικό της ομάδας, Μπόμπι Τάμπλινγκ, ο οποίος είχε πετύχει 202 γκολ για λογαριασμό της ομάδας.

Τελικά, στις 11 Μαΐου σκόραρε δύο φορές απέναντι στην Άστον Βίλα, ώστε να φτάσει και να προσπεράσει τον επί 43 έτη πρώτο σκόρερ της ομάδας.



Τελικά, μέχρι να έρθει η μέρα να αποχωρήσει από την ομάδα είχε φτάσει τα 211 γκολ και είναι μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ.

Ο πρώτος τελικός Champions League

Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων που βρέθηκε στην Τσέλσι η ομάδα γιγαντώθηκε. Από εκεί που έπαιρνε σπάνια τίτλους, έφτασε να αγωνίζεται σε ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ο πρώτος τελικός στο Champions League ήταν εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008 στην Μόσχα, όμως οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν αυτοί που πανηγύρισαν στο τέλος, νικώντας στη διαδικασία των πέναλτι (6-5).

Στην κανονική διάρκεια του αγώνα το παιχνίδι έληξε 1-1 με τον Λάμπαρντ να ισοφαρίζει το παιχνίδι λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Το μοναδικό Champions League

Ωστόσο, η στιγμή που ο Λάμπαρντ με τους υπόλοιπους μπλε θα έφταναν στην κορυφή της Ευρώπης ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ο τελικός έγινε στην «Allianz Arena» στην Γερμανία, ενάντια Μπάγερν Μονάχου, η οποία αγωνιζόταν στην έδρα της και ήταν το απόλυτο φαβορί.

Η Τσέλσι έχανε και όσο περνούσε ο χρόνος έμοιαζε όλο και πιο δύσκολο να καταφέρει κάτι, μέχρι που ο Ντρογκμπά σκόραρε στα τελευταία λεπτά, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι.

Στη διαδικασία των πέναλτι που πριν λίγα χρόνια είχαν φύγει ηττημένοι, πλέον ήταν αυτοί που στο τέλος σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο, με τον Λάμπαρντ να οδηγεί την ομάδα, καθώς φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού (ο Τέρι είχε δεχθεί κόκκινη κάρτα στον ημιτελικό).

Η προπονητική καριέρα

Αφού τα χρόνια πέρασαν, ο Φρανκ Λάμπαρντ αποφάσισε να γίνει προπονητής και με αυτά που έχει δείξει μέχρι τώρα, δεν είναι απίθανο να έχει παρόμοιες επιτυχίες με αυτές που είχε ως ποδοσφαιριστής.

Όντας τεχνικός στην αγαπημένη του Τσέλσι κατάφερε και της άλλαξε εικόνα από την πρώτη στιγμή, όπως είχε κάνει και όταν πρωτοπήγε στην ομάδα.

Έδωσε τόπο στα παιδιά της ακαδημίας, ενώ ήδη είχε επιβληθεί απαγόρευση των μεταγραφών στην ομάδα, κάτι που δυσκόλεψε το έργο του.

Αν και το επίπεδο της Premier League είναι πολύ υψηλό, κατάφερε και παρουσίασε ένα πολύ καλό σύνολο, με το οποίο παλεύουν να κρατήσουν την τέταρτη θέση, η οποία οδηγεί στο Champions League.







Επιμέλεια: Γιάννης Λύκος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!