Για την Ιταλία η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή, καθώς, αν και δεν είναι πολύ σύνηθες, οι γιορτάζει την ίδια ημέρα την κατάκτηση δύο από των σημαντικότερων διοργανώσεων που υπάρχουν, του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Εuro. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως πριν από 86 χρόνια κατέκτησαν το Μουντιάλ, ενώ πριν από 52 χρόνια το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934
Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου του 1934, στο «Στάδιο του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος» στη Ρώμη, η Ιταλία στέφθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας με σκορ 2-1 στην παράταση της Τσεχοσλοβακίας. Σε ένα τελικό όπου η «σκουάντρα ατζούρα» πήρε τη νίκη με ανατροπή, αφού ο Πουτς στο 71' άνοιξε το σκορ για την Τσεχοσλοβακία, για να ισοφαρίσει δέκα λεπτά αργότερα ο Όρσι, ενώ στην παράταση του αγώνα ο Σκιάβιο στο 95' διαμόρφωσε το αποτέλεσμα, χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ιταλία να γίνει η δεύτερη ομάδα που κατακτάει το Παγκόσμιο Κύπελλο και η πρώτη ευρωπαϊκή.



Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση επισκιάστηκε από τον Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ήθελε να χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως μέσο προώθησης του φασισμού. Παράλληλα υπήρχαν κατηγορίες για δωροδοκία, διαφθορά και ανάμιξη στους αγώνες της ιταλικής ομάδας του ίδιου του Μουσολίνι.

Ιταλία (Βιτόριο Πότσο): Κόμπι, Μοντζέλιο, Αλεμάντι, Φεράρις, Μόντι, Μπερτολίνι, Γκουάιτα, Μεάτσα, Σκιάβιο, Φεράρι, Όρσι.
Τσεχοσλοβακία (Κάρελ Πέτρου): Πλάνιτσκα, Τστιρόκι, Ζενίσεκ, Κρτσιλ, Τσάμπαλ, Κοστάλεκ, Πουτς, Νέγιεντλι, Σoμπότκα, Σβομπόντα, Γιούνεκ.



Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1968
Μετά από 34 χρόνια, ακριβώς την ίδια ημέρα που η Ιταλία στεφόταν για πρώτη φορά Παγκόσμια πρωταθλήτρια, στις 10 Ιουνίου του 1968, η «σκουάντρα ατζούρα» κατέκτησε το Euro, επικρατώντας της Γιουγκοσλαβίας με σκορ 2-0.

Αυτή ήταν και η… δεύτερη προσπάθεια για ανάδειξη πρωταθλητή, αφού δύο ημέρες νωρίτερα οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες 1-1 (39' Ντζάιτς, 80' Ντομενγκίνι) στον τελικό, με αποτέλεσμα χρειαστεί ρεβάνς.



Σε αυτήν, η Ιταλία κατάφερε να στεφτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της, νικώντας την Γιουγκοσλαβία, χάρη στα τέρματα του Ρίβα στο 12’ και του Αναστάζι στο 31’.

Η διαδρομή προς το τελικό, όμως, μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς στα ημιτελικά η «σκουάντρα ατζούρα» ήρθε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Σοβιετική Ένωση, μετά από 120 λεπτά αγώνα, με την Ιταλία να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό μετά από στρίψιμο νομίσματος. Στο άλλο παιχνίδι των ημιτελικών, η Γιουγκοσλαβία πέρασε στον τελικό μετά από την νίκη της με σκορ 1-0 επί της Αγγλίας.

Ιταλία (Φερούτσιο Βαλκαρέτζι): Τζοφ, Σαλβαντόρε, Γκουαρνέρι, Ροζάτο, Μπούρνιχ, Φακέτι, Ματσόλα, Ντε Σίστι, Ντομενγκίνι, Αναστάζι, Ρίβα.
Γιουγκοσλαβία (Ράικο Μίτιτς): Πάντελιτς, Φάζλαγκιτς, Παούνοβιτς, Χόλτσερ, Νταμιάνοβιτς, Τρίβιτς, Πάβλοβιτς, Ατσίμοβιτς, Χόσιτς, Μούσεμιτς, Ντζάιτς.




Επιμέλεια: Χρήστος Πρεβεζιάνος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!