Το Μουντιάλ του 1970 έμελλε να μείνει βαθιά αποτυπωμένο στις μνήμες όλων όσων το παρακολούθησαν, καθώς η καλύτερη Βραζιλία όλων των εποχών, με παίκτες αστέρια όπως οι Πελέ, Κάρλος Αλμπέρτο, Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο, Ριβελίνο, Τοστάο θριάμβευσε στο καλύτερο και θεαματικότερο Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του θεσμού, κατακτώντας για τρίτη φορά το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» απέναντι στη δύο φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία.

Σαν σήμερα, στις 21 Ιουνίου του 1970, στο στάδιο «Αζτέκα» του Μεξικού η Βραζιλία του επιθετικού, θεαματικού και ελκυστικού ποδοσφαίρου αντιμετώπισε την Ιταλία του «κατενάτσιο», με μοναδικό στόχο και των δύο, ποια θα φτάσει στο τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της.

Τότε το επιθετικό ποδόσφαιρο νίκησε το αμυντικό, με τον Πελέ να ανοίγει το σκορ στο 18' βάζοντας μπροστά την «σελεσάο». Η «σκουάντρα ατζούρα» ισοφάρισε στο 37' με τον Μπονινσένια. Ωστόσο, στο δεύτερο ημίχρονο η Βραζιλία κυριάρχησε και πήρε εκ νέου το προβάδισμα με τον Ζέρσον στο 66', ο Ζαϊρζίνιο στο 71’ έκανε το 3-1, ενώ δεκαπέντε λεπτά αργότερα ο Κάρλος Αλμπέρτο διαμόρφωσε το τελικό 4-1.

Με την Βραζιλία να κατακτά το Μουντιάλ για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις διοργανώσεις και να παίρνει το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» στην χώρα της, όπως προέβλεπε ο κανονισμός που είχε θεσπίσει ο Ζιλ Ριμέ, το οποίο όμως κλάπηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1983 από τα γραφεία της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και δεν βρέθηκε ποτέ!

Μάλιστα, η «σελεσάο» κατάφερε να στεφθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια έχοντας κερδίσει και στα έξι παιχνίδια που έδωσε στα προκριματικά, αλλά και στα έξι που έδωσε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ο Μάριο Ζαγκάλο έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε το Μουντιάλ τόσο ως ποδοσφαιριστής (1958, 1962), όσο και ως προπονητής (1970).

Βραζιλία (Μάριο Ζαγκάλο): Φέλιξ, Μπρίτο, Γουίλσον Πιάτσα, Κάρλος Αλμπέρτο, Εβεράλντο, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Τοστάο, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Πελέ
Ιταλία (Φερούτσιο Βαλκαρέτζι): Αλμπερτόζι, Μπούρνιτς, Φακέτι, Τσέρα, Ροζάτο, Μπερτίνι, Ματσόλα, Ντε Σίστι, Ρίβα, Ντομενγκίνι, Μπονινσένια
Διαιτητής: Ρούντι Γκλέκνερ (Ανατ. Γερμανία)




Επιμέλεια: Χρήστος Πρεβεζιάνος




Το παιχνίδι ξαναρχίζει σε Serie A και La Liga με 0% γκανιότα! *Οροι & προϋποθέσεις |21+



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!