Μπορεί το μεγάλο της αστέρι, ο Πελέ, να τραυματίστηκε μόλις στο δεύτερο του αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με αποτέλεσμα να στερηθεί τις υπηρεσίες του για τη συνέχεια της διοργάνωσης, ωστόσο η Βραζιλία δεν πτοήθηκε βρίσκοντας στο πρόσωπο του Γκαρίντσα τον αντικαταστάτη του και κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Για να φτάσει, όμως, μέχρι την υπεράσπιση του τίτλο της η «σελεσάο», χρειάστηκε να περάσει τα εμπόδια της Αγγλίας (3-1) στα προημιτελικά και της διοργανώτριας Χιλής (4-2) στα ημιτελικά, με τον Γκαρίντσα να είναι αυτός που την πήρε στους ώμους του και την οδήγησε στον τελικό σημειώνοντας σε αυτά τα δύο παιχνίδια τέσσερα γκολ.

Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, στις 17 Ιουνίου του 1962, η Βραζιλία καλούταν στο στάδιο «Νασιονάλ» να αποδείξει ότι δίκαια θεωρούταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και το κατάφερε παρά το γεγονός ότι βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, επικρατώντας της Τσεχοσλοβακίας με σκορ 3-1.

Ο Μάζοπουστ στο 15’ ήταν αυτός που έβαλε μπροστά στο σκορ την Τσεχοσλοβακία, η απάντηση όμως από την «σελεσάο» ήταν άμεση, με τον Αμαρίλντο να ισοφαρίζει στο 17’. Ο αγώνας άρχιζε να θυμίζει τον προηγούμενο τελικό με τη Σουηδία και πράγματι έτσι έγινε, καθώς ο Ζίτο στο 69' έκανε το 2-1 και ο Βαβά στο 78' ολοκλήρωσε την ανατροπή.

Με αυτό τον τρόπο, η Βραζιλία κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη φορά και να γίνει η δεύτερη και τελευταία ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο δύο διαδοχικές φορές, μετά την Ιταλία το 1934 και το 1938.

Βραζιλία (Αϊμορέ Μορέιρα): Ζιλμάρ, Τζ. Σάντος, Μάουρο Ράμος, Ζοζίμο, Ν. Σάντος, Ζίτο, Ντιντί, Γκαρίντσα, Βαβά, Αμαρίλντο, Ζαγκάλο
Τσεχοσλοβακία (Ρούντολφ Βίτλατσιλ): Σρόιφ, Πόπλουχαρ, Νόβακ, Πλούσκαλ, Τίτσι, Μάζοπουστ, Κβάσνακ, Σέρερ, Γιέλινεκ, Πόσπιχαλ, Καντράμπα
Διαιτητής: Νικολάι Λατίσεφ (Σοβιετική Ένωση)




Επιμέλεια: Χρήστος Πρεβεζιάνος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!