Το διττό μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέπεμψε σήμερα ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόφ. Στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα άνοιξε τη βεντάλια των θέσεων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, από τα διμερή, τα περιφερειακά έως τα διεθνή ζητήματα.
Ξεκινώντας την εφ' όλης ενημέρωση, ο Αντρέι Μάσλοβ χαρακτήρισε το σημερινό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας πολύ καλό και πολύ υψηλό και σημείωσε πως η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα, στις 6 Νοεμβρίου, υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι ο διάλογος είναι εξαιρετικός. Η συνάντηση στη Μόσχα έδειξε ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστεί ο εντατικός πολιτικός διάλογος και η πρακτική συνεργασία με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος του ρωσικού και ελληνικού λαού, επισήμανε ο Ρώσος πρέσβης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Νίκου Δένδια να επισκεφτεί την Ελλάδα το νέο έτος και σημείωσε πως η Ρωσία αναμένει τη θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην πρόσκληση εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 75 χρόνων από τη Νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαΐου 2020 στη Μόσχα.
Αποτυπώνοντας περαιτέρω τη βούληση της ρωσικής πλευράς, ο πρεσβευτής της Ρωσίας ανέφερε πως και το νέο έτος οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας πως οι προοπτικές είναι καλές και πως η Μόσχα δεν βλέπει εμπόδια. «Και υπό τις συνθήκες του αντιρωσικού καθεστώτος των κυρώσεων μπορούμε να προχωράμε» προσέθεσε.
Εξειδικεύοντας το πρόγραμμα διαβουλεύσεων που υπέγραψαν οι κ.κ. Δένδιας και Λαβρόφ στη Μόσχα, είπε πως προβλέπει τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αντίστοιχων διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τα έτη 2020-2022 με στόχο την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορα διμερή και διεθνή θέματα. Συνολικά αναφέροντα 15 πεδία που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, από τα προξενικά θέματα έως τις νέες προκλήσεις και απειλές, συμπλήρωσε.
Ενόψει της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους φετινούς εορτασμούς κοινών ιστορικών γεγονότων, όπως την επέτειο απελευθέρωσης της Κέρκυρας και των Ιονίων νήσων και τα 192 χρόνια της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και επισήμανε πως οι εκδηλώσεις συνοδεύτηκαν με ελλιμενισμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων σε ένδειξη σεβασμού και σημασίας των κοινών αγώνων των Ρώσων και των Ελλήνων.
«Να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982»
Αναφερόμενος στα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών χρειάζεται μια σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων συμφερόντων όλων των γειτονικών χωρών. Κάναμε έκκληση και στα δυο μέρη των μνημονίων να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα» σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα και προσέθεσε: «Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα λεπτομερή σχόλια αυτού του θέματος, το οποίο πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναλύσουν εις βάθος οι ειδικοί. Το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».
Όσον αφορά τις έρευνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η Ρωσία πιστεύει ότι «όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, πρέπει να επιλύσουν αυτά τα θέματα αποκλειστικά με ειρηνικά, και όχι στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών. Γνώμονας πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που είναι θεμελιώδους σημασίας. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μάσλοβ είπε πως «κάποιο θερμό επεισόδιο είτε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων, Ελλάδας-Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να συμβεί, επειδή οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν καμιά ένοπλη σύγκρουση» και επισήμανε πως οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να αποφύγουν δράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή.
«Ενέργεια και τουρισμός βασικοί πυλώνες της διμερούς συνεργασίας»
Οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας είναι η ενέργεια και ο τουρισμός, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη. Ως προς την ενέργεια, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, τόσο μέσω αγωγών όσο και σε υγροποιημένη μορφή, διαπιστώνοντας παράλληλα πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον να διευρυνθεί η συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα της οικονομικής συνεργασίας, είπε πως το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια παραμένει σταθερά υψηλό, στο επίπεδο των 800.000 επισκέψεων ετησίως. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην κατασκευή ξενοδοχείων και εξοχικών κατοικιών από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για την Elounda Hills στην Κρήτη από την εταιρεία Mirum του Βιτάλι Μπορίσοβ με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 408,5 εκατ. ευρώ και τη Resort Σκορπιός στη νήσο Σκορπιό με το κόστος των 165 εκατ. ευρώ, ανέφερε ειδικότερα. Μάλιστα, χαρακτήρισε την επένδυση στην Ελούντα ως τη μεγαλύτερη ξένη στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Επίσης, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη χώρα μας παρατήρησε πως το αμοιβαίο ενδιαφέρον Ρώσων και Ελλήνων επιχειρηματιών αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, εκτιμώντας πως μεγάλα περιθώρια έχει ο κλάδος των μεταφορών και των υποδομών.
«Αναγκαία η αντικατάσταση του σημερινού αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων» στην Κύπρο
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε πως η θέση της χώρας του παραμένει σταθερή και αμετάβλητη, διαμηνύοντας πως η Ρωσία θεωρεί αναγκαία την αντικατάσταση του σημερινού αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων με εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υποστηρίζουμε την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν ρητά την δημιουργία της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά εναντίον της έξωθεν επιβολής στις δυο κοινότητες της Κύπρου των έτοιμων "συνταγών λύσης" και τεχνητών χρονικών προθεσμιών της διαδικασίας. Εκτός απ’ αυτό, θεωρούμε αναγκαία την αντικατάσταση του σημερινού αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων με εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημείωσε.
Σε αυτό το σημείο κατέστησε σαφές πως «η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας δεν έχει καμία σχέση με τα κατεχόμενα».
«Εκτιμούμε τη θέση της Ελλάδας ότι η αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία»
Ως προς τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως «βλέπουμε ότι υπάρχουν λογικώς σκεπτόμενες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που κατανοούν το αδιέξοδο της σημερινής κατάστασης», και εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για την «πάγια θέση των Ελλήνων, ότι η αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία». Υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα της Ρωσίας «για πολύπλευρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον και της άλλης πλευράς» και συμπλήρωσε ότι «ίσως η φωνή των λογικώς σκεπτόμενων χωρών πρέπει να ακούγεται πιο δυνατά, όπως έγινε πρόσφατα στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οργανισμού».
«Τα διεκκλησιαστικά ζητήματα δεν αποτελούν εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις»
«Δεν επεμβαίνουμε στα εκκλησιαστικά θέματα» κατέστησε σαφές ο Ρώσος πρέσβης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ανέφερε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας στις 6 Νοεμβρίου στη Μόσχα δήλωσαν ρητά ότι τα διεκκλησιαστικά ζητήματα δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στον διακρατικό διάλογο και τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.
Παράλληλα, είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στον ορθόδοξο κόσμο και σημείωσε πως το ρωσικό τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα κινδυνεύει να μειωθεί αισθητά λόγω της πτώσης του προσκυνηματικού τουρισμού. Σε αυτό το σημείο θέλησε να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, αλλά η συνειδητή απόφαση του καθενός, συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, προέταξε ως προτεραιότητα της Ρωσίας την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής ανεξαρτήτως αν είναι μέλη ή όχι της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ρωσίας για το Κόσοβο, ο Αντρέι Μάσλοβ είπε πως είναι αμετάβλητη και βασίζεται στις διατάξεις του διεθνούς δικαίου, όπως διαμορφώθηκαν από το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτή η επαρχία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας. Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας» προσέθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ