Ο Κώστας Ρουγκάλας, κάνει μια παύση από τις προπονήσεις της Παναχαικής και μιλά για το πώς από το χωριό, έφτασε στους νέους του Ολυμπιακού και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Θυμάται τα καλά λόγια του Βενγκέρ για αυτόν, τις προπονήσεις με Ερνέστο Βαλβέρδε, Τσόλο Σιμεόνε, Γορίς Ματάισεν και όχι μόνο…
Αποτελώντας σίγουρα έναν από τους καλύτερους αμυντικού της φετινής Σούπερ Λιγκ 2, με παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο, δεν διστάζει να γίνει καυστικός για το πρωτάθλημα που (όπως φαίνεται) επιτέλους ξεκινά το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου.
Ο Κώστας Ρουγκάλας… αποκαλύπτεται στο sport-fm.gr και τον Ανδρέα Παπαγιαννόπουλο!
Το «κεφάλαιο» Ολυμπιακός: « Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Από μικρή ηλικία δούλευα στην προπόνηση και ζούσα σαν επαγγελματίας. Θα ήθελα να πάρω κάποιες ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο κομμάτι της έντασης και της δύναμης στις προπονήσεις, σε σχέση με τη Θύελλα Πατρών, όπου αγωνιζόμουν».
Η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ισπανία, ο Κούντε και ο Λούκας Ερναντέζ: «Στην αρχή νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα. Θυμάμαι συγκεκριμένα είχα πρόταση τότε από τον Πανιώνιο και συζητούσαμε να πάω εκεί. Είχε προβλήματα ο Πανιώνιος τότε, αλλά ήταν μια ιστορική ομάδα και πιστεύαμε ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα για εμένα. Εκεί που ήμουν έτοιμος να δεχθώ την πρόταση , με παρότρυνε ο μάνατζερ μου, να περιμένω μία, δύο μέρες ακόμα και θα έρθει πρόταση από ομάδα του εξωτερικού. Φυσικά μόλις άκουσα Ατλέτικο Μαδρίτης θα μπορούσα να περιμένω όσο χρειαζόταν. Η Ατλέτικο ήταν πρωταθλήτρια Ισπανίας εκείνη τη χρόνια. Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τη ζωή στην Ισπανία και τη Μαδρίτη συγκεκριμένα. Ο καιρός είναι ίδιος και οι άνθρωποι έχουν πάνω κάτω τις ίδιες συνήθειες με εμάς. Θα βγουν, θα πάνε για καφέ, θα πάνε για φαγητό, για ψώνια. Είναι χώρα με ζωντάνια».
«Ο Λούκας ήταν παίκτης της πρώτης ομάδας ο οποίος ερχόταν μία προπόνηση ή δύο με εμάς και έπαιζε τους αγώνες. Τον χρησιμοποιούσε ο προπονητής σαν στόπερ και κάποιες φορές μπορεί να μην ξεκινούσε κιόλας. Εννοείται ήταν καλός παίκτης και ξεχώριζε αλλά μάλλον δεν ερχόταν με μεγάλη όρεξη στην Β’ ομάδα (γέλια). Δεν έκανε κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους στις προπονήσεις, ήταν ταλαντούχος και σίγουρα οι επιλογές του, του βγήκαν και έφτασε εκεί που αγωνίζεται σήμερα. Με τον Κουντέ κάναμε αρκετή παρέα όσο βρισκόμασταν μαζί στον σύλλογο. Ήταν από τότε παίκτης που ξεχώριζε για την σωματοδομή του και γενικά τις φυσικές του δυνάμεις. Τον θεωρούσα και τον θεωρώ πολύ καλό παίκτη. Πλέον βλέπουμε ότι έχει ρόλο στον Ολυμπιακό. Θα βοηθήσει αρκετά είναι η άποψη μου».
Διηγώντας τις αναμνήσεις του από το Βέλγιο, αλλά και τον «αγαπημένο» του προπονητή Γορίς Ματάισεν: «Ο Ματάισεν είναι ο προπονητής που με πίστεψε και με πήρε από την Β΄ εθνική Ελλάδας στην Α΄ εθνική Βελγίου. Με βοήθησε πάρα πολύ στην εξέλιξη μου και έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην καριέρα μου. Χάρη σε αυτόν έπαιξα σε υψηλό επίπεδο. Στο Βέλγιο είναι τα καλύτερα ποδοσφαιρικά μου χρόνια. Έπαιξα πραγματικά ωραίο ποδόσφαιρο. Γεμάτα γήπεδα, εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, ευχαριστήθηκα την κάθε ημέρα ξεχωριστά εκεί».
Για το πώς ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο αλλά και τις φήμες για τον ξάδερφο του από το χωριό: «Δεν αποφάσισα να γίνω ποδοσφαιριστής. Απλά έπαιζα ποδόσφαιρο και ξεχώριζα από τα υπόλοιπα παιδιά στο χωριό. Ο πατέρας μου είχε και έχει πάθος με το ποδόσφαιρο. Του έλεγαν οι φίλοι μου είναι καλός ο Κώστας, είναι καλός και έτσι αποφάσισε να με πάει στην ακαδημία της Θύελλας Πατρών, από εκεί ξεκίνησαν όλα σε ηλικία οχτώ ετών. Όντως ο ξάδερφος μου με το ίδιο όνομα και επίθετο είχε τρομερό ταλέντο αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ποδόσφαιρο, οπότε δεν ισχύουν οι φήμες ότι μας μπέρδεψαν (γέλια)».
Για τους Ερνέστο Βαλβέρδε και Τσόλο Σιμεόνε: «Έχω κάνει προπόνηση με δυο από τα μεγαλύτερα ονόματα προπονητών παγκοσμίως, με Ερνέστο Βαλβέρδε και Σιμεόνε. Αν μιλήσω με κάποιον θα με ρωτήσει αμέσως πώς ήταν στις προπονήσεις ο Τσόλο. Όλοι περιμένουν να ακούσουν ότι βγάζει το πάθος που βγάζει στους αγώνες, όμως δεν είναι έτσι. Παρακολουθεί τις προπονήσεις και μπαίνει πιο ενεργά στο πρόγραμμα τακτικής αντίθετα με τους αγώνες που το "ζει" λες και παίζει μέσα ο ίδιος. Από την μεριά του ο Βαλβέρδε που στους αγώνες δείχνει πιο ήρεμος, στις προπονήσεις είναι πιο παθιασμένος ».
Για την πορεία της εθνικής Ελλάδας νέων εώς τον τελικό του EURO 2012 αλλά και τις προτάσεις που προέκυψαν από το εξωτερικό : «Με την εθνική ζήσαμε μεγάλες στιγμές, η ικανοποίηση και η χαρά που παίρνεις εκείνη τη στιγμή δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι μία όμορφη ανάμνηση που θα θυμάμαι για πάντα. Γνωρίζω για ενδιαφέρον από την Πάρμα τη χρονιά που βγήκα στους καλύτερους δέκα ποδοσφαιριστές μετά το "Elite Round" με την εθνική ομάδα. Μάλιστα και ο Βενγκέρ είχε πει κολακευτικά λόγια για εμένα, μετά από ένα παιχνίδι του UEFA Youth League (Next Generation), μεταξύ Άρσεναλ-Ολυμπιακού».
Ερωτηθείς για τους στόχους της Παναχαϊκής, τους δικούς του, αλλά και τη Super League 2, αναφέρει μη «μασώντας» τα λόγια του: «Στόχος μας είναι να μπούμε στο γήπεδο και να ξεχωρίζουμε σαν ομάδα. Να μπορούμε να κερδίζουμε οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Αν καταφέρουμε αυτό, τότε θα μπορούμε να ορίσουμε και τους στόχους μας. Στα λόγια κανένας δεν έγινε πρωταθλητής. Οι δικοί μου στόχοι συνδυάζονται με αυτούς της ομάδας. Αν η ομάδα ξεχωρίσει, τότε θα ξεχωρίσω και εγώ αλλά και όλοι μας. Γιατί να μην γράψουμε τα ονόματά μας με "χρυσά γράμματα" στην ιστορία μιας τόσο μεγάλης ομάδας;»
«Όσον αφορά την Super League 2, ας αρχίσουμε με το γεγονός ότι δεν υπάρχει δεύτερη κατηγορία στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα συνονθύλευμα που το βαφτίζουν πρωτάθλημα της Super League 2 . Δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν λειτουργεί τίποτα βάσει προγράμματος και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ομάδες. Προφανώς, υπάρχει ταλέντο και μεγάλες δυνατότητες για πραγματικό ποδοσφαιρικό θέαμα, αλλά παρατηρούμε κάθε χρόνο πως πάει από το κακό στο χειρότερο. Πώς μετά να ενδιαφερθεί μια σοβαρή ομάδα από την Α΄ εθνική ή από το εξωτερικό για παίκτες; Αυτή η κατηγορία βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο για δυσφήμιση και όχι για διαφήμιση του προϊόντος. Εύχομαι και ελπίζω να αλλάξει άμεσα αυτό. Όταν θα υπάρξει πρωτάθλημα, θα μπορώ να απαντήσω και για φαβορί».