Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς – που τρέχει τώρα να «περισώσει» γιοτ, ιδιωτικά τζετ, πανάκριβα αυτοκίνητα και «παλάτια» από τις κυρώσεις της Δύσης – δεν γεννήθηκε μέσα στα πλούτη.
Όπως οι περισσότεροι από τους ολιγάρχες φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν στη μετασοβιετική Ρωσία, έτσι και εκείνος έκανε περιουσία στην πορεία, εκμεταλλευόμενος την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με τους επικριτές του να τον κατηγορούν απάτες, δωροδοκίες και εκβιασμούς, κατηγορίες τις οποίες βέβαια ο ίδιος και οι δικηγόροι του απορρίπτουν.
Ειδικά στην περίπτωση του 55χρονου Αμπράμοβιτς ωστόσο, η μετάβαση στα πλούτη ήταν ακόμη πιο έντονη, καθώς εκείνος ήταν ένα πάμφτωχο ορφανό παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ρωσίας (τότε Σοβιετικής Ένωσης), περνώντας το μεγαλύτερο της ανήλικης ζωής του στη Σιβηρία.
Ορφανός – φτωχός – ζάμπλουτος
Κι όμως, παρά την «ταπεινή» του καταγωγή, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε καταφέρει να κάνει περιουσία προτού «πατήσει» τα 30, και να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο πριν τα 40. Πως; Οι επικριτές του μιλούν για απάτες και υποθέσεις διαφθοράς.
Ο νεαρός Αμπράμοβιτς είχε συλληφθεί το 1992, σε ηλικία τότε 25 ετών, με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε πλαστά/ψευδή έγγραφα για να πάρει υπό τον έλεγχό του μεγάλες ποσότητες καυσίμων: συγκεκριμένα μια αμαξοστοιχία με φορτία καυσίμων την οποία οδήγησε στη Ρίγα της Λετονίας όπου τα καύσιμα πουλήθηκαν με τον ίδιο να εισπράττει τα έσοδα. Οι εν λόγω κατηγορίες στην πορεία αποσύρθηκαν, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο Αμπράμοβιτς λέγεται πως ευνοήθηκε σημαντικά επειδή είχε καλές με έναν άλλον ολιγάρχη, τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος είχε με τη σειρά του πολύ καλές σχέσεις με τον Ρώσο τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.
Αμφιλεγόμενα ντιλ – δωροδοκίες – απαγωγές
Πριν γίνει 30 ετών, ο Αμπράμοβιτς αγόρασε τη ρωσική Sibneft από το ρωσικό κράτος έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων (τα 137 εκατομμύρια από αυτά λέγεται ότι προήλθαν από δάνειο που είχε «κανονίσει» το Κρεμλίνο). Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, για να γίνει το εν λόγω ντιλ, είχε δωροδοκηθεί με περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, μέσω του Μπερεζόφκσι, ο τότε σωματοφύλακας του Γέλτσιν, Αλεξάντερ Κορζάκοφ.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οι ρωσικές Αρχές είχαν μάλιστα επιχειρήσει να «κυνηγήσουν» για τη συγκεκριμένη συμφωνία τον Αμπράμοβιτς τον οποίο είχε όμως τότε προστατεύσει ο ίδιος ο Γέλτσιν. Για την ιστορία, ο εισαγγελέας, που είχε επιχειρήσει τότε να βάλει στο στόχαστρο τον Αμπράμοβιτς, αποπέμφθηκε, αφού προηγουμένως δόθηκε στη δημοσιότητα ένα sex tape με πρωταγωνιστή τον ίδιο.
Λίγα χρόνια μετά, το 2005, ο Αμπράμοβιτς πούλησε τη Sibneft, την οποία είχε αγοράσει 250 εκατομμύρια δολάρια με δανεικά, πίσω στο Κρεμλίνο για… 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ ωστόσο, το 2002, και ενώ ο Πούτιν είχε διαδεχθεί τον Γέλτσιν στην εξουσία, ο Αμπράμοβιτς θα αποκτούσε και άλλη μία κρατική ρωσική εταιρεία, τη Slavneft, με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα εκείνης της δημοπρασίας ήταν, επίσης, προϊόν εκβιασμών.
Putin’s money man
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, τη Slavneft διεκδικούσε τότε και μια ομάδα Κινέζων που ήταν διατεθειμένη μάλιστα να δώσει πιο πολλά από τον Αμπράμοβιτς για να την αποκτήσει, ωστόσο ένα από τα μέλη της… έπεσε θύμα απαγωγής στη Μόσχα.
Χρόνια αργότερα, το 2010, ισπανική έρευνα θα χαρακτήριζε τον Αμπράμοβιτς «ταμία του Πούτιν» («Putin’s money man») και «μάνατζερ των οικονομικών συμφερόντων του Πούτιν».
Περιουσία πολλών δισ.
Στο μεσοδιάστημα, ο Αμπράμοβιτς αγόρασε (το 2003) την ποδοσφαιρική ομάδα της Chelsea για 140 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ πλέον εκείνος ηγείται και του κολοσσού της χαλυβουργίας Evraz (που κατηγορείται όμως πως έχει συμβάλει στην κατασκευή ρωσικών τανκς).
Οι πιο πολλές από τις προαναφερθείσες καταγγελίες παρουσιάστηκαν προ ημερών σε ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε από το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC (BBC Panorama).
Όσο για τον ίδιο τον 55χρονο Αμπράμοβιτς – που ειρήσθω εν παρόδω έχει συνολικά επτά παιδιά από δύο γάμους – εκείνος έχει βρεθεί πια στο στόχαστρο όχι μόνο βρετανικών αλλά και ευρωπαϊκών κυρώσεων, με αποτέλεσμα να τρέχει να γλιτώσει από την κατάσχεση και το πάγωμα όσα περισσότερα μπορεί από τα περιουσιακά του στοιχεία.
Σημειωτέων πως μιλάμε για μια προσωπική περιουσία συνολικής αξίας περίπου 10 με 12 δισεκατομμυρίων στερλινών, υπό την «σκέπη» της οποίας εντάσσονται τουλάχιστον 70 σπίτια και ένας ολόκληρος στόλος από αυτοκίνητα, ιδιωτικά τζετ (Boeing 767 – The Bandit, Gulfstream G650 LX-RAY) και σουπεργιοτ (Solaris, Eclipse).
Πηγή: kathimerini.gr