Μπορεί η Πόρτο να αποκλείστηκε απ’ τη συνέχεια του Champions League μετά και την δεύτερη ήττα απ’ τη Γιουβέντους, όμως το χθεσινοβραδινό ματς ήταν πολύ σημαντικό για τον τερματοφύλακα των «δράκων», Ίκερ Κασίγιας. Κι αυτό γιατί ήταν η 175η συμμετοχή του Ισπανού στις διοργανώσεις της UEFA, αριθμός που τον καθιστά απόλυτο ρεκόρντμαν.

Μέχρι χθες ο Κασίγιας «μοιραζόταν» την πρώτη θέση μαζί με το «ιερό τέρας» του ιταλικού ποδοσφαίρου και της Μίλαν, Πάολο Μαλντίνι, ενώ την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν Τσάβι (173), Ζέεντορφ (163) και Ραούλ (161).

Ο Ισπανός πορτιέρο έκανε το ντεμπούτο του στις διοργανώσεις της UEFA στις 15 Σεπτεμβρίου 1999, όταν υπερασπίστηκε την εστία της Ρεάλ απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Τελικό σκορ 3-3, με τον 18χρονο τότε Κασίγιας να περνά δύσκολο βράδυ απέναντι σε Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς.



Στο τέλος της σεζόν πάντως, ο Κασίγιας… χαμογέλασε, μιας και πανηγύρισε την κατάκτηση της «κούπας με τα μεγάλα αυτιά» όντας βασικός στον τελικό ενάντια στην Βαλένθια (3-0).



Αργότερα ο Ισπανός τερματοφύλακας έχασε την θέση του απ’ τον πιο έμπειρο Θέσαρ, ωστόσο είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί εκ νέου σε τελικό Champions League το 2002, απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Με το σκορ στο 2-1 υπέρ των Μαδριλένων, ο Ισπανός αντικατέστησε τον τραυματία Θέσαρ στο 68ο λεπτό και διατήρησε ανέπαφη την εστία του μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Ουρς Μέιερ, με την Ρεάλ να κατακτά τον τίτλο για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.



Χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα χρόνια για να αγωνιστεί ξανά η Ρεάλ σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA, με τον Κασίγιας να είναι πια αρχηγός και βασικός και αναντικατάστατος τερματοφύλακας των «μερένχες».

Στις 24 Μαΐου 2014 λοιπόν, στο «Da Luz» της Λισσαβόνας, η Ρεάλ αντιμετώπισε την… συμπολίτισσα Ατλέτικο, την οποία και κατατρόπωσε στην παράταση με 4-1. Είχε προηγηθεί η… buzzer – beater κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας του ματς, με την οποία οι «μπλάνκος» ισοφάρισαν την ομάδα του Σιμεόνε, πριν ακολουθήσει η… ομοβροντία της παράτασης.

Λίγο αργότερα, ο Κασίγιας σήκωσε το «δέκατο» («la decima») στον ουρανό της Λισσαβόνας, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης.



Η τελευταία συμμετοχή του Κασίγιας με την ολόλευκη φανέλα στο Champions League του άφησε σίγουρα μια πικρή γεύση, καθώς ήταν στον ημιτελικό του 2015 απέναντι στη Γιουβέντους. Με το πρώτο ματς στην Ιταλία να λήγει 2-1 υπέρ της «μεγάλης κυρίας», οι «μερένχες» ήθελαν μόνο νίκη στον επαναληπτικό του «Santiago Bernabeu», όμως το τελικό 1-1 (με το γκολ της Γιουβέντους να έρχεται απ' τον... Αλβάρο Μοράτα!) «γκρέμισε» τα όνειρα των Μαδριλένων για δεύτερο συνεχόμενο τελικό.



Ο Κασίγιας πάντως δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ το Champions League, έτσι επανήλθε την επόμενη χρονιά με την φανέλα της Πόρτο, με την οποία και αγωνίζεται ως σήμερα.

Επιμέλεια: Γιάννης Πολιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube