Μόλις επτά μήνες άντεξε στην ηλεκτρική καρέκλα της Ρεάλ Μαδρίτης ο Ράφα Μπενίτεθ, που από την αρχή της ανάληψης της νέας του θέσης στον πάγκο των «μερένχες» φάνηκε ότι έπρεπε να γεμίσει μεγάλα παπούτσια.
Και η αλήθεια είναι πως αν στραβώσει το κλήμα από την αρχή, δύσκολα θα αποφευχθεί το «φάγωμα» από τον... γάιδαρο, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ισπανού τεχνικού.
Είχε να γεμίσει μεγάλα παπούτσια
Η σιγουριά του Φλορεντίνο Πέρεθ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Μπενίτεθ, για την ορθότητα της απόφασης του δεν έπεισε τους φίλους της «βασίλισσας», που από την αρχή αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρόσληψη ενός ανθρώπου που δεν είχε να παρουσιάσει παρά ελάχιστα την τελευταία δεκαετία.
Από την πρόσληψη του κιόλας υπήρξαν αντιδράσεις στις τάξεις της Ρεάλ Μαδρίτης, που συμπλήρωναν τις γκρίνιες για την απόλυση του Κάρλο Αντσελότι που ήταν καθόλα αποδεκτός στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και έχαιρε εκτίμησης αφού ήταν εκείνος που έφτασε το 2014 στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, προσφέροντας στη «βασίλισσα» το πολυπόθητο «La Decima».
Στη σφυγμομέτρηση μεταξύ των οπαδών της Ρεάλ λίγες μέρες πριν την απόλυση του, για την καταλληλότητα του να διαδεχθεί τον Ιταλό τεχνικό στο τιμόνι των «μερένχες», ο Μπενίτεθ έλαβε ποσοστό υπέρ του μόλις 8%.
Επί της ουσίας ο Μπενίτεθ, ουδέποτε έγινε αποδεκτός από τη βάση των οπαδών της Ρεάλ, που φρόντιζαν να του το δείχνουν σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι αποδοκιμάζοντας τον.
Παράλληλα το περιστατικό με τον Ντένις Τσέρισεφ και το «κάζο» στο κύπελλο με την «ασήμαντη» Κάντιθ, κλόνισε μια και καλή την αξιοπιστία του Μπενίτεθ και φρόντισε ώστε να χυθεί το γάλα που είχε μαζέψει στην καρδάρα, από την σχετικά θετική παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο ξεκίνημα της Πριμέρα.
Το σημείο καμπής
Έχοντας αντιμετωπιστεί από την αρχή με σκεπτικισμό, ο Μπενίτεθ έπρεπε να αποδεικνύει καθημερινά ότι ήταν ικανός για τη θέση, οδηγώντας τη Ρεάλ σε συνεχόμενες επιτυχίες.
Επί της ουσίας αυτό δεν συνέβη ποτέ, με τη «βασίλισσα» να έχει να επιδείξει ελάχιστες «καλές περιόδους» κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του.
Το καράβι της Ρεάλ έμοιαζε να πνέει σε ασφαλή ύδατα μετά από το σερί των δεκατεσσάρων παιχνιδιών δίχως ήττα, αλλά στην πρώτη φουρτούνα φάνηκαν οι πραγματικές ρωγμές του πλοίου.
Η πρώτη κρίση ξεκίνησε μετά την ισοπαλία με 1-1 στο ματς με τη συμπολίτισσα Ατλέτικο, όταν ο Μπενίτεθ δέχθηκε κριτική για την κίνηση του να κάνει αλλαγή τον σκόρερ και τον κορυφαίο σε εκείνο το ματς Καρίμ Μπενζεμά.
Και αν το κλήμα ήταν στραβό, το έφαγε ο γάιδαρος στο «κλάσικο» του Νοεμβρίου, με την Μπαρτσελόνα να φιλοδωρεί με τέσσερα τέρματα την ομάδα του Μπενίτεθ, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους.
Μετά και το «κάζο» στο κύπελλο, ο Ισπανός τεχνικός δεν σήκωσε κεφάλι ποτέ μέχρι να γίνει θέμα χρόνου η απόλυση του, όταν δεν κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα απέναντι στη Βαλένθια, στο πρόσφατο ματς της Ρεάλ.
Το «στοίχημα» με τον «νέο Γκουαρντιόλα»
Ήδη ο Ζινεντίν Ζιντάν που αναλαμβάνει την ηλεκτρική καρέκλα της ομάδας, όντας ο εκλεκτός των οπαδών, καλείται να σηκώσει το βάρος ενός νέου πρότζεκτ, στο οποίο η «βασίλισσα» θέλει να δημιουργήσει τον δικό της Γκουαρντιόλα.
Έναν άνθρωπο δηλαδή γνωστό και αγαπητό στις τάξεις των οπαδών και παράλληλα νέο και φιλόδοξο, που θα εφαρμόσει καινοτομίες και θα οδηγήσει την ομάδα στο μέλλον.
Ο τίτλος του «εκλεκτού» τον συνοδεύει από την ανακοίνωση κιόλας της πρόσληψης του, ενώ με την επιλογή του ο Φλορεντίντο Πέρεθ προσπάθησε να κερδίσει και πάλι την στήριξη των οπαδών, επιλέγοντας αυτόν που ήθελαν.
Ωστόσο, ο ισχυρός άνδρας την Ρεάλ φαίνεται να τον πιστεύει. Αν δεν τον πίστευε δεν τον έβαζε δίπλα στον Αντσελότι.
Με την επιλογή του Ζιντάν, η Ρεάλ αποφασίζει να κινηθεί με τη δοκιμασμένη συνταγή της Μπαρτσελόνα, κάνοντας αφεντικό ένα πρόσωπο που ξέρει το «Dna» της ομάδας και είναι ένας άνθρωπος που έχει τις περγαμηνές να ενσαρκώσει το μοντέλο, για να γίνει νέος Πεπ ή νέος Λουίς Ενρίκε.
Γιώργος Σπανομανώλης