Συζητείται από το πρωί της Πέμπτης (17/6) στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την ΕΠΟ, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».
Ο εισηγητής του σχεδίου νόμου, βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νέου νόμου και σημείωσε ότι «το καράβι της αθλητικής μεταρρύθμισης έχει σαλπάρει και κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία του. Το χαλάκι με τις βρωμιές τινάχθηκε».
Ωστόσο, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύθηκε σφοδρή επίθεση εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του νομοθετήματος που έφερε στη Βουλή.
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ο υφυπουργός διορίζει τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αντί του Κοινοβουλίου. Πιστεύετε ότι θα γίνει έλεγχος στα πιστοποιητικά των εταιριών; Δεν θα γίνει.
Είπατε ότι εφαρμόσατε 101% την ολιστική μελέτη για την ΕΠΟ. Είναι ανακριβές αυτό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποτυχία της πολιτικής σας το γεγονός ότι είπατε ότι χίλιες ομάδες περιμένουν να ενταχθούν στο μητρώο και δεν ψήφισαν.
Η βιωσιμότητα των ομάδων της Super League 2 είναι κάτι που μας κάνει σκεπτικούς. Για τις ομάδες Β’, επειδή η θυγατρική ομάδα στην Super League 2 δεν θα μπορεί να ανέβει, είναι ζητούμενος ο ρόλος της μέσα στο πρωτάθλημα. Αν απαγορεύεται να ανέβει ο ρόλος της θα είναι ρόλος νταραβεριτζή. Θα δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη εστία φαυλότητας. Δεν είμαστε Αγγλία».
Αντίθετος με τον θεσμό των Β’ ομάδων στη Super League 2 εμφανίστηκε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος είπε:
«Οι ομάδες αυτές θα μπορούν να χάνουν κατά το δοκούν. Θα έπρεπε να φτιάξουν ένα δικό τους χωριστό πρωτάθλημα».
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του:
«Θέλετε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, χωρίς να είναι ανεξάρτητη αρχή. Η ασυλία που θεσμοθετείτε δεν αρκεί, δημιουργεί αρκετές ασάφειες όπως και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Η αυστηροποίηση των ποινών δεν αρκεί για το σύνθετο πρόβλημα της βίας. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα που θα ξεκινάει από το σχολείο. Αν οι ποινές ήταν η λύση, το πρόβλημα της βίας θα είχε λυθεί».
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, είπε από το βήμα της Ολομέλειας:
«Το νομοσχέδιο δεν ασχολείται καθόλου με την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με γενναία χρηματοδότηση σωματείων και ομοσπονδιών.
Σε σχέση με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αντί να κάνετε δεκτή την πρόταση για μεταφορά των ΠΑΕ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κάνετε το εντελώς αντίθετο. Καμία απόφαση ή πράξη της ΕΕΑ δεν κοινοποιείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, σε πλήρη αντίθεση με τα ισχύοντα. Τα μέλη της απολαμβάνουν το ακαταδίωκτο.
Και αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι επί της ουσίας αθλητικό. Έρχεται να σώσει, να προστατεύσει και να ενισχύσει την ασυδοσία των επιχειρηματιών στο χώρο του ποδοσφαίρου. Επί της αρχής το καταψηφίζουμε».
Ο Ιωάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων:
«Για την αθλητική βία επαναφέρετε ένα επικίνδυνο και αναποτελεσματικό ιδιώνυμο για λόγους εντυπωσιασμού. Η πολιτεία γίνεται σκληρός τιμωρός νέων ανθρώπων».