Στα κατεχόμενα βρίσκεται από το πρωί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έχοντας ετοιμάσει μια μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ψευδοκράτος ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, απορρίπτοντας όμως τη λύση της ομοσπονδίας, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.





«Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο», τόνισε.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις και να φέρουμε τη λύση για να έρθει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο. Δεν αφήνουμε στον αέρα ποτέ κανένα χέρι που απλώνεται προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Την καλή μας θέληση τη δείξαμε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας» πρόσθεσε.

«Λέμε αν θέλετε λύση επικυρώστε τα κυρίαρχα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Κι εύχομαι πως θα δούμε τις ημέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών θα επισκεφθούν μια μέρα τα δυο κράτη στο νησί. Aυτή την ελπίδα μου την είπα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση της βάσης του διαλόγου της Τουρκίας και της Ελλάδας θα ενισχύσει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος» δήλωσε ο Ερντογάν.



Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημερινή επέτειο χαρακτηρίζοντας την εισβολή ως «ειρηνευτική επιχείρηση».

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», είπε προσθέτοντας: «Μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης πως θυμάται «με ευγνωμοσύνη τους ηρωικούς μας μάρτυρες που πέθαναν για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή». Όπως είπε, «ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των γενναίων ανδρών που έπεσαν στο χώμα για τη χώρα μας, τη σημαία μας, την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας. Φιλώ τα χέρια των βετεράνων μας που πολέμησαν γενναία για την ύπαρξη, τα δικαιώματα και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς. Προσεύχομαι στον Θεό για μια υγιή, ωφέλιμη και γόνιμη ζωή».

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε πριν τις 10 το πρωί και τον υποδέχθηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Ταράρ. Λίγο πριν την ομιλία του ο ο Ερντογάν επισκέφθηκε το μνημείο του Ατατούρκ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, όπου κατέθεσε στεφάνι.



Από την άλλη πλευρά, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Ταράρ στην ομιλία του στην παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία ισχυρίστηκε πως το ψευδοκράτος αργά ή γρήγορα θα πάρουν τη θέση τους αξίζει στον κόσμο και θα πετύχουν τους στόχους τους.

Επανέλαβε τους ισχυρισμούς για «ειρηνευτική» επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 γιατί όπως είπε «η ελληνοκυπριακή ηγεσία με τη δύναμη των όπλων, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους από το κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει τη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει το ψευδοκράτος για την Τουρκία και για τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εμπέδωση της γαλάζιας πατρίδας.

Φιέστα Ερντογάν
Οι δρόμοι στα κατεχόμενα έχουν γεμίσει εδώ και μέρες με αφίσες του τούρκου προέδρου τις οποίες συνοδεύουν επιγραφές όπως: «Η Πατρίδα Τουρκία είναι η μόνιμη εγγύηση της ύπαρξης και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων».

Η Τουρκία ετοιμάζει μια άνευ προηγουμένου φιέστα, σήμερα καθώς 50 πλοία μαζί με το αεροπλανοφόρο Ανατολού θα βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου. Επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην περιοχή ενώ θα πετάξουν και F-16.

Μάλιστα, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της 50ής επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο, ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο αναφέρεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις της ελληνικής ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΟΚΑ Β και τις μεγάλες σφαγές που σημειώθηκαν κατά των Τουρκοκυπρίων, με την πρόφαση ότι εισέβαλαν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 για να σώσουν τους Τουρκοκυπρίους.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Λιβανέζος αξιωματούχος προειδοποιεί με «σκηνές αποκάλυψης» σε περίπτωση ισραηλινής εισβολής

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «όσο είναι ακόμα εφικτό»

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη γνωστός δικηγόρος που επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά σε κρατούμενους

«Ραβασάκια» της ΑΑΔΕ σε 155.000 επιχειρήσεις που οφείλουν να στέλνουν τα δεδομένα τους στο myDATA

Σερίφης πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή στο Κεντάκι - Άγνωστα τα κίνητρα

Τουρίστρια στη Νάπολη βρήκε τραγικό θάνατο – Της έπεσε άγαλμα στο κεφάλι

Τους «έκαψε»… η ανάρτηση- Νέο περιστατικό με αποβολή δυο μαθητών σε Γυμνάσιο της Πάτρας

Σάλος στις ΗΠΑ: Οι αρχές κατηγορούν κολοσσούς των social media για «μαζική παρακολούθηση» χρηστών

Καιρός: Βροχές και σήμερα - Μέχρι 29 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο

Tαξί: Θέλουν να καθυστερήσουν τους ελέγχους για POS - Θέτουν θέμα ασφαλείας για ένα... αυτοκόλλητο