Στην «κόψη του ξυραφιού» κινείται για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο του κόμματος.
Η σύγκρουση που πυροδότησε το «αίτημα» Κασσελάκη να κριθεί μετά τις εθνικές εκλογές του 2027 και όχι μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές έληξε με συμβιβασμό, ενώ το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Πολιτική Γραμματεία. Μετά μια πολύωρη και γεμάτη ένταση συνεδρίαση του οργάνου, κατά πληροφορίες αργά το βράδυ υπήρξε σύγκλιση σε μια ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζονταν «εμπιστοσύνη» στο πρόσωπό του από τα μέλη της Π.Γ., αλλά χωρίς ρητώς διατυπωμένη χρονική διάρκεια.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «στην Π.Γ. που συνεδρίασε σήμερα, μετά μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία: α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ. ως πολιτικού κέντρου».
Τι είχε προηγηθεί; Η νέα «βόμβα» που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «δεύτερο ημίχρονο» της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας εκτιμήθηκε από πολλούς ως τελεσίγραφο.
Ο πρόεδρος του κόμματος ξάφνιασε τους πάντες όταν με φόντο τις εθνικές εκλογές και την παραμονή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να σταματήσει αυτή η μόνιμη αμφισβήτηση που υπάρχει προς το πρόσωπό του.
Πέταξε ουσιαστικά το «γάντι» στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να λάβει «λευκή επιταγή» και να μην αμφισβητηθεί μέχρι το 2027, οπότε σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, θα στηθούν οι επόμενες εθνικές κάλπες.
«Αν βρείτε αντίπαλο…»
To κόμμα δεν πηγαίνει καλά δημοσκοπικά, ωστόσο ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε μέσα στο όργανο πως θα κάνει «ένα συνέδριο επανίδρυσης», επισημαίνοντας πως «αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ την αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Απευθυνόμενος προς τα μέλη του οργάνου τους είπε πως όποιος τον αμφισβητεί, να το πει μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε προς τα στελέχη πως αν μπορούν να βρουν κάποιον αντίπαλο, δεν έχει αντίρρηση να προσφύγει και πάλι στη βάση του κόμματος. Στο τέλος της συνεδρίασης «πήρε πίσω» την προχθεσινή «επιθετική» επιστολή του προς τα μέλη του οργάνου. «Αφού δεν με αμφισβητείτε κιόλας, δεν θα πάω σε εκλογές από τη βάση. Αποσύρω την επιστολή», φέρεται να είπε.
Αν και στην αρχή τόνισε πως δεν ήθελε να στενοχωρήσει κανέναν με το θέμα του ερωτηματολογίου και της επιστολής, τα πράγματα στη συνεδρίαση έλαβαν άλλη τροπή, καθώς το γεγονός ότι ζήτησε ουσιαστικά από το όργανο να κριθεί στις εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές δεν ήχησε καλά. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Π.Γ. που πήραν τον λόγο ήταν αρνητικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος του απάντησε πως «όλοι κρινόμαστε στις ευρωεκλογές». Στην ίδια γραμμή φέρεται να κινήθηκαν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ζωή Καρκούλια, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά. Σε αυτό το κλίμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη. Μόνο τρία μέλη της Π.Γ. φέρεται να τον υποστήριξαν.
Ομως, όπως προαναφέρθηκε, κανένα στρατόπεδο δεν ήταν έτοιμο χθες για μια ρήξη, με απότελεσμα τον συμβιβασμό που αναφέρθηκε στην αρχή.
«Αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ τώρα»
Στην παρέμβασή του, που άνοιξε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε πως «δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία. Αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ τώρα, εδώ που είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», κατέληξε.
Tα νέα στρατόπεδα
Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και με βάση τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών χθες το πρωί, πριν από τη νέα συνεδρίαση του οργάνου χθες το απόγευμα.
Το συνέδριο, που μένει να φανεί ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά και με τη συμφωνημένη ατζέντα, δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς μετά το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη για το όνομα και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος τα στελέχη διχάστηκαν, η ομάδα των «νεοπροεδρικών» έσπασε και καινούργια «μπλοκ» αναμένεται να σχηματιστούν πολύ σύντομα.
Ο Γιώργος Τσίπρας, που στήριξε τον νέο πρόεδρο από την αρχή, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM άνοιξε θέμα ηγεσίας: «Πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις ευρωεκλογές; Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές».
Η εσωστρέφεια έχει χτυπήσει την πόρτα του κόμματος με δεδομένο πως πολλά στελέχη διαφωνούν με τον τρόπο λειτουργίας του. Σε δημόσιες τοποθετήσεις η κριτική είναι αρκετά σκληρή και σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει το κλίμα που είχε προκληθεί λίγο πριν από την πρώτη διάσπαση.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας, δεν εκλέξαμε μονάρχη». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας συμπλήρωσε πως «κίνδυνο διάλυσης δεν βλέπω. Εναν ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικό από ό,τι τον γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια τον βλέπω ήδη». Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των στελεχών δεν έχει δει με καλό μάτι τους αιφνιδιασμούς του προέδρου είτε για οργανωτικά είτε για πολιτικά ζητήματα. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε πως «όταν εκλέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος δεν είπε θα καταργήσω τα όργανα. Ο κ. Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα».
Υπάρχει μια ομάδα στελεχών που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη και η οποία δεν «κλονίστηκε» από τις τελευταίες αναταράξεις στην Κουμουνδούρου. Ανάμεσά τους είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ελενα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου, η Νίνα Κασιμάτη, ο Πέτρος Παππάς.
Ο βουλευτής Κιλκίς στην ΕΡΤ τόνισε πως «κανείς νομίζω από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν καταθέσει τη ζωή τους στο κόμμα αυτό, δεν έχει τη διάθεση να αυτοκτονήσει και να αμφισβητήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».
Μεγάλη επιρροή στα όργανα εξακολουθεί να έχει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μετά την κατάθεση του ερωτηματολογίου έχει φύγει από τη γραμμή της μετριοπαθούς στάσης. Στο Open ανέφερε πως «αν ρωτάς τα μέλη μας αν πρέπει να είμαστε Αριστερά ή Κεντροαριστερά, αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο παρεκκλίνει από αυτό που ψηφίσαμε πριν από τρεις εβδομάδες».
Πηγή: Καθημερινή