Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα, ούτε απλά ένα επάγγελμα. Είναι κάτι παραπάνω... Οι φίλοι του ποδοσφαίρου βλέπουν τις ομάδες τους σαν κάτι δικό τους. Σαν ένα μέρος της ζωής τους.

Γι’ αυτό το να βλέπεις έναν ποδοσφαιριστή της ομάδας σου να επιλέγει να αγωνιστεί στον «εχθρό» σου είναι κάτι που σου δημιουργεί ένα συναίσθημα αντιπάθειας ή και μίσους ακόμη, προς τον συγκεκριμένο παίκτη.

Μετακινήσεις ποδοσφαιριστών σε αντίπαλους συλλόγους έχει γίνει πολλές φορές. Το να επιστρέψει όμως ένας ποδοσφαιριστής μετά από μια τέτοια «προδοσία» δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Με αφορμή τον γυρισμό του Μάριο Γκέτσε στην Ντόρτμουντ, το sportfm.gr σας παρουσιάζει έξι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που επέστρεψαν στην ομάδα που «πρόδωσαν».

Ματς Χούμελς





Την αντίθετη διαδρομή από τον Μάριο Γκέτσε έκανε ο Ματ Χούμελς. Βέβαια, η περίπτωσή του δεν είναι η ίδια με του πρώην συμπαίκτη του στη Ντόρτμουντ, αφού ναι μεν ξεκίνησε την καριέρα του από την Μπάγερν το 2007, αλλά έκανε μόλις μία εμφάνιση σε μία σεζόν και το 2008 δόθηκε δανεικός στην Μπορούσια, η οποία τότε είχε τερματίσει στην 13η θέση του πρωταθλήματος. Τελικά, μετά από οκτώ χρόνια στην ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στη Μπάγερν, με τους Βαυαρούς να τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες.

Ζερόμ Λίροϊ





Ο Ζερόμ Λίροϊ ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μετά από πέντε χρόνια και 102 εμφανίσεις, ο Γάλλος θα μεταγραφεί στη μεγάλη αντίπαλο της Παρί, τη Μαρσέιγ. Βέβαια, δεν ήταν καθαρά δική του απόφαση να μετακομίσει στη Μασσαλία, αφού ήταν μέρος μιας ανταλλαγής μεταξύ των ομάδων. Στη Μαρσέιγ έμεινε δύο χρόνια, έχοντας 8 γκολ σε 58 εμφανίσεις και το 2002 παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στην Παρί Σεν Ζερμέν. Τη σεζόν 2002-03 κάνει 48 εμφανίσεις και σκοράρει 8 γκολ, όμως το καλοκαίρι του 2003 παίρνει μεταγραφή στην Γκινγκάμπ, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε σε αρκετές γαλλικές ομάδες πριν αποσυρθεί το 2015.

Κένι Μίλερ





To Σέλτικ-Ρέιντζερς είναι ένα από τα σπουδαιότερα ντέρμπι του πλανήτη και για πολλούς θεωρείται το «απόλυτο» ντέρμπι. Υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα και των δύο ομάδων, όμως υπάρχει κάποιος που ενώ είχε μετακομίσει στον «εχθρό» πήρε την απόφαση να επιστρέψει. Αυτός είναι ο Κένι Μίλερ, ο οπόιος το 2000 σε ηλικία 21 ετών πήρε μεταγραφή στη Ρέιντζερς. Εκεί έμεινε για μια σεζόν και το 2001 μετακόμισε την Αγγλία και την Γουλβερχάμπτον. Το 2006 παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στη Σκοτία, αυτή τη φορά για να αγωνιστεί στη Σέλτικ. Μάλιστα, το πρώτο του γκολ με την φανέλα των «καθολικών» ήταν σε ντέρμπι απέναντι στην πρώην του ομάδα. Τελικά έμεινα ένα μόλις χρόνο στη Σέλτικ, καθώς το 2007 ταξίδεψε εκ νέου για την Αγγλία, για λογαριασμό της Ντέρμπι Κάουντι. Το 2008 παίρνει τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στη Ρέιντζερς. Εκεί, οι φίλοι της ομάδας δεν τον υποδέχτηκαν και πολύ καλά και τον πρώτο καιρό τον γιούχαραν συνέχεια. Τελικά, οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν, ο Μίλερ έμεινε μέχρι το 2011 στην ομάδα και επέστρεψε το 2014 για να βοηθήσει την ομάδα στην προσπάθεια για την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία.

Ντένις Λο





Ο Ντένις Λο ξεκίνησε την καριέρα του το 1959 από την Χάντερσβιλτ και το 1960 υπέγραψε στην Μάντσεστερ Σίτι. Εκεί έμεινε για μία σεζόν, αφού το 1961 πήγε στην Τορίνο και το 1962 παίρνει μεταγραφή στην συμπολίτισσα της Σίτι, τη Γιουνάιτεντ. Εκεί πέρασε 11 ολόκληρα χρόνια, έγινε θρύλος της ομάδας και πήρε το προσωνύμιο «Τhe King». Όμως, το 1973 αποχωρεί και επιστρέφει στη Σίτι. Δεν ήταν όμως αυτό που πλήγωσε τους «κόκκινους διαβόλους», αλλά το γκολ του Λο στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος το 1974, στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων του Μάντσεστερ, στον οποίο η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε με 1-0 και υποβιβάστηκε από την πρώτη κατηγορία.

Πατ Τζένινγκς





Είναι γνωστό ότι Άρσεναλ και Τότεναμ δεν έχουν πολύ καλές σχέσεις. Υπάρχει αρκετά μεγάλη «έχθρα» μεταξύ των δύο ομάδων και γι’αυτό θεωρείται το μεγαλύτερο ντέρμπι του Λονδίνου. Υπάρχει όμως ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε και στις δύο και μάλιστα, άφησε και τις δύο για την άλλη. Κι όμως αγαπήθηκε το ίδιο και από τους μεν και από τους δε. Ο Πατ Τζένινγκς , ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία, υπέγραψε στην Τότεναμ το 1964. Το 1977 και μετά από 472 εμφανίσεις με τη φανέλα των «πετεινών», η ομάδα αποφάσισε να μην τον κρατήσει γιατί θεώρησε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει πολλά ακόμα, καθώς ήτα 32 χρονών και κοντά στο τέλος της καριέρας του. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική, αφού ο Τζένινγκς μετακόμισε στην Άρσεναλ, στην οποία έκατσε για 8 χρόνια και πραγματοποίησε 327 εμφανίσεις. Αν και το 1985 αποσύρθηκε, τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση, ώστε να είναι σε φόρμα για το παγκόσμιο κύπελλο του 1986, στο οποίο θα έπαιρνε μέρος η Βόρεια Ιρλανδία. Έτσι, επέστρεψε στην Τότεναμ, στην οποία παρέμεινε για μία σεζόν.

Αντώνης Αντωνιάδης





Τέλος, έχουμε τον μοναδικό Έλληνα της λίστας. Ο Αντώνης Αντωνιάδης υπέγραψε στον Παναθηναϊκό το 1968, έμεινε για 10 χρόνια και έγινε θρύλος της ομάδας. Όμως, το 1978 οι «πράσινοι» δεν του ανανέωσαν το συμβόλαιο και ο Αντωνιάδης πήγε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Έκατσε μόλις ένα χρόνο στους «ερυθρόλευκους» και έπαιξε σε 14 αγώνες σκοράροντας 7 γκολ. Τη σεζόν 1979-80 αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ατρομήτου και το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του.

Επιμέλεια: Μανόλης Πολιουδάκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube