Όταν έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με ανθρώπους τόσο ξεχωριστούς όπως ο Αντώνης Πριόνας, δεν το σκέφτεσαι. Απλά το εκμεταλλεύεσαι. Καθότι πολυμήχανος και αεικίνητος, δεν επαναπαύτηκε ποτέ στα κεκτημένα, αλλά συνέχισε να θέτει νέους στόχους στην προπονητική του καριέρα.

Σε λίγο καιρό κλείνει πέντε χρόνια στην τεχνική ηγεσία των κλιμακίων των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Κορασίδων, Νεανίδων, ενώ προσφάτως ανέλαβε τις τύχες της Γυναικείας εθνικής ομάδας. Νιώθει ήδη ικανοποιημένος από τις επιδόσεις και τα όσα έχει καταφέρει σε εθνικό επίπεδο στο γυναικείο ποδόσφαιρο, ενώ αντιλαμβάνεται τον διττό χαρακτήρα του ρόλου που επιτελεί: να είναι ταυτόχρονα τόσο προπονητής, όσο παιδαγωγός και «πατέρας» των κοριτσιών του, αφού ειδικά το δεύτερο, αποτελεί για εκείνον το επιστέγασμα όλων των μελλοντικών επιτυχιών.

Αρχικά μίλησε για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα, παραθέτοντας στοιχεία που λίγοι έχουν την τύχη να γνωρίζουν: «Τα τελευταία δύο χρόνια, το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Έχουμε 25% αύξηση των δελτίων των κοριτσιών σε ηλικίες κάτω των 18, ενώ 17% αντίστοιχα στις άνω των 18. Η UEFA μάλιστα παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη ως χώρα σε ανάπτυξη σε ποσοστιαία μονάδα, μαζί με Ισπανία, Σουηδία και Ιταλία».

Για τον ρόλο της ομοσπονδίας χαρακτηριστικά είπε: «Η ΕΠΟ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία μας. Μάλιστα ο Άγγελος Μπασινάς, επισκέφτηκε τις παίκτριες της ομάδος και συνομίλησε μαζί τους, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν από πλευράς τεχνικού διευθυντή».

Γνωρίζοντας ότι ο πολύπειρος Έλληνας κόουτς διαθέτει αυτό που χρειάζεται για να επιτύχει στον τομέα του, καθώς και ότι το μάτι του Αντώνη «κόβει», τον ρώτησα ποια είναι η διαδικασία εξεύρεσης ταλέντων. «Το διαδίκτυο και οι άνθρωποι στα σωματεία, βοηθούν την ήδη δύσκολη δουλειά μας, ενημερώνοντάς μας για τυχόν ταλέντα ανά την επικράτεια. Βέβαια και εμείς προσπαθούμε να διοργανώνουμε camp στα οποία εντοπίζουμε αρκετά ταλαντούχα κορίτσια».

Πως θα μπορούσε να ανέβει η δημοτικότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου; «Η βελτίωση της οργάνωσης των σωματείων, είναι κάτι που θα βοηθούσε μακροπρόθεσμα. Ειδικά αν εμπλουτιστούν με τις σωστές αρχές, φιλοσοφίες και ποδοσφαιρικές ιδέες, τα αποτελέσματα θα γίνουν εμφανή και σε εθνικό επίπεδο», αποκρίθηκε.



Πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις ένα επίπεδο ως εθνική ομάδα και ταυτόχρονα να είσαι ανταγωνιστικός; Ο Αντώνης πιστεύει ότι είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις όταν οι ομάδες στην Ελλάδα ξεκινούν την προετοιμασία τους αργά και οι αγώνες των προκριματικών φάσεων ξεκινούν νωρίτερα: «Κυριολεκτικά αναγκαζόμαστε να προπονούμε τις παίκτριες από το τηλέφωνο και να τις δίνουμε οδηγίες για ατομικά προγράμματα. Στην Ευρώπη οι αθλήτριες δεν ξεκουράζονται παραπάνω από 20 μέρες», είπε μ’ ένα ελαφρύ παράπονο να σκεπάζει το πρόσωπό του.

Το να βάζεις στόχους και να τους εκπληρώνεις είναι το παν στην φιλοσοφία του Έλληνα προπονητή από τα Ψαχνά Ευβοίας, αφού οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή της χρονιάς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, έχουν επιτευχθεί σ’ένα μεγάλο ποσοστό. «Φέτος με τις Κορασίδες φτάσαμε ένα βήμα πριν την πρόκριση σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά, ενώ κάναμε και ρεκόρ συγκομιδής βαθμών έχοντας το απόλυτο σε νίκες, κάτι που καμιά ανδρική ομάδα δεν κατάφερε στο παρελθόν».

Πόσο όμως τον επηρεάζουν οι κακές γλώσσες; «Όταν αποφάσισα ν’αφήσω την Β’ Εθνική και να ασχοληθώ με το γυναικείο ποδόσφαιρο, κανείς δεν μου είπε ότι έπραξα καλά. Όλοι έλεγαν ότι θα απογοητευτώ. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν ακόμα άτομα που έχουν μεράκι στον χώρο. Αν τα μεγάλα ποδοσφαιρικά σωματεία δημιουργήσουν γυναικεία τμήματα με τόσο ταλέντο που υπάρχει στην χώρα, η Ελλάδα θα φτάσει πολύ ψηλά», δήλωσε πεπεισμένος για την ποιότητα που διαθέτουν τα κορίτσια.



Εν συνεχεία, επέμεινε στο πόσο σημαντικό είναι όλο και περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, αφού εκτός των άλλων, μέσω του ανταγωνισμού και του πλουραλισμού επιλογών προάγεται και το ίδιο το άθλημα από την επιλογή των βέλτιστων, κάτι που άλλα ευρωπαϊκά κράτη πράττουν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. «Στην Ελλάδα είναι δύσκολο η τελική επιλογή 20 παικτριών να γίνεται ανάμεσα σε 45 γυναίκες, ενώ χώρες όπως η Αγγλία και η Αυστρία, διαλέγουν μέσα από 5500 άτομα».

Για τον Πριόνα το ποδόσφαιρο βελτιώνει τόσο το αθλητικό κομμάτι, όσο την υγεία και την αντίληψη των κοριτσιών. «Προσπαθούμε να κάνουμε τους γονείς και τα παιδιά να καταλάβουν πόσο βοηθά τα νεαρά κορίτσια το ποδόσφαιρο σε σχέση με άλλα αθλήματα», ενώ συμφώνησε απόλυτα με την έρευνα που διεξήγαγε η UEFA, στην οποία αναφέρεται ότι, η αυτοπεποίθηση των κοριτσιών αυξάνεται κατά 80% σε σχέση με άλλα, που κυμαίνεται στο 74%.

«Η πειθαρχία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γυναίκα είναι πιο ώριμη στο μυαλό σε σχέση με τον άνδρα, κάνει τις αθλήτριες να μοιάζουν με σφουγγάρια και έτσι να «αρπάζουν» πιο εύκολα ό,τι και αν τους πεις. Πάντως είναι καλό να αγωνίζονται σε μεικτές ομάδες με τα αγόρια πριν τα 12 με 13 έτη τους, άποψη που ενστερνίζονται και ξένοι προπονητές και έχει αποδειχθεί ότι τα βοηθάει στην καριέρα τους», συμπλήρωσε.

Κατανοώντας τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και αναγνωρίζοντας τις γερές βάσεις που πλέον έχουν τεθεί, στο μέτρο που γίνεται επιτρεπτό, ο Πριόνας πρεσβεύει ότι, η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να συγχέεται με το πόσο μακριά ή όχι φτάνει η Εθνική ομάδα σε επίπεδο διεθνών διοργανώσεων, αλλά το κατά πόσο τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου γυναικών διαθέτουν τα εφόδια για να εξοπλίσουν τις νέες παίκτριες. «Μέσα από την ανάπτυξη των γυναικείων πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών αλλά και γενικότερα, θα βοηθήσει στην βελτίωση της εικόνας και του επιπέδου του γυναικείου ποδοσφαίρου στο σύνολο».

Το μέλλον μοιάζει ευοίωνο για τον Αντώνη Πριόνα, αφού πλέον οι κόποι του ιδίου, των συνεργατών και των αθλητριών του, αποδίδουν καρπούς: «Πριν τέσσερα χρόνια στον τρίτο από τους τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης που είχε θεσπίσει η ΕΠΟ, βρισκόταν και το γυναικείο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν δωρεάν στα προγράμματα προπονητικής που διοργανώνονται, με τον ρυθμό εξαγωγής αυτών στο επάγγελμα να αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια».

Άλλωστε πολυπράγμων και δραστήριος καθώς είναι, ο Πριόνας διατελεί και ως εκπαιδευτής προπονητών, προσθέτοντας άλλον έναν σημαντικό ρόλο, στην ήδη «φουσκωμένη» από ευθύνες λίστα των καθηκόντων του.



Ως άνθρωπος που γνωρίζει το ποδόσφαιρο όσο λίγοι, έχει γνώση του υλικού που διαθέτει στα χέρια του και με γνώμονα την λογική αυτή, θέτει και αντίστοιχα εφικτούς και παράλληλα υψηλούς στόχους. Κάτι που φάνηκε, από την συζήτησή μας περί Euro 2021, αλλά και τον όμιλο των προκριματικών που βρίσκεται η Εθνική Γυναικών, μαζί με το μεγαθήριο κάτοχο οχτώ Ευρωπαϊκών Κυπέλλων Γερμανία, την Ουκρανία, την Ιρλανδία και το Μαυροβούνιο: «Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε την δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ, μιας και ας μην γελιόμαστε, οι Γερμανίδες είναι πολύ δύσκολο να χάσουν την πρώτη θέση λόγω της ποιότητας που διαθέτουν. Αν ολοκληρώσουμε δεύτεροι τον όμιλο, θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του γυναικείου ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα».

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των ομαδών του, ο Αντώνης Πριόνας βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία: «Όταν το 2014 ήρθα στην ομάδα, συμμετείχαμε σε αναπτυξιακό τουρνουά με ομάδες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν και πέντε σχεδόν χρόνια αργότερα, η UEFA μας τοποθετεί με ομάδες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ρωσία. Ακόμα και τώρα να αποχωρούσα από την Εθνική, θα ένιωθα ευτυχισμένος με τα όσα έχουμε καταφέρει, αφού ήδη έχουμε μείνει στην ιστορία με τα κορίτσια».

Επιμέλεια: Γιάννης Γατσούλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube