Την πρόταση περιορισμού των ξένων αθλητών στα πρωταθλήματα πόλο ανδρών και γυναικών στηρίζει ο ΣΕΑΥ, τονίζοντας πως πρέπει να επανεξεταστεί απ’ την ΚΟΕ το ζήτημα.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης ξεκαθάρισε την θέση του ενόψει της Γενικής συνέλευσης της ΚΟΕ, τονίζοντας τους λόγους που πρέπει να δοθεί βάση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αθλητές που αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα, προτού η ομοσπονδία φροντίσει να ενδυναμώσει το πρωτάθλημα με ξένους πολίστες.
Αναλυτικά:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ. ,
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ο.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 24/10/2015 και με αφορμή την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες περί συζήτησης σε αυτή για την αλλαγή ή μη του κανονισμού που υπάρχει για τον περιορισμό στη συμμετοχή ξένων αθλητών – τριων , θέλει να σας ξεκαθαρίσει τη θέση του εκ των προτέρων .
Ο Σ.Ε.Α.Υ. συμφωνεί απόλυτα με την απόφαση που λήφθηκε στις 30/06/2009 από το Δ.Σ. της Κ.Ο.Ε. όπου και μέρος της τεκμηρίωσης της απόφασης αναφέρει ότι ¨δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει ότι οι ξένοι αθλητές –τριες , με ελάχιστες εξαιρέσεις , δεν είναι πολύ υψηλού επιπέδου, αφετέρου στερούν το δικαίωμα σε νέους Έλληνες αθλητές- τριες να αποτελέσουν στελέχη των ομάδων¨ . Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στα σωματεία της Α1 Ανδρών και Γυναικών στις 03/07/2009 με αριθμό πρωτ. 4380/Ε.
Με βάση την παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ο.Ε. και συναθροίζοντας τα ακόλουθα :
? Τις οικονομικές συγκυρίες της χώρας μας και ιδιαιτέρως του ερασιτεχνικού αθλητισμού
? Τη χρονική στιγμή που τίθεται σε συζήτηση ένα τέτοιο θέμα
? Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ομάδων σε Α1 Ανδρών και Α1 Γυναικών δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα ξένο αθλητή – τρια στα ρόστερ τους (4 ομάδες από τις 12 και 2 ομάδες από τις 8 αντίστοιχα)
? Το γεγονός ότι το θέμα αυτό τέθηκε σε ψηφοφορία στη πρόσφατη συνάντηση της ΕΠΑΥ με τους εκπροσώπους των σωματείων και απορρίφθηκε
? Το ζήτημα αυτό αφορά τα σωματεία που συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της Κ.Ο.Ε. και όχι όλα τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ομοσπονδίας
διαπιστώνει κανείς ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο για την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης αντιθέτως οι συνθήκες που βιώνουν τα σωματεία και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω και με αφορμή τις επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων το περασμένο καλοκαίρι ο Σ.Ε.Α.Υ. ξεκαθαρίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες διαφωνεί στην αλλαγή του κανονισμού περί συμμετοχής δεύτερου ξένου αθλητή –τριας στα πρωταθλήματα της Α1 Ανδρών και Α1 Γυναικών κατηγορίας.
Προτείνουμε να εξεταστεί ξανά το θέμα αυτό αφενός όταν το επιτρέψει η γενικότερη οικονομική πραγματικότητα, αλλά και αφετέρου σε συνδυασμό με κάποια ταυτόχρονη μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνεργάζονται οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες με τα σωματεία σήμερα. Με απλά λόγια προτού πάμε να φροντίσουμε για τους ξένους ας κοιτάξουμε πρώτα και λίγο τι μπορούμε να κάνουμε για τους Έλληνες προκειμένου να προασπίσουμε έστω και στο ελάχιστο τα εργατικά δικαιώματα που αποδεδειγμένα μέσα από πλειάδα καταδικαστικών για τα σωματεία δικαστικών αποφάσεων, διαρκώς παραβιάζονται. Σας υπενθυμίζουμε πως ο ΣΕΑΥ στην περσινή του συνάντηση με την ΕΠΑΥ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως προς το παρόν είναι καλύτερο να δώσουμε την ευκαιρία στους νεαρότερους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες να δοκιμαστούν στα εθνικά μας πρωταθλήματα, έτσι τουλάχιστον διασφαλίζεται καλύτερα το μέλλον των εθνικών ομάδων αλλά και του αθλήματος μας συνολικότερα».