Του Θοδωρή Τσούτσου
Υπάρχει μια πολύ βασική διαφορά μεταξύ των μεταγραφικών περιόδων καλοκαιριού και Ιανουαρίου. Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για μεταγραφικό σχεδιασμό. Στη δεύτερη, στη χειμερινή δηλαδή, μιλάμε πια για μεταγραφικό προγραμματισμό. Αυτό το δεύτερο, λοιπόν, είναι ακόμα πιο δύσκολο από το πρώτο. Και για αυτό οι ελληνικές ομάδες, που "φημίζονται" όπως συνολικά η χώρα μας για τις "δουλειές του ποδαριού", πάσχουν και μάλιστα πολύ στις μεταγραφικές επιλογές του Ιανουαρίου.
Η θερινή μεταγραφική περίοδος δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να σχεδιάσουν το ρόστερ τους με μεγαλύτερη χρονική άνεση. Να δεχτούν προτάσεις, να εξετάσουν επιλογές, να απορρίψουν, να προσπαθήσουν, να ξαναπροσπαθήσουν και τελικά να φτιάξουν τον κορμό που θεωρούν ότι θα τους "τρέξει" τη σεζόν.
Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος έχει άλλες διαξορετικούς κανόνες. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει χρόνος για σχεδιασμό. Στην πραγματικότητα οι ομάδες ψάχνουν να κάνουν διορθώσεις σε σχέση με αυτό που έχουν και έχουμε δει στο πρώτο μισό της σεζόν. Για να πετύχει, λοιπόν, αυτός ο στόχος χρειάζεται πια προγραμματισμός. Που συνήθως λείπει από τις ελληνικές ομάδες.
Τούτες οι μέρες είναι ενδεικτικές. Σε λίγες ημέρες αλλάζει ο χρόνος, αρχίζει και επίσημα η μεταγραφική περίοδος, ωστόσο οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν ακόμη βρει τον τρόπο να ενισχυθούν. Με εξαίρεση την περίπτωση του Παναθηναϊκού με τον Μπουμάλ, ο οποίος πάντως ήταν εδώ τριγύρω μας και άρα εύκολο να εντοπιστεί ως στόχος. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ομάδες της Super League είχαν εντοπίσει τα κενά τους εδώ και πολύ καιρό.
Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Για την ακρίβεια, αυτή τη φορά δεν είναι κυρίως οικονομικό. Και αυτό θα αποδειχθεί εκεί προς τα τέλη Ιανουαρίου, στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, όταν και τα πήγαινε - έλα θα δίνουν και θα παίρνουν. Οπως παραδοσιακά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Είναι ξεκάθαρα θέμα προγραμματισμού. Θέμα δουλειάς, με λίγα λόγια. Ενας ποδοσφαιριστής που θα έρθει τέλη Γενάρη, είναι απίθανό να προλάβει να προσφέρει σύμφωνα με την αξία του. Μέχρι να μάθει όχι την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας του, αλλά ακόμη και τα ονόματα των συμπαικτών του, πάει η σεζόν, τελείωσε. Πόσο μάλλον αν μιλάμε - γιατί κι αυτό είναι συνηθισμένο - για δανεικούς ποδοσφαιριστές.
Το παρελθόν είναι πολύ διδακτικό. Ο Τόνι Σαβέβσκι και ο Κριστόφ Βαζέχα είναι δύο από τις πιο πετυχημένες χειμερινές μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οπως και ο Μίλος Σέστιτς, τον οποίο ξεχωρίζουμε από τους άλλους δύο διότι είχε ήδη σπουδαίο όνομα προτού έρθει στον Ολυμπιακό. Ο Σαβέβσκι, λοιπόν, έφτασε στο τότε αεροδρόμιο της Αθήνας για την ΑΕΚ στις 22 Νοεμβρίου! Ο Βαζέχα έκανε ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό στις 17 Δεκεμβρίου! Ο Ερυθρός Αστέρας επίσης είχε πρόταση από τον Ολυμπιακό Δεκέμβριο μήνα για τον Σέστιτς.
Αλλες εποχές, άλλοι μεταγραφικοί κανονισμοί, διαφορετικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του '80. Πράγματι. Αλλά ο προγραμματισμός δεν έχει εποχές και χρονολογίες. Και το γεγονός ότι ακόμη και τώρα θυμόμαστε τους τρεις ως μερικές, ελάχιστες για την ακρίβεια, εξαιρέσεις, δείχνει και το πόσο πολύ πάσχουν οι ελληνικές ομάδες σε αυτόν τον τομέα. Και φέτος, όπως κάθε χρόνο...