Είναι τεράστιας σημασίας η προβολή των επιτυχιών των Παραολυμπιονικών από τα μέσα ενημέρωσης και σε αυτό στάθηκε και ο «ασημένιος» αθλητής του μπότσια, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, μιλώντας στο sport-fm.gr και τον Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου, μετά το τέλος της ετήσιας γιορτής του παραολυμπιακού κινήματος.
Ο Παραολυμπιονίκης μας αναφέρθηκε και στο διπλό μήνυμα που θέλει να περάσει. Πρώτον, ότι όλοι οι άνθρωποι με αναπηρία πρέπει να κάνουν αυτό που αγαπούν και δεύτερον το σεβασμό που θα πρέπει να υπάρχει για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στην καθημερινή τους ζωή.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γρηγόρη Πολυχρονίδη:
Για τις εμπειρίες που του άφησαν οι Ολυμπιακοί στο Ρίο: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί αυτοί ήταν οι τέταρτοι Ολυμπιακοί αγώνες για μένα, στους οποίους κέρδισα δύο μετάλλια και επίσης ήμουν και σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας. Είναι μια απίστευτη τιμή που μου έγινε από την παραολυμπιακή επιτροπή και τον πρόεδρο τον κύριο Φουντουλάκη. Είναι κάτι που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Και τα μετάλλια και το γεγονός του να μπαίνω πρώτος με τη σημαία στο Μαρακανά, κάνουν αυτούς τους αγώνες αξέχαστους για μένα και μοναδικούς. Οι προηγούμενοι αγώνες στο Λονδίνο το 2012, ήταν το χρυσό μετάλλιο που ήταν πάλι μια κορυφαία στιγμή. Το 2004 στην Αθήνα ήταν πάλι μια κορυφαία στιγμή, η πρώτη συμμετοχή, η έκτη θέση, στην πόλη που μένω με τις κερκίδες γεμάτες από γνωστούς μου ανθρώπους. Είμαι πολύ τυχερός που έχω ζήσει αυτές τις στιγμές και πράγματι η σκληρή δουλειά και όλες οι θυσίες που έχουν γίνει, απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο».
Για το μήνυμα που θέλει να περάσει μέτα από την εκδήλωση: «Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι το ότι ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή του κάθε ανθρώπου, είτε έχει κάποια αναπηρία, είτε είναι υγιέστατος. Διαμορφώνει χαρακτήρες, γιατί μέσω της πειθαρχίας, της σκληρής δουλειάς, μέσω του να θέτεις στόχους, να παίρνεις χαρά πετυχαίνοντάς τους, είτε αποτυγχάνοντας. Δημιουργεί έναν ισχυρό χαρακτήρας, ο οποίος στην κοινωνία μετά είναι χρήσιμος. Ένα μήνυμα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι όλο το παραολυμπιακό κίνημα, στα θέματα της αναπηρίας, προσπαθεί να βγάλει όλα τα παιδιά έξω από το σπίτι και να ασχοληθούν με αυτό που αγαπάνε. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ο αθλητισμός. Απλά εμείς δείχνουμε ότι αν κάτι το αγαπάς, δουλεύεις σε αυτό και το θες πολύ θα πετύχεις. Επίσης θέλουμε να δείξουμε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός, σεβασμός προς τη ράμπα, αν έχεις κάποιο κατάστημα να το κάνεις προσβάσιμο έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούμε να ζούμε ήσυχοι και ευτυχισμένοι. Να υπάρχουν ίσες πιθανότητες για μένα που έχω το καροτσάκι με κάποιον άλλον που περπατάει. Να μπορούμε να πηγαίνουμε στα ίδια μέρη. Αυτό από εμάς εξαρτάται».
Για το αν υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπισή τους από τον κόσμο τα τελευταία χρόνια: «Τεράστια. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον μέγα χορηγό μας τον ΟΠΑΠ, που καλύπτει όλα μας τα έξοδα, αλλά και προσωπικά εγώ την Allianz, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ALPHA BANK που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Γενικά η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ σημαντική όπως και η προβολή που παίρνουμε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί το οποιοδήποτε μετάλλιο και οποιαδήποτε επιτυχία αν δεν προβληθεί έξω δεν έχει καμία αξία. Πρέπει να προβληθεί για να γίνει το εργαλείο ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμά μας. Είμαστε πολύ τυχεροί που ειδικά φέτος, οι Ολυμπιακοί στο Ρίο πήραν πολύ μεγάλη προβολή και μέσα από αυτό καταφέραμε να μπούμε στα σπίτια του κάθε ένα. Θεωρώ ότι καταφέραμε, πολύ πετυχημένα, να περάσουμε όλα τα μηνύματα που προανέφερα».
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Νικολακοπούλου