Στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού με τον κ. Ινφαντίνο, παρουσία των εκπροσώπων κομμάτων της Βουλής αλλά και του προέδρου της ΕΠΟ κ. Γκιρτζίκη ήταν πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα προέκυψαν για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Γράφει ο Γρηγόρης Ποζιός
Η πρώτη μεγάλη είδηση ήταν η παράδοση στα χέρια του εκτελεστικού γραμματέα της UEFA, της λίστας των 26 κατηγορούμενων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Η οποία λίστα, όχι μόνο ήταν μεταφρασμένη αλλά και άκρως αναλυτική, καθώς πέρα από τα ονόματα ανέφερε τις ιδιότητες του καθένα αλλά και τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζουν. Αυτό ήταν ένα … «δυνατό χαρτί» που είχε ο κ. Κοντονής και διάλεξε ίσως την καταλληλότερη στιγμή αλλά και τους καταλληλότερους ανθρώπους για να το παίξει στο… «σκληρό πόκερ» των διαπραγματεύσεων με UEFA και ΕΠΟ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με στελέχη των UEFA και FIFA (τον Θεοδωρίδη και τον διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών της FIFA Τιερί Ρεζνά) ο κ. Κοντονής δεν είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δικαστικές υποθέσεις που τρέχουν, αλλά επέλεξε να το κάνει απέναντι στον Νο 2 της UEFA!
Βέβαια η ΕΠΟ ως… εκπρόσωπος τύπου του κ. Ινφαντίνο έσπευσε να διαψεύσει τη συγκεκριμένη είδηση, κάτι που μοιάζει με κίνηση πανικού. Η είδηση όμως προέκυψε από το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που καλύπτανε τη συνάντηση και όχι ως διαρροή.
Το άλλο που προέκυψε από τη συνάντηση ήταν το γεγονός ότι η γνώση της UEFA για το κείμενο του νομοσχεδίου ήταν, είτε ελλιπής, είτε ήταν προϊόν κακής πληροφόρησης από την πλευρά της ΕΠΟ αλλά και από την πλευρά της ΓΓΑ η οποία δεν είχε στείλει μεταφρασμένο το κείμενο του νομοσχεδίου.
Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αποδοθεί και στην… «δημιουργική ασάφεια» του νομοσχεδίου (που δημοσιοποιήθηκε πριν από 30 μέρες) καθώς την ίδια ατάκα του Γιάνη Βαρουφάκη είχαν χρησιμοποιήσει και «κύκλοι» του υπουργείου.
Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να υποθέσει ότι ο κ. Κοντονής εσκεμμένα, έφερε το πράγμα εκεί που το ήθελε ώστε να έχει τη δυνατότητα μιας επιπλέον συνάντησης με την UEFA. Τι πιθανώς ήθελε να πετύχει με αυτό; Μα φυσικά το να μπορέσει να δώσει στην UEFA την εικόνα της ΕΠΟ που έχει αποκομίσει ο ίδιος.
Μάλιστα το γεγονός ότι ο Ινφαντίνο είχε απέναντί του εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής ενωμένους και σύμφωνους με το νομοσχέδιο αποκτά επιπλέον βαρύτητα, καθώς αντιλήφθηκε ότι έχει να κάνει με το σύνολο της ελληνικής πολιτείας και όχι απλά με μια «τρελή» κυβέρνηση ή έναν «τρελό» υφυπουργό.
Η μόνη διαφωνία που υπήρξε στο τραπέζι και δείχνει λογική απαίτηση από την UEFA είναι ο αποκλεισμός ομάδων από ευρωπαϊκούς αγώνες με απόφαση του υφυπουργού. Η UEFA ως εταιρία που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια μέσα από τις διοργανώσεις της δεν μπορεί να δεχτεί, πέρα από τα του αυτοδιοίκητου, την απόφαση μιας κυβέρνησης να μην επιτρέπει σε ομάδα να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό αγώνα. Για παράδειγμα δεν γίνεται να έχει γίνει κλήρωση ομίλων με τη συμμετοχή ελληνικής ομάδας και ξαφνικά να μην γίνεται κάποιος αγώνας, από μια τέτοια απόφαση, γιατί αυτομάτως πλήττεται το τόσο ακριβό προϊόν της!
Βέβαια σε αυτό ο κ. Κοντονής φάνηκε διαλλακτικός αλλά και ο κ. Ινφαντίνο τόνισε στις δηλώσεις του ότι η UEFA όποτε χρειάστηκε απέκλεισε ομάδες δίχως δεύτερη σκέψη. «Για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια η UEFA συνεργάστηκε με τον εισαγγελέα και ως εκ τούτου υπήρξαν τόσο ποινικές όσο και αθλητικές κυρώσεις για τον Ολυμπιακό Βόλου»
Παρότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ είπε πως υπάρχει ακόμα κίνδυνος για Gr-exit, ο Κοντονής φαίνεται να έχει το πάνω χέρι σε αυτό το πόκερ έχοντας ίσως κερδίσει και την εμπιστοσύνη του κρουπιέρη που λέγεται UEFΑ, η οποία πλέον στραβοκοιτάζει την πλευρά της ελληνικής ομοσπονδίας. Το ποιος θα κερδίσει ή θα χάσει θα το ξέρουμε σίγουρα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας όπου και το νομοσχέδιο θα πάει στην ολομέλεια της Βουλής.