Το αν θα μείνει ή όχι η Λουίς Φαν Χάαλ στη Γιουνάιτεντ έχει καταντήσει σαπουνόπερα και μάλιστα δίχως ανατροπή, κάτι που την καθιστά βαρετή.

Τη μια σκέφτονται να τον απολύσουν και κάνουν ραντεβού στο Παρίσι με Γκουαρντιόλα, την άλλη ο Φαν Χάαλ δηλώνει παραίτηση και μετά την παίρνει πίσω, στην τρίτη φεύγει για την Ολλανδία, αλλά εκεί που οι οπαδοί κουνούν ήδη μαντίλι, εκείνος επιστρέφει κανονικά στο πόστο του και λέει πως δεν το κουνάει ρούπι.

Την ώρα που το μέλλον του Ολλανδού μοιάζει αβέβαιο, το sportfm.gr προσπαθεί να αποσαφηνίσει ποιος είναι αυτός που αποφασίζει στη Γιουνάιτεντ και ποιος είναι εκείνος που κάνει κουμάντο στο καράβι.

Αυτοί αποφασίζουν...

Το διοικητικό συμβούλιο των «κόκκινων διαβόλων» αποτελείται από δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του εκτελεστικού διευθυντή, Εντ Γούντγουορντ.

Τα έξι από τα μέλη είναι από την οικογένεια των Αμερικανών ιδιοκτητών Γλέιζερ. Επιπλέον στο Δ.Σ. μετέχουν ο εμπορικός διευθυντής Τζέιμι Ρένγκλι και διευθύνων σύμβουλος Ρίτσαρντ Άρντολντ.



Τους τεχνοκράτες πλαισιώνουν και ορισμένες από τις σημαίες του συλλόγου, όπως ο Άλεξ Φέργκιουσον, ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, καθώς και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Γκιλ.

Αφεντικό ο Γούντγουορντ

Ωστόσο η απόφαση για τις απολύσεις είναι στο χέρι του Εντ Γούντγουορντ, ο οποίος είναι εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Γιουνάιτεντ έχει στενές σχέσεις με τους Γλέιζερς, οι οποίοι τον εμπιστεύονται και τον έχουν χρίσει «αφεντικό» για τις μεγάλες αποφάσεις.

Μάλιστα στην Αγγλία αναφέρουν πως στις μεγάλες αποφάσεις ο Γούντγουορντ λειτουργεί εντελώς μόνος, με τα μέλη του Δ.Σ. να έχουν καθαρά τυπικό ρόλο, σφραγίζοντας επί της ουσίας τις δικές του αποφάσεις.



Ο πρώην τραπεζίτης διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο το 2012 και θεωρείται πως αυτός ήταν ο υπεύθυνος για την απόλυση του Μόγιες, καθώς και για την πρόσληψη του Λουίς Φαν Χάαλ το καλοκαίρι του 2014.

Μάλιστα ακόμα και για την απόλυση του Μόγιες, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του Σερ Άλεξ, δεν ενημερώθηκε κανείς, κάτι που σχολιάζει στην αυτοβιογραφία του και ο ίδιος ο Φέργκιουσον, που επιβεβαιώνει πως η απόλυση του πρώην τεχνικού της Μάντσεστερ ήταν απόφαση του Γούντγουορντ, για την οποία ο ίδιος ενημερώθηκε εκ των υστέρων.



Διχασμός τεχνοκρατών – ποδοσφαιρικών

Εκείνο που επί της ουσίας δημιουργεί πρόβλημα στο «στρατόπεδο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι ο διχασμός που υπάρχει μεταξύ Αμερικής και Αγγλίας, ή αν προτιμάται η διαφορά προσέγγισης μεταξύ τεχνοκρατών και ποδοσφαιρικών.

Για να γίνει πιο αντιληπτό, η Γιουνάιτεντ αυτή τη στιγμή χωρίζεται στα δύο.

Από τη μια υπάρχει το χρηματοοικονομικό τμήμα στη Νέα Υόρκη που έχει την ευθύνη για το «μαγαζί» και αποφασίζει για όλα τα θέματα, με υπεύθυνο τον Γούντγουορντ και από την άλλη υπάρχει το ποδοσφαιρισκό τμήμα με τους Μπόμπι Τσάρλτον και κυρίως τον Άλεξ Φέργκιουσον που θεωρείται πως γνωρίζει καλύτερα τα θέματα που αφορούν την ομάδα.





Οι Άγγλοι δημοσιογράφοι θεωρούν πως ενεργό ρόλο σε αυτή τη διάσπαση μπορεί να παίξει ο Ντέιβιντ Γκιλ, που επί των ημερών του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου – μια δεκαετία – οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν σε πέντε πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ το 2008.

Δεν υπάρχει περιθώριο για αποτυχία

Όλο αυτό το σίριαλ με τον Φαν Χάαλ και το ποιος τελικά θα πάρει την ευθύνη για το αν θα μείνει ή αν θα φύγει έχει ένα βασικό διακύβευμα.

Αυτό δεν είναι άλλο από την έξοδο της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, που αν τελικά δεν τελεσφορήσει θα σημάνει μια τρομακτική μείωση εσόδων για ταμεία του συλλόγου, πράγμα το οποίο θα ήταν καταστροφικό.

Ήδη η Adidas που έχει επενδύσει πολλά στους «κόκκινους διαβόλους» έχει επισημάνει τους κινδύνους μια αποτυχίας για δεύτερη σεζόν.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως η ευθύνη της απόφασης για τον Φαν Χάαλ έχει πολλές παραμέτρους και μόνο εύκολη δεν είναι, με αυτόν που θα έχει τον τελικό λόγο για τον Φαν Χάαλ και τον... αντικαταστάτη του, να φλερτάρει έντονα με το σενάριο να ρήξει την ομάδα στον γκρεμό.

Γιώργος Σπανομανώλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube