Η Λέστερ αυτό, η Λέστερ εκείνο, η Λέστερ το άλλο…

Ε, ωραία, ας το πάρει!

Άλλωστε, εκτός αν είσαι Τότεναμ, (σαν τον Χονδροθύμιο, που μας έχει ζαλίσει φέτος), σε ποιον δεν θα άρεσε μια… κάποια Λέστερ να πάρει το πρωτάθλημα στην Αγγλία;!

Αλλά να τα λέμε (και να τα γράφουμε) όλα.

Πριν τις «αλεπούδες» του Ρανιέρι -και άσχετα αν πάνε ως το τέλος τη δουλειά ή όχι- άλλες 20 ομάδες σόκαραν τον κόσμο, πουλώντας… τρέλα και -ποδοσφαιρικό- παραμύθι!

Από τις… δικές μας, Λάρισα και Παναθηναϊκό, έως τη φοβερή Βερόνα και τις Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ (κακός συνδυασμός ο τελευταίος)!

Γράφει ο Νίκος Ράλλης

Η Ιταλία αποκλείστηκε από την Κορέα. Τη Βόρεια Κορέα!


Η Ιταλία χρειαζόταν έναν βαθμό για να προκριθεί στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας, το 1966, αλλά οι Κορεάτες, οι Βορειοκορεάτες(!), ο ψηλότερος παίκτης των οποίων ήταν 1,66μ., πέτυχαν τη μοναδική τους νίκη (1-0) σε Μουντιάλ στο Μίντλεσμπρο… πετώντας έξω τη γειτόνισσά μας! Ο Παρκ Ντου έκανε ό,τι… σημαίνει το επίθετό του, πετυχαίνοντας το ιστορικό γκολ των Ασιατών και πήρε δώρο ένα… μηχανάκι από την κυβέρνηση! Οι Ιταλοί, από την άλλη, πήραν… ζαρζαβατικά, μεταξύ των οποίων, ντομάτες, μαρούλια και λάχανα (αλλά, φυσικά, και αυγά), τα οποία τους πέταξαν οι αγανακτισμένοι φίλαθλοι κατά την επιστροφή της αποστολής στη Ρώμη, αφού τα έκαναν… σαλάτα.




Όταν η Ουρουγουάη… τέζαρε ένα έθνος!


Αν το Μουντιάλ του 1950 διεξαγόταν στο έδαφός της, μπορεί να ήταν φαβορί. Αλλά όχι στη Βραζιλία. Τη στιγμή, δε, που η «σελεσάο»… οργίαζε (4-0 το Μεξικό, 6-1 την Ισπανία και 7-1 τη Σουηδία). Στον αγώνα που θα έκρινε την κούπα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, όμως, μπροστά σε 200.000 θεατές(!) και ενώ η διοργανώτρια ήθελε έναν βαθμό για να πανηγυρίσει, η Ουρουγουάη έκανε το απόλυτο θαύμα: Ενώ βρέθηκε να χάνει στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου, πέτυχε δύο γκολ, νίκησε 2-1 και βούβανε το Μαρακανά…




Η Όνσε Κάλντας κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες. Απέναντι στην Μπόκα Τζούνιορς. Η Όνσε Κάλντας!


Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του Champions League της Λατινικής Αμερικής! Η τεράστια Μπόκα Τζούνιορς, των πέντε Κόπα Λιμπερταδόρες, αντιμετώπιζε στον τελικό… μια Όνσε Κάλντας, από την Κολομβία. Πρώτο ματς στο Μπουένος Άιρες, 0-0. Δεύτερο στο Μανισάλες, 1-1… και οι δύο ομάδες πήγαν στα πέναλτι. Εκεί, ο Χουάν Ενάο (44 πια, παίζει ΑΚΟΜΑ ο αθεόφοβος) θα πιάσει δύο πέναλτι, ένα θα καταλήξει στο δοκάρι και άλλο ένα… στα περιστέρια, με τους Κολομβιανούς να επικρατούν 2-0 στη «ρώσικη ρουλέτα» και να κατακτούν την κούπα!




Αρτμέντια-Σέλτικ 5-0… και Παρτιζάν… και Πόρτο!


Αρτμέντια Πετρζάλκα. Πρωταθλήτρια Σλοβακίας το 2005. Στο άκουσμα του ονόματός της, οι Σκωτσέζοι μάλλον… ξεράθηκαν στα γέλια, όταν η κλήρωση έφερε τη Σέλτικ εναντίον της στον β’ προκριματικό γύρο του Champions League της περιόδου 2005/’06. Μετά έχασαν 5-0 στην Μπρατισλάβα, αποκλείστηκαν και… τους κόπηκαν. Οι φοβεροί και τρομεροί Σλοβάκοι -που, πλέον, αγωνίζονται στο… τοπικό!- πέταξαν έξω και την Παρτιζάν στον επόμενο γύρο, προκρίθηκαν στους ομίλους, νίκησαν 3-2 την Πόρτο στην Πορτογαλία τερματίζοντας τρίτοι, πάνω από τους «δράκους»(!), συνεχίζοντας στο UEFA, εκεί όπου το απίστευτο ταξίδι τους σταμάτησε πάνω στην… ψιλιασμένη Λέφσκι Σόφιας.




Το πρωτάθλημα της Βερόνα


Ίντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Τορίνο, Φιορεντίνα, Νάπολι. Αυτές ήταν οι μεγάλες ιταλικές ομάδες της δεκαετίας του ’80. Το 1985, όμως, το πρωτάθλημα πήγε σε μια απίστευτη επαρχιακή ομάδα: Την Ελλάς Βερόνα! Η ομάδα της ρομαντικής πόλης του ιταλικού βορρά είχε και μια δεύτερη, σπουδαία ιστορία αγάπης. Σε αντίθεση με εκείνη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αυτή του Οσβάλντο Μπανιόλι και των τρομερών «παιδιών» του είχε ένα, πραγματικά, πανέμορφο τέλος…




Πριν τα Νησιά Φερόες συναντήσουν την Εθνική μας…


Το πρώτο επίσημο παιχνίδι των Νησιών Φερόες ήταν στις 12 Σεπτεμβρίου 1990, κόντρα στην Αυστρία. Οι… τίμιοι ψαράδες των μικροσκοπικών νησιών μεταξύ της Νορβηγικής Θάλασσας και του Βόρειου Ατλαντικού υποδέχθηκαν τους Αυστριακούς στη Λαντσκρόνα της Σουηδίας, αφού, ακόμα, τα γήπεδα στα Φερόες μπορούσαν να φιλοξενήσουν μόνο αγώνες… πόλο ή κολύμβησης. Ο πιο γνωστός άνθρωπος στην ομάδα ήταν ο Άλαν Σίμονσεν, νικητής της «χρυσής μπάλας» το 1977. Τα Φερόες νίκησαν 1-0 την Αυστρία, μόνο που ο Σίμονσεν ήταν απλά ο προπονητής… Τους υπόλοιπους πιθανότατα τους γνώριζαν μόνο οι μαμάδες τους. Και αυτό «παίζει».


Σάντερλαντ-Λιντς 1-0. Αυτό.


1973. Η Σάντερλαντ παίζεται 250 προς 1 για να κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Πριν ξεκινήσει η διοργάνωση… Οι «μαυρόγατες», που… βολόδερναν ακόμα στη δεύτερη κατηγορία (ή, ενίοτε, και πιο κάτω), κάνουν μια τρελή πορεία ως τον τελικό. Εκεί, νικούν ΚΑΙ την κάτοχο του τροπαίου, και υπερδύναμη, τότε, Λιντς, των 11 διεθνών Άγγλων, με σκορ 1-0 και κατακτούν το δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας τους (και τελευταίο έως σήμερα) μετά από 42 χρόνια, προκαλώντας τη μεγαλύτερη έκπληξη στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό του πλανήτη.




Όταν η Αλβανία απέκλεισε τη Δυτική Γερμανία!


Στα προκριματικά του EURO 1968, η Δυτική Γερμανία, η φιναλίστ προ διετίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας, χρειαζόταν νίκη στην Αλβανία για να… βάλει από κάτω τη Γιουγκοσλαβία και να πάρει το «εισιτήριο» για την Ιταλία. Έχοντας νικήσει, δε, 6-0 τους γείτονές μας στο παιχνίδι του α’ γύρου, όλα έδειχναν εύκολα για τους πανίσχυρους Δυτικογερμανούς. Αμ δε… Οι Αλβανοί πήραν απίστευτη και ιστορική ισοπαλία 0-0 στα Τίρανα, παίζοντας για το πρεστίζ τους… αν και οι «κακές γλώσσες» έλεγαν πως έπαιξαν κυρίως για τον… μποναμά που έλαβαν από τις γειτονικές σοσιαλιστικές χώρες, προκειμένου να τα δώσουν όλα για να περάσουν οι Γιουγκοσλάβοι.


Το θαύμα της Πορτογαλίας


Δώδεκα χρόνια μετά και ακόμη να το χωνέψει… ποδοσφαιρικός νους. Και εδώ που τα λέμε, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των σπορ, όχι μόνο στην μπάλα. Άντε το… θαύμα της Πορτογαλίας να ξεπερνάει ΜΟΝΟ η απίστευτη νίκη των ερασιτεχνών Αμερικανών επί των παντοδύναμων Σοβιετικών, στον τελικό του χόκεϊ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, το 1980! Η Εθνική του Ότο Ρεχάγκελ, με τρομερή πειθαρχία στο αγωνιστικό της πλάνο, περίσσιο πάθος, εξαιρετική φυσική κατάσταση και άμυνα που… μασούσε σίδερα, πέταξε έξω Ισπανία, Γαλλία και Τσεχία, νίκησε -δύο φορές- την Πορτογαλία και κατέκτησε την κούπα, πραγματοποιώντας το θαύμα των θαυμάτων, αλλά απολύτως δίκαια.




Από τις… παραλίες, πρωταθλητές Ευρώπης!


Αυτό που έκανε η Δανία το 1992 είναι, πραγματικά, από τα άγραφα. Δεν προκρίθηκε στα τελικά του EURO της Σουηδίας, τελικά ταξίδεψε στα… ξαδέρφια της και όχι μόνο αυτό, αλλά πήρε και την κούπα! Και να σκεφτεί κανείς ότι η αποβολή της Γιουγκοσλαβίας από τη διοργάνωση ανακοινώθηκε στις 30 Μαΐου -αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα που διαλυόταν από τον εμφύλιο- και ο Μέλερ Νίλσεν έψαχνε τους ροδοκοκκινισμένους παίκτες του στο Μπαλί, στις Σεϋχέλλες και στη Μύκονο, καλώντας τους να επιστρέψουν άμεσα στα βόρεια κλίματα για να προλάβουν το αεροπλάνο για το Μάλμε. Κύριοι! Μαζεύτηκαν όλοι (πλην του Μίκαελ Λάουντρουπ, που συνέχισε τα μπάνια του), έκαναν προετοιμασία μια βδομάδα και πήραν την κούπα στον τελικό του Γκέτεμποργκ με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία.




Οι ΗΠΑ νίκησαν την Αγγλία. Όχι στο μπάσκετ…


Η Αγγλία αντιμετώπισε τις ΗΠΑ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 1950. Αν μιλούσαμε για Μουντομπάσκετ, δεν χωρεί αμφιβολία, οι Αμερικανοί θα έκαναν… πάρτι! Όπως και στο ποδόσφαιρο, το αντίστοιχο περίμενε ο πλανήτης ολόκληρος από την ποδοσφαιρομάνα. Έλα, όμως, που 11 τρομεροί ερασιτέχνες νίκησαν 11 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές 1-0 και έγιναν μέχρι και ταινία 55 χρόνια μετά! Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, βέβαια, μόνο λίγοι πρέπει να γνωρίζουν τι έγινε τότε. Φανταστείτε για τι κάζο μιλάμε για τα «λιοντάρια»…




H Στεάουα Βουκουρεστίου κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών!


Η Μπαρτσελόνα ακόμη έψαχνε το πρώτο της Πρωταθλητριών. Και η στιγμή που θα το κατακτούσε είχε έρθει. Στον τελικό της Σεβίλλης, όμως, το 1986, μπροστά σε 60.000 θεατές -η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, Καταλανοί- οι υπερόπτες «μπλαουγκράνα» υποτίμησαν τη ρουμανική ομάδα του στρατού, που στήριζε ο πιο… φυσιολογικός γιος του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, Βαλεντίν. Η Στεάουα Βουκουρεστίου το πήγε… χαλαρά, περιμένοντας τα πέναλτι, γιατί ήξερε… Τι; Πως είχε φύλακα-άγγελο, τον Xέλμουτ Ντουκαντάμ, που έπιασε και τα τέσσερα πέναλτι των Καταλανών, χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα του. Το τελικό 2-0 στη «ρώσικη ρουλέτα» προκάλεσε τους πιο ξέφρενους πανηγυρισμούς που είχε δει η ρουμανική πρωτεύουσα, μέχρι και την επανάσταση του 1989.




Το Κύπελλο Κυπελλούχων της Μαλίν. Που πήρε και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Ναι, η Μαλίν…


Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Βέλγος μεγιστάνας, Γιον Κορντιέ, αποφάσισε να αγοράσει τη Μαλίν, την ομώνυμη ομάδα (την ξέρετε και από το στοίχημα…) μιας μικρής πόλης στην επαρχία της Αμβέρσας. «Έσκασε» ένα σωρό εκατομμύρια και σε χρόνο ρεκόρ, οι «κοκκινοκίτρινοι» -ή όπως αλλιώς είναι το παρατσούκλι τους- βρέθηκαν στην κορυφή του βελγικού, αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κατακτώντας το 1988 το Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό του Στρασβούργου κόντρα στον Άγιαξ! Λίγους μήνες μετά, και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ πήρε τον… δρόμο για το μικρό γήπεδο της Μαλίν, που… ρομαντικά λέγεται «Πίσω από τους Στρατώνες», καθώς εκεί από πίσω βρίσκεται, χρόνια τώρα, στρατόπεδο. Αργότερα, ο Κορντιέ, που πέθανε το 2002, πούλησε την ομάδα, οι φίλοι της οποίας αναπολούν εκείνη τη μαγική περίοδο.




Το UEFA της Γαλατασαράι


Ποιος να το ‘λεγε, πως μια ομάδα που… έφαγε «πεντάρα» από την Τσέλσι νωρίτερα στη σεζόν (1999-’00), όταν ακόμη αγωνιζόταν στους ομίλους του Champions League και έχανε 2-1 από τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη ως το 87’, στο ματς που θα έκρινε ποια από τις δύο θα συνέχιζε στο UEFA, θα έφτανε ως την κατάκτησή του! Η «Γαλατά» έφερε… τούμπα το ματς με τους «ροσονέρι», νίκησε 3-2, «υποβιβάστηκε» -μετά χαράς- στο UEFA και εκεί, αφού… ξέρανε Μπολόνια, Ντόρτμουντ, Μαγιόρκα και Λιντς, νίκησε στον τελικό της Κοπεγχάγης την Άρσεναλ στη διαδικασία των πέναλτι, χαρίζοντας στην Τουρκία τη μεγαλύτερη -μαζί με την 3η θέση της εθνικής της ομάδας στο Μουντιάλ του 2002- ποδοσφαιρική στιγμή της.






Όταν η Σλόβαν Μπρατισλάβας έριξε στο «καναβάτσο» την Μπαρτσελόνα!


Η Σλοβακία είχε άλλη μία Αρτμέντια στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Στην πραγματικότητα… δύο, καθώς η Σπάρτακ Τρνάβα είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1968-’69! Η Σλόβαν της Μπρατισλάβα, όμως, έκανε μια ξέφρενη πορεία ως τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τότε, και σόκαρε τον κόσμο, επικρατώντας 3-2 στον τελικό της Βασιλείας της Μπαρτσελόνα! Όταν ακόμη δεν είχε ανοίξει η «ψαλίδα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο…




Ο Παναθηναϊκός του «Γουέμπλεϊ»


Τι να πρωτογράψεις… Η εποποιία του «Γουέμπλει», η μεγάλη ομάδα του «καλπάζοντα συνταγματάρχη», Φέρεντς Πούσκας, που έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Στον διάβα του για τη μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τα εμπόδια της Ζενές Ες, της Σλόβαν Μπρατισλάβας, της Έβερτον, του Ερυθρού Αστέρα, αλλά έχασε το τρόπαιο -στις 2 Ιουνίου 1971- καθώς ηττήθηκε 2-0 από τον μεγάλο Άγιαξ του αθάνατου Γιόχαν Κρόιφ. Στον δρόμο για τον τελικό, ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 16 γκολ και δέχθηκε 10. Τα 10 από τα 16 γκολ τα σημείωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.




Όταν το «αλογάκι» έσπασε το κατεστημένο!


Το… είχε η δεκαετία του ‘80, φαίνεται. Ωστόσο, αν το πρωτάθλημα της Βερόνα αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, τότε εκείνο της Λάρισας, το 1988, ήταν, πραγματικά… ΣΟΚ! Η πρώτη και μοναδική έως σήμερα επαρχιακή ομάδα που έσπασε το κατεστημένο στη χώρα μας, κατακτώντας τον τίτλο. Μια ομάδα-μοντέλο, που είχε χτιστεί με επιμονή και υπομονή πάνω στα ταλέντα που τότε έβγαζε με αφθονία ο θεσσαλικός κάμπος. Ταλέντα σαν τον αείμνηστο Γιώργο Μητσιμπόνα, ο οποίος, την 1η Μαΐου 1988, πέτυχε το γκολ στο «Αλκαζάρ», στο 87ο λεπτό με αντίπαλο τον Ηρακλή, και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.




Η απίστευτη Βίντεοτον


Και ενώ ο κόσμος είχε ξεχάσει πως… κάποτε, το ουγγρικό ποδόσφαιρο μεσουρανούσε, εμφανίστηκε η Βίντεοτον! Μια άγνωστη -μέχρι το 1984- ομάδα, που με τρομερό πάθος, όμως, πέταξε εκτός Παρί Σεν Ζερμέν, Παρτιζάν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φτάνοντας ως τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1985! Εκεί, έπεσε πάνω στη «βασίλισσα», Ρεάλ Μαδρίτης, που νίκησε 3-0 στην Ουγγαρία, με τους Μαγυάρους, ωστόσο, να επιστρέφουν στην… ανυπαρξία τους με το κεφάλι ψηλά, επικρατώντας 1-0 μέσα στη Μαδρίτη, στον δεύτερο τελικό.




Ποια Αργεντινή και ποιος Μαραντόνα; Το Καμερούν!


Η Αργεντινή ήταν η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Και είχε και τον Μαραντόνα. Το Καμερούν ήταν, απλά, μια καλή αφρικανική ομάδα. Στην πρεμιέρα του Μουντιάλ της Ιταλίας, όμως, το 1990, καμία τέτοια διαφορά δυναμικότητας δεν φάνηκε στο γρασίδι του «Σαν Σίρο». Ο Ομάμ Μπιγίκ (τον ήθελε ο Φοιρός στον Άρη το 1998…) σκόραρε στο 67’ και τα «λιοντάρια» πήραν μια σπουδαία νίκη με σκορ 1-0! Βέβαια, οι Λατινοαμερικανοί έφτασαν ως τον τελικό της διοργάνωσης (όπου έχασαν το τρόπαιο από τη Δυτική Γερμανία) και οι Αφρικανοί αποκλείστηκαν στα προημιτελικά, στην παράταση της ματσάρας με την Αγγλία. Εκείνη η νίκη τους, όμως, είναι και ό,τι θυμόμαστε από το χειρότερο, ίσως, Μουντιάλ της ιστορίας.




Όταν η Σενεγάλη… τρέλανε κόσμο (κυρίως τη Γαλλία)!


Η Γαλλία πήγε στην Άπω Ανατολή για το Μουντιάλ του 2002… κουβαλώντας τρία τρόπαια: Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, το Ευρωπαϊκό του 2000 και το Συνομοσπονδιών του 2001. Παρ’ όλα αυτά, υπέστη ήττα-σοκ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης από τη Σενεγάλη. Στη συνέχεια, ήρθε ισόπαλη με την Ουρουγουάη, έχασε ΚΑΙ από τη Δανία και αποκλείστηκε…





Υ.Γ.: Για να σας προλάβουμε και συμπαθάτε μας, η Μπλάκμπερν, που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Αγγλία το 1995, έκανε μια μεγάλη έκπληξη, ναι. Είχε ομαδάρα, όμως, πέρα από τον… θαυματοποιό, Κένι Νταλγκλίς, στον πάγκο της, και… γυρόφερνε την κούπα από το ξεκίνημα της δεκαετίας του ‘90. Καμία σχέση με τη Λέστερ. Ωστόσο, για να μη στεναχωρήσουμε κανέναν, ιδού…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube