Οι Γερμανοί ανέκαθεν παρήγαγαν καλά φορ. Μεγαλόσωμοι, τραχείς και σκληροί, τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς που έκαναν καριέρα διαμόρφωσαν ένα αρχέτυπο που «σχηματίζονταν» από τη συνάρτηση θέσης και εθνικότητας.

Μπορεί οι νεότεροι να συνδύασαν αυτή την άτεχνη αποτελεσματικότητα με το Μίροσλαβ Κλόζε και οι λίγο παλιότεροι με τον Όλιβερ Μπίρχοφ, αλλά ο «πατριάρχης» του είδους υπήρξε ο Γκερντ Μίλερ.

Ολοκάθαρος επιθετικός περιοχής, με άριστη αντίληψη και αίσθηση του γκολ. Τόσο η Εθνική Ομάδα της Γερμανίας, όσο-κυρίως-η Μπάγερν Μονάχου, χρωστούν πολλά στον άνθρωπο που είδε το πρώτο φως της ζωής στο Νέρντλινγκεν της Βαυαρίας το φθινόπωρο του 1945.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό το πόσο μακριά από το τωρινό της, μη μετρήσιμο εκτόπισμα, βρισκόταν η Μπάγερν της εποχής. Ο Μίλερ υπηρέτησε το σημερινό super brand του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από 1964 ως το 1979 και σε 453 ματς, ο διαιτητής έδειξε σέντρα μετά από γκολ του στα 398.

Η Δυτική Γερμανία δε, η ποδοσφαιρική «βιτρίνα» της από δω μεριάς του παραπετάσματος επί Ψυχρού Πολέμου, τον είδε να βάζει 68 γκολ σε 62 συμμετοχές! Αδιανόητο.

Έτσι ο Γκερντ Μίλερ, ο φορ που έβρισκε δίχτυα με κάθε πιθανό τρόπο, χωρίς το προσόν της τεχνικής κατάρτισης, έγινε ένας από τους σπουδαιότερους ευρωπαίους ποδοσφαιριστές της ιστορίας.

Aξίζει να μάθουμε μέσα από το νέο επεισόδιο El Sobrero στο Spotify της Stoiximan αυτή την υπερβατική επιρροή στο ποδόσφαιρο ενός συλλόγου και μιας χώρας. Ο Κώστας Βαϊμάκης και ο Γιάννης Τσαούσης, κλίνουν το γόνυ με το δικό τους τρόπο κατά την αφήγησή τους, στον αξέχαστο Γερμανό επιθετικό.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube