Όταν οι άλλοι σταματούν, ο Σλούκας ξεκινάει… Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε (και) την Παρασκευή, στη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR στην «καυτή» έδρα της Φενέρμπαχτσε (76-81).

Οι πρωταθλητές Ευρώπης ήταν απολαυστικοί και κυριαρχικοί στα πρώτα 30 λεπτά, επιβάλλοντας πλήρως τους κανόνες τους και την ποιότητά τους σε μια «κολασμένη» ατμόσφαιρα. Θυμίζοντας εν πολλοίς την ομάδα της περσινής περιόδου, σε ένα γήπεδο, μάλιστα, που κόχλαζε. Ο «επτάστερος» παρουσιάστηκε απόλυτα διαβασμένος και ήταν προσηλωμένος αμυντικά, αναγκάζοντας τους Τούρκους σε 10 λάθη στο πρώτο ημίχρονο, τα 6 εκ των οποίων στα πρώτα 7 λεπτά.

Παράλληλα, οι παίκτες του Αταμάν ήταν συγκεντρωμένοι στο ίδιο διάστημα και απέφυγαν τις περιττές ενέργειες (αν εξαιρέσουμε 2-3 βιαστικά σουτ από την περίμετρο), κάτι που αποτυπώνεται και στα δύο μόλις λάθη σε 20 λεπτά. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό στοιχείο, ειδικά αν θυμηθούμε τα «αβίαστα» λάθη που έκαναν σε Παρίσι και Μαδρίτη μια εβδομάδα πριν. Επιπροσθέτως, οι «πράσινοι» κυκλοφορούσαν με υπομονή την μπάλα και έβγαλαν εξαιρετικές συνεργασίες, ξεχαρβαλώνοντας την αντίπαλη άμυνα. Μάλιστα, με βάση την εικόνα της αναμέτρησης το +11 του «τριφυλλιού» στο πρώτο μέρος έμοιαζε μάλλον… λίγο.



Μετά την ανάπαυλα, οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν μαζεμένα λάθη (8 τον αριθμό), έχασαν κάπως το καθαρό μυαλό τους και δεν κατάφεραν να διατηρήσουν για πολλή ώρα τη διψήφια διαφορά. Ειδικά στις αρχές της 4ης περιόδου, ο Παναθηναϊκός AKTOR έμοιαζε μπλοκαρισμένος, με συνέπεια να δεχθεί επιμέρους σκορ 15-3, που απέφερε και το προσπέρασμα της Φενέρ.

Κάπου εκεί, ωστόσο, ανέλαβε δράση ο κορυφαίος, ο πιο επιδραστικός γκαρντ της Ευρωλίγκας την τελευταία δεκαετία. Ο Κώστας Σλούκας απέδειξε για μια ακόμα φορά την τεράστια κλάση του και πήρε από το χέρι τον «επτάστερο»: Από το 70-65 και μετά είχε δύο ασίστ (που οδήγησαν σε 5 πόντους από Μπράουν και Λεσόρ) και 5 δικούς του πόντους με δύο πολύ μεγάλα σουτ στο τελευταίο 1,5 λεπτό, που μετέτρεψαν το 73-70 σε 73-75!

Ο αρχηγός και ηγέτης του «τριφυλλιού» πήρε όλες τις σωστές αποφάσεις όταν η μπάλα ζύγιζε πιο βαριά μπροστά σε ένα τόσο εχθρικό κοινό και όταν οι υπόλοιποι έδειχναν να «πνίγονται». Λες και αυτός ο άνθρωπος είναι γεννημένος για τέτοιες στιγμές και για τέτοια παιχνίδια. Άλλωστε, αυτό είναι το στοιχείο που τον ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους παίκτες και για αυτό ο Παναθηναϊκός είναι ο… τυχερός της υπόθεσης αφού τον έχει στις τάξεις του.

Από εκεί και πέρα, η νίκη του «επτάστερου» αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι παρατάχθηκε με σημαντικές απουσίες σε θέσεις που η ομάδα του Γιασικεβίτσιους είναι πανίσχυρη. Χωρίς Παπαπέτρου, Γκριγκόνις και Μήτογλου αγωνίστηκαν οι «πράσινοι» και ενώ η Φενέρ στο «3» και στο «4» διαθέτει… πυρηνικά όπλα. Παρ' όλα αυτά, οι όσοι έπαιξαν, έκαναν εξαιρετική δουλειά και περιόρισαν τον Χέιζ-Ντέιβις ειδικά. Και ας μην είχε την καλύτερη βραδιά του ο Χουάντσο Ερνάνγκομεθ και τον Ναν να κυριεύεται από νευρικότητα στο δεύτερο ημίχρονο.



Κατά τα λοιπά, ο Μπράουν έκανε το πιο μεστό παιχνίδι του με τη φανέλα των πρωταθλητών Ευρώπης και έδωσε πολύτιμες λύσεις έχοντας και το εύστοχο τρίποντο σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του αγώνα (σ.σ. στο 70-65). Θετικός ήταν και ο Γιουρτσεβέν, ο οποίος έφθειρε τους αντίπαλους ψηλούς, αν και θα πρέπει να βελτιώσει λίγο τα τελειώματά του από 2-3 μέτρα.

Φυσικά θα πρέπει να σταθούμε στον Εργκίν Αταμάν, ο οποίος έκανε το καλύτερο κοουτσάρισμά του τη φετινή σεζόν. Ο Τούρκος προπονητής έκανε εξαιρετική διαχείριση και «διάβασε» πολύ καλά το παιχνίδι, ενώ το σχήμα που χρησιμοποίησε με τους 4 γκαρντ (Σλούκας, Ναν, Μπράουν και Γκραντ) αποδείχθηκε πανέξυπνη επιλογή, αφού ξεμπλόκαρε την ομάδα επιθετικά και ήταν ό,τι χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή ο «επτάστερος».



Η ουσία είναι ότι οι «πράσινοι» έστειλαν το δικό τους μήνυμα με το διπλό στην έδρα της Φενέρ και φρόντισαν να βρουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα στη σεζόν. Προχωράμε, ο δρόμος είναι μακρύς και η σεζόν πολύ μεγάλη…

Υ.Γ. Μήπως μπορείτε να τους αμφισβητείτε λίγο περισσότερο; Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο περισσότερο δυναμώνουν…

Υ.Γ. 2 Κάποια στιγμή κάτι θα πρέπει να γίνει στο κομμάτι των φάουλ που γίνονται πάνω στον Ναν. Χθες παραλίγο να του… κόψουν το κεφάλι -στην τελευταία φάση του ημιχρόνου- ενώ τρώει μπόλικο «ξύλο» με πολλά ύπουλα χτυπήματα (τραβήγματα και αγκωνιές) κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Υ.Γ. 3 Μάλλον για πρώτη φορά φέτος, η ομάδα έκανε κάποιες «καλές» προπονήσεις τις προηγούμενες ημέρες, κάτι πολύ σημαντικό για να βρει τα πατήματά της.

Υ.Γ. 4 Το αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ δεν θα κρίνει την υπόλοιπη σεζόν προφανώς, με τους «πράσινους» να είναι πολύ πιο… άνετοι σε σχέση με τους αντιπάλους τους.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube