Ο τίτλος έχει στοιχεία υπερβολής. Απαραίτητη η εξήγηση για να μην προκληθεί... παρεξήγηση. Ωστόσο, από την παράθεση των γεγονότων η διαπίστωση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι ο άνθρωπος έπαιζε εναντίον του Παναθηναϊκού και δεν σταματούσε να σκοράρει.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Ένας παίκτης που συνέδεσε το όνομα του με μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού, έμελλε να είναι κι ένας από τους “ερυθρόλευκους” που θα έγραφαν ξεχωριστή ιστορία στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Με σήμα κατατεθέν το μουστάκι και τη φανέλα με το 9 ή με ονοματεπώνυμο, Νίκος Αναστόπουλος.



Ο “Αναστό” πέτυχε κάτι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλοί παίκτες. Ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ντέρμπι των Πειραιωτών απέναντι στους “πράσινους” πετυχαίνοντας πολύ σημαντικά γκολ. Μεγάλα γκολ που είχαν καθοριστική σημασία για την ομάδα του λιμανιού.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι τα χρόνια που έπαιξε ο Αναστόπουλος στον Ολυμπιακό, ήταν το μεγάλο πρόβλημα των “πράσινων”. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι ο παλαίμαχος επιθετικός των “ερυθρόλευκων” είχε καταφέρει να πετύχει γκολ εναντίον των “πράσινων” σε πολλά γήπεδα, είτε οι Πειραιώτες έπαιζαν εντός είτε εκτός έδρας. Ακόμα και σε ματς που κανείς δεν ήταν γηπεδούχος, ο Αναστόπουλος ήταν εκεί για να σκοράρει.



Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και νυν προπονητής του Άρη είχε φυσικά σκοράρει στο “Καρασϊσκάκη” σε ντέρμπι με τους “πράσινους”. Έχει μάλιστα πετύχει και χατ τρικ σε αγώνα Κυπέλλου στο Φάληρο, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί του Παναθηναϊκού με 4-0. Ο “Αναστό” σκόραρε και τα τρία γκολ στην παράταση.

Η παλιά μεγάλη δόξα του Ολυμπιακού είχε επίσης σημειώσει γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως επίσης είχε σκοράρει και στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας σε παιχνίδια της ομάδας του Πειραιά κόντρα στον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχε λοιπόν γήπεδο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής που να έπαιξαν ντέρμπι οι δύο “αιώνιοι” και να μην έχει σκοράρει ο “μουστάκιας”.



Ενδεχομένως όμως το πιο σημαντικό γκολ του Αναστόπουλου να ήταν αυτό που πέτυχε ο παλαίμαχος επιθετικός σε ματς που έγινε 325 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αγωνιστική σεζόν 1981-1982 και οι δύο “αιώνιοι” μοιράζονται την πρώτη θέση στο φινάλε του πρωταθλήματος. Οι “διαφορές” τους λύθηκαν σε μπαράζ που έγινε στο Βόλο και ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πανηγύρισε τη νίκη (2-1) και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.



Ο “Αναστό” δε θα μπορούσε να μη βάλει τη...σφραγίδα του και σ' αυτό το ματς, που ήταν ένας αγώνας ένα πρωτάθλημα. Ο θρυλικός “μουστάκιας” πέτυχε το δεύτερο γκολ των Πειραιωτών και πανηγύρισε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ένα πολύ σημαντικό γκολ σε ντέρμπι με τους “πράσινους”. Θ΄ακολουθούσαν πολλά ακόμα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube