«Σφαγή» και φέτος στους πάγκους των ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Παρότι το φετινό πρωτάθλημα δεν έκρυβε πολλές εκπλήξεις οι προπονητές που είδαν την πόρτα της εξόδου από τις ομάδες τους ήταν μπόλικοι. Από τις συνολικά 16 ομάδες μόνο οι 5 τελείωσαν την χρονιά με τον άνθρωπο που ξεκίνησαν να κάνουν μαζί τα πλάνα τους πριν την πρώτη σέντρα.

Μάρκο Σίλβα (Ολυμπιακός)



Πριν καν έρθει έγινε σήριαλ. Ο Ολυμπιακός τον περίμενε ρισκάροντας την καλοκαιρινή προετοιμασία. Με το που βγήκε το επεισοδιακό «διαζύγιο» με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και υπέγραψε συμβόλαιο για δύο χρόνια ο Μάρκο Σίλβα πήρε στα χέρια του τα κλειδιά του Ρέντη. Οι ερυθρόλευκοι του έδειξαν άμεσα πως τον βλέπουν ως μεγάλο κεφάλαιο για τον σύλλογο και του έδωσαν ισχυρό λόγο στα μεταγραφικά.



H πρώτη σέντρα στο πρωτάθλημα τον βρήκε να νικάει 3-0 στο «Καραϊσκάκη» τον Πανιώνιο κι από εκεί και πέρα άρχισαν τα ρεκόρ. Με τον Σίλβα στην άκρη του πάγκου ο Ολυμπιακός έσπασε τα ρεκόρ των Μπούκοβι και Σόλιντ, πήρε τα περισσότερα «διπλά», είχε την καλύτερη διαφορά απ’τον 2ο, έφτασε τις 25 σερί νίκες στο Φάληρο και είχε τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών. Εκτός από την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και την εξαιρετικά πιθανή συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου, οι ερυθρόλευκοι είχαν δυναμική παρουσία και στο Champions League και κάπως έτσι εμφανίστηκαν μνηστήρες για τον 38χρονο τεχνικό.

Το «διπλό» στην έδρα της Άρσεναλ και οι νίκες κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρμεπ έφεραν την ομάδα του Πορτογάλου να μάχεται μέχρι και την τελευταία αγωνιστική των ομίλων για το δεύτερο εισιτήριο μαζί με τους «κανονιέρηδες». Η συνέχεια στο Europa άφησε ίσως την μοναδική πικρή γεύση της μέχρι τώρα θητείας του, αφού η Άντερλεχτ ήταν ομάδα σαφώς στα μέτρα των Πειραιωτών, που αποχαιρέτησαν από την φάση των «32» με δύο ήττες (1-0 στο Βέλγιο και 2-1 στην παράταση στο «Καραϊσκάκη).

Μαρίνος Ουζουνίδης (Πανιώνιος)



Πιθανότατα ο προπονητής της χρονιάς. Οι περιορισμοί στις μεταγραφές και η σταθερά σφιχτή οικονομική πολιτική μάλλον αποτέλεσαν και το δυνατότερο χαρτί του Μαρίνου Ουζουνίδη. Η προετοιμασία του Πανιώνιου το καλοκαίρι αποτέλεσε το καλύτερο όπλο των «κυανέρυθρων» στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, στο οποίο και γκάζωσαν από την αρχή. Η πορεία της ομάδας της Νέας Σμύρνης έδειχνε πως η εξασφάλιση της παραμονής είχε επιτευχθεί από νωρίς. Ο 47χρονος όμως κρατούσε την μπάλα όσο πιο χαμηλά γινόταν κι ενώ την ίδια ώρα στην Πλατεία οι ελπίδες για επιστροφή στην Ευρώπη «φούντωναν».



Ακόμη και στο ίσως κομβικότερο σημείο του δεύτερου γύρου (στα μέσα Φλεβάρη), όταν τα αποτελέσματα δεν έρχονταν, η ψυχραιμία και η ηρεμία στο στρατόπεδο των κυανέρυθρων έβγαζε μάτι, όπως και τα Ελληνόπουλα που διακρίνονταν σχεδόν σε κάθε αγωνιστική. Σε ρόλο σκηνοθέτη ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανέδειξε σε μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τάσο Μπακασέτα, που ξεχώρισε ανάμεσα στους Καραμάνο, Βιγιάλμπα, Σιώπη, Μασούρα, Κόρμπο, Ρισβάνη, Οικονόμου και Διούδη, οι οποίοι ήταν σημαντικότατα γρανάζια στη μηχανή που έφτιαξε. Καθοριστική ήταν και η παρουσία του Καρίμ Ανσαριφάντ, που ήρθε τον Γενάρη, αλλά προσαρμόστηκε άμεσα και βοήθησε πολύ την ομάδα επιθετικά.

Γιάννης Πετράκης (ΠΑΣ)



Διακριτικός, όσο και η φετινή χρονιά του ΠΑΣ. Έπειτα από τον κακό πρώτο γύρο (μόλις 5 νίκες) κανείς δεν περίμενε την ομάδα του Γιάννη Πετράκη να κάνει το comeback και να διεκδικήσει μία θέση για τα πλέι-οφ. Μάλιστα, υπήρξαν και μουρμούρες για την δουλειά του αλλά και για τα άσχημα αποτελέσματα. Ενώ όλα έδειχναν πως ο «Άγιαξ της Ηπείρου» οδεύει προς το φινάλε μιας... αδιάφορης χρονιάς η ομάδα άρχισε να ρολάρει. Το «νίκη έστω και με μισό μηδέν» άρχισε να πιάνει και σταδιακά ήρθε και το όμορφο ποδόσφαιρο.



Ο Κρητικός τεχνικός, χωρίς να προβεί σε ριζικές αλλαγές πάνω σε όσα σχεδίαζε στο ξεκίνημα της χρονιάς, φρόντισε να βελτιώσει στο έπακρον την εικόνα του ΠΑΣ και να τον βάλει σε τροχιά Ευρώπης, κάτι που αν το συζητούσε κανείς τον περασμένο Νοέμβριο θα τον έλεγαν ονειροπόλο. Κι όμως το φινάλε της ομάδας ήταν αξιοζήλευτο. Στα τελευταία 8 παιχνίδια, η ομάδα του Πετράκη πήρε 5 τρίποντα και τρεις ισοπαλίες και χάρη σε αυτό το ντεμαράζ έφτασε να διεκδικεί την τελευταία θέση των πλέι-οφ από τον Πανιώνιο, ο οποίος αδειοδοτήθηκε σε β’ βαθμό στερώντας την προσωρινή χαρά των οπαδών της ομάδας των Ιωαννίνων.

Γιώργος Παράσχος (Πλατανιάς)



Όλα στραβά κι ανάποδα στο ξεκίνημα, όμως ο Γιώργος Παράσχος κατάφερε να βάλει το νερό στο αυλάκι για τον Πλατανιά. Παρότι η αρχή της σεζόν προμήνυε σε μια χρονιά που η ομάδα θα μοχθήσει για να εξασφαλίσει την παραμονή όλα έγιναν πολύ εύκολα στη συνέχεια. Οι Χανιώτες, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον έμπειρο τεχνικό, κατάφεραν εύκολα να φτάσουν στην επίτευξη του βασικού τους στόχου.



Ο 63χρονος με μπροστάρηδες τους Φανούρη Γουνδουλάκη (εξαιρετική χρονιά στα 32) και Ράμος αλλά και τους Μενδρινό, Κουλιμπαλί και Μπανανά έδειξε για ακόμη μια φορά την δουλειά του στο χορτάρι, κάνοντας τον Πλατανιά να παίζει ίσως το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στην Σούπερ Λίγκα.


Νίκος Παπαδόπουλος (Ηρακλής)



Περίεργη περίπτωση. Έπειτα από το 2011 οδήγησε τον Ηρακλή στην Σούπερ Λίγκα, διανύοντας μια μεταβατική χρονιά, αφού η ομάδα έπρεπε να ξαναβρεί τον εαυτό της και παράλληλα να βγάλει από πάνω της την ταμπέλα του «νεοφώτιστου». Ο Νίκος Παπαδόπουλος κινδύνεψε αρκετές φορές να χάσει τις ισορροπίες και η κακή εκκίνηση της ομάδας παραλίγο να τον κάνει να περάσει την πόρτα της εξόδου.



Η στήριξη του Σπύρου Παπαθανασάκη στο πρόσωπό του ήταν καθοριστική. Η πρώτη νίκη σε ντέρμπι μετά την επιστροφή, κόντρα στον Παναθηναϊκό στο «Καυτανζόγλειο», αλλά και το «διπλό» στην Τρίπολη εξομάλυναν την κατάσταση κι έφεραν ξανά ηρεμία γύρω από την ομάδα. Στα θετικά για τον τεχνικό του «Γηραιού» πιστώνεται και η αναγέννηση του Απόστολου Βέλλιου, που με τα γκολ του βοήθησε καθοριστικά την ομάδα, που πλέον καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube