Σχεδόν 9 μήνες έχουν περάσει από τότε που η AMD παρουσίασε τον πυρήνα Hawaii στις δυο εκδόσεις του, R9 290 και R9 290x. Η αγορά έχει ησυχάσει από τότε, οι τιμές φαίνεται να έχουν βρει τα σημεία ισορροπίας του και όλοι οι κατασκευαστές έχουν αφήσει στην άκρη το εργοστασιακό σύστημα ψύξης, χρησιμοποιώντας τα πολύ καλύτερα δικά τους. Η R9 290X Gaming της MSI είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, μια κάρτα που κοστίζει λογικά χρήματα, βασίζεται στο κορυφαίο R9 290X και καταφέρνει να λειτουργήσει σχετικά αθόρυβα χάρη στο σύστημα ψύξης της.
Η συσκευασία περιέχει πέρα από την κάρτα, τα απαραίτητα όπως ένα μετατροπέα 6pin σε 8 pin, έναν DVI σε VGA, καθώς και το User's manual & Quick Start Guide μαζί με drivers & utilities DVD. Η ίδια η κάρτα είναι αρκετά εντυπωσιακή από πλευράς εμφάνισης, χάρη στους μεγάλους ανεμιστήρες, τα χοντρά heat pipes αλλά και το μαυροκόκκινο χρωματικό συνδυασμό. Η κάρτα έχει σχετικά μεγάλες διαστάσεις με το μήκος της να φτάνει τα σχεδόν 28 εκατοστά, ενώ προφανώς και απαιτεί δυο θέσεις PCI από πλευράς πάχους. Μεγάλο είναι και το βάρος της, με την κάρτα να ξεπερνάει το 1 κιλό, όμως η MSI φρόντισε να τοποθετήσει back plate και έτσι δεν λυγίζει κάτω από το ίδιο της το βάρος όταν την τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του υπολογιστή.
Αυτό που κάνει τη κάρτα να ξεχωρίζει τόσο οπτικά όσο και στη πράξη, είναι το σύστημα ψύξης, το γνωστό Twin Frozr IV. Πρόκειται για ένα σύνολο που είχαμε συναντήσει στο παρελθόν σε παλαιότερες υλοποιήσεις της σειράς Lightning και αποτελείται από την ευμεγέθη ψύκτρα με τα πέντε heatpipes και από δυο ανεμιστήρες 90mm με δυνατότητα Dust repelling. MSI R9 290X. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά την εκκίνηση του συστήματος οι ανεμιστήρες κινούνται για λίγο ανάποδα από τη κανονική τους φορά για να απομακρύνουν από πάνω τους όσο περισσότερο σκόνη γίνεται και στη συνέχεια περιστρέφονται προς την κανονική κατεύθυνση. Από πλευράς εξόδων, η κάρτα προσφέρει τις συνηθισμένες HDMI, Display Port και 2 DVI, από πλευράς τροφοδοσίας συνδέεται μέσω ενός εξάπινου και ενός οχτάπινου βύσματο ενώ τέλος στο πάνω μέρος βρίσκουμε διακόπτη, του οποίου η λειτουργία είναι να επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ των δυο BIOS που διαθέτει.
Διαβάστε τη συνέχεια της παρουσίασης εδώ