Έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του φίλαθλου κόσμου για την κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό δήλωσε κατά την παρουσίαση των νέων μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Παπαλάκης.
«Εμείς λοιπόν ως μέλη της Επιτροπής πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την αξίωση του φίλαθλου κόσμου. Είναι για μας μονόδρομος η αξίωση του κόσμου για κάθαρση», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΑ.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΕΑ
«Κατ’ αρχήν να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον υπουργό που μας κάλεσε ως μέλη της επιτροπής αυτής να μετάσχουμε σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα της εξυγίανσης του αθλητισμού. Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη και ανηφορική και ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πάσχουν. Σε αυτόν τον χώρο έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καταστάσεις αδιαφανείς, οι οποίες αρκετές φορές εμπίπτουν και στη σφαίρα του ποινικού δικαίου. Έτσι ανακύπτει το μεγάλο ερώτημα: αν η επιτροπή αυτή που πραγματικά αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην όλη εξυγιαντική προσπάθεια θα μπορέσει να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, έστω συγκρατημένα.
Και αυτή την αισιοδοξία την στηρίζω σε πολλούς παράγοντες.
Πρώτα-πρώτα υπάρχει σήμερα μία σταθερή, ειλικρινής και σθεναρή πολιτική βούληση για μία βαθιά κάθαρση. Το καθαρό πρόσωπο του κ. Κοντονή εγγυάται αυτήν την άποψη. Η μακρά και άκρως δημοκρατική διαβούλευση που ακολουθήθηκε στην κατάρτιση του πρόσφατου Νόμου καθώς και η ψήφισή του από τη Βουλή, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Δεύτερος παράγοντας για την επιδιωκόμενη επιτυχία είναι ο ίδιος ο νόμος ο οποίος μεριμνά για όλες πτυχές του επαγγελματικού αθλητισμού. Εξοπλίζει δε την επιτροπή με εκτεταμένες αρμοδιότητες, αποφασιστικής σημασίας: ελέγχεται και παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς όλη η δράση νομικών προσώπων ΠΑΕ, ΚΑΕ, καθώς και των παραγόντων των φυσικών προσώπων. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο αθλητικός νόμος εναρμονίζεται πλήρως με το Σύνταγμα στο κεφάλαιο των ατομικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς πλέον επιτακτικά και καθαρά ορίζεται ότι ο έλεγχος και η προστασία του αθλητισμού γενικά ανήκει στο κράτος.
Είναι καθόλα εύλογη αυτή η συνταγματική πρόνοια (άρθρο 16. παρ. 9) και τούτο διότι ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο που απασχολεί και ενδιαφέρει άμεσα την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Τρίτος παράγοντας που μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι η σύνθεση της Επιτροπής. Εδώ δεν χωράει ούτε διαπλοκή, ούτε παρέκκλιση από τους κανόνες, ούτε οιαδήποτε χειραγώγηση. Θα έχουμε τα πάντα στο φως με τόλμη μια με σύνεση, χωρίς βήμα πίσω. Οι αποφάσεις μας θα είναι αποφάσεις δικαστηρίου μες νομικά ακλόνητα ερείσματα και με αιτιολογίες εμπεριστατωμένες ως προς την ουσία της κάθε υπόθεσης.
Εγώ προσωπικά και ο συνάδελφός μου ο κ. Ζιάκας είμαστε συνταξιούχοι μεν ανώτατοι δικαστές, ανήκουμε όμως σε μία παλιά γενιά δικαστών που δουλέψαμε για δεκαετίες σε αντίξοες συνθήκες, με ανεξάρτητο πνεύμα. Για μας δεν υπάρχει ούτε θώκος ούτε υποχώρηση, οδηγός μας είναι μόνο η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον.
Τέταρτος παράγοντας που μας κάνει να αισιοδοξούμε, είναι πως αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή εξελίσσονται στον χώρο του ποδοσφαίρου ποινικές διαδικασίες για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούν ανθρώπους τους αθλητισμού. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε διεθνείς επίπεδο, βλέπε FIFA. O κόσμος από τις τελευταίες αποκαλύψεις έχει μείνει άφωνος και γι αυτό απαιτεί εδώ και τώρα κάθαρση.
Εμείς λοιπόν ως μέλη της Επιτροπής πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την αξίωση του φίλαθλου κόσμου. Είναι για μας μονόδρομος η αξίωση του κόσμου για κάθαρση. Θα κάνω μία τελευταία επισήμανση. Οι παράγοντες των ομάδων, ιδιαίτερα των μεγάλων ομάδων πρέπει να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, ξέρω καλά ότι υπάρχουν στον χώρο δυνάμεις υγιείς και ας είναι μειοψηφικές. Είναι λοιπόν ανάγκη να συμπορευτούμε με όλους αυτούς με στόχο τη ριζική εξυγίανση. Θα έρθει ο κόσμος στα γήπεδα, θα επιστρέψουν οι οικογένειες. Θα εισρεύσει περισσότερο χρήμα από εισιτήρια, χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα.
Μεγάλο είναι και το θέμα των Συνδέσμων οπαδών, που με τον καλλιεργούμενο φανατισμό επιτείνουν τα φαινόμενα βίας. Ο χουλιγκανισμός είναι αντίθετος με κάθε έννοια αθλητισμού. Και εδώ θα υπάρξουν έλεγχοι.
Η εμπειρία μας διδάσκει πως κομβικό σημείο για την επίλυση του προβλήματος της βίας είναι οι ίδιοι οι παράγοντες - μεγαλομέτοχοι. Αν μπορέσουν ιδιαίτερα οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων να βρουν έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης (δεν λέω συμφιλίωσης αλλά συνύπαρξης) χωρίς άσκοπους αφορισμούς και φανατισμούς και χωρίς κραυγαλέα έντυπα τα οποία και υποκινούν τη βία, τότε όλα θα μπουν στον σωστό δρόμο και επιμένω σε αυτό!
Το τελευταίο ως επίλογος. Ανεξάρτητα από τις κάθε λογής αντιξοότητες, εμείς θα προχωρήσουμε στους σκοπούς μας αταλάντευτα. Τα μεγάλα μας όπλα και ατού της επιτροπής είναι η πολύ καλή γνώση των νομικών διατάξεων που θα εφαρμόσουμε, καθώς και η αμετακίνητη και ανυποχώρητη θέληση μας να βοηθήσουμε την χώρα σε αυτό το δύσκολο τομέα της κοινωνικής ζωής. Και ως προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν θα κάνουμε πίσω»