Ραντεβού με την ιστορία για τον ΠΑΟΚ! Ο «δικέφαλος του Βορρά» ετοιμάζεται για τη μεγάλη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ, το βράδυ της Πέμπτης (14/4, 22:00) στην Τούμπα, με μοναδικό στόχο την ανατροπή του εις βάρος του 2-1 και την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa Conference League.

Το έργο του, από την κλήρωση κιόλας, είχε προδιαγραφεί ως δύσκολο. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο «Βελοντρόμ». Ωστόσο, η ομάδα του Λουτσέσκου έδωσε η ίδια στον εαυτό της βάσιμες ελπίδες, τις οποίες οφείλει και να παλέψει. Για να συμβεί βέβαια αυτό -κι έχοντας και την εμπειρία του πρώτου αγώνα- πρέπει να λάβει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους. Στοιχεία που αφενός θα τη βοηθήσουν να προστατέψει τα καρέ της (μένοντας ζωντανή στην υπόθεση «πρόκριση») κι αφετέρου θα της επιτρέψουν να απειλήσει με αξιώσεις την εστία των Μασσαλών, βρίσκοντας για αρχή ένα τέρμα που θα στείλει το ματς στην παράταση.

Το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα της ιστορικής μάχης του ΠΑΟΚ σημειώνοντας τα επτά, κατά βάση τακτικά, στοιχεία που πρέπει να προσέξουν οι Θεσσαλονικείς κόντρα στη Μαρσέιγ.



Το κράτημα της μπάλας



Αγωνιστική παράμετρος, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς του εν λόγω συναπαντήματος. Από τα ρεπορτάζ πριν το παιχνίδι της Μασσαλίας τονιζόταν η επιθυμία του Ρασβάν Λουτσέσκου να δει από την ομάδα του να κρατά όσο γίνεται περισσότερο την μπάλα. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό στο ξεκίνημα της πρώτης αναμέτρησης. Η Μαρσέιγ είναι μια ομάδα που έχει την ατομική ποιότητα να βρει τη μία φάση όταν έχει για ώρα την κατοχή, όπως και έπραξε στο «Βελοντρόμ». Παρόλα αυτά, μετά το 1-0 ο «δικέφαλος του Βορρά» άρχισε να κρατά περισσότερο μπάλα (σίγουρα του επέτρεψε σε ένα βαθμό και η Μαρσέιγ να κερδίσει μέτρα).

Δεν διαφοροποιείται η συγκεκριμένη ανάγκη στον αγώνα της Τούμπας. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κρατήσει μπάλα. Πρώτα και κύρια για αμυντικούς λόγους, για να βγάλει εκτός ρυθμού τους φιλοξενούμενους. Άλλωστε, οι τελευταίοι φαίνεται ότι αποδιοργανώνονται σ' ένα σημείο, όταν δεν τους επιτρέπεται να κάνουν το παιχνίδι τους. Κάτι που οι Θεσσαλονικείς μπορούν να αξιοποιήσουν και στο παραγωγικό κομμάτι, βρίσκοντας τις ευκαιρίες τους.

Με… αέρα αλλά και μυαλό



Κακά τα ψέματα, σου δίνει άλλο αέρα η Τούμπα. Πόσω μάλλον όταν τελικά είναι γεμάτη 100-0 υπέρ σου. Ο ΠΑΟΚ θέλει και πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν τη συνθήκη, να πάρει ώθηση από τον κόσμο για τη μεγάλη ανατροπή. Καταρχάς, να μην μπει νωθρά όπως στα παιχνίδια με τη Γάνδη αλλά και σ' εκείνο του «Βελοντρόμ». Είναι ανάγκη να παίξει σ' ορισμένα σημεία και με το μυαλό της Μαρσέιγ -η οποία έχει δείξει ότι… εκνευρίζεται εύκολα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να παραμείνει και ψύχραιμος, να μην… παρασυρθεί. Κομβική η παρουσία του Λουτσέσκου στην άκρη του πάγκου, προκειμένου να το καταφέρει.



Εξάλλου, είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε παλαιότερες εντός έδρας ευρωπαϊκές του βραδιές: Να ανοίγεται αβίαστα μπροστά, ελέω και του «σπρωξίματος» από τους φίλους του και να αφήνει κενά πίσω. Χρειάζεται ισορροπία και συγκέντρωση. Ειδικά όταν έχεις έναν τόσο ποιοτικό αντίπαλο απέναντί σου. Για παράδειγμα, την Κυριακή (10/4) η Μονπελιέ πήγε να ανοιχτεί και να εκμεταλλευτεί ενδεχόμενη χαλάρωση της ομάδας του Σαμπάολι (που αγωνιζόταν και με πολλές αλλαγές) και ηττήθηκε «σβηστά» με 2-0.

Να μην επαναλάβει τα επιπόλαια λάθη



Στοιχείο που κουμπώνει αρκετά με τις δύο παραπάνω παραγράφους. Στο «Βελοντρόμ» ο ΠΑΟΚ έχασε τη συγκέντρωση σου σε συγκεκριμένες φάσεις. Άλλες τις πλήρωσε (όπως στο 1-0 με την ασυνεννοησία Ίνγκασον-Βιεϊρίνια), άλλες όχι (π.χ. στο «στοπ» που έβαλε ο Πασχαλάκης στον Ουντέρ στο 30', μετά το πούλημα της μπάλας από τον Αουγκούστο). Αβίαστα ατομικά λάθη, που όπως σημειώθηκε, δύσκολα αφήνουν αναξιοποίητα ομάδες όπως η Μαρσέιγ. Και φυσικά δεν γίνεται να επαφίεσαι στο ότι ο Πασχαλάκης θα σώσει και πάλι ό, τι περνά από το χέρι του. Σύμφωνοι, δεν είναι εύκολο να είσαι αλάνθαστος επί 90' (σε περίπτωση που δεν πάει στην παράταση το ματς). Όμως, είναι ανάγκη να το προσπαθήσεις στο μάξιμουμ.



Οι βοήθειες του Μπίσεσβαρ και ο περιορισμός των Παγέ-Ουντέρ



Δεν το πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, αλλά ήταν οφθαλμοφανής ανορθογραφία: Ο Μπίσεσβαρ δυσκολευόταν σε μεγάλο βαθμό να προσφέρει το ντουμπλάρισμα που απαιτείται, να βοηθήσει τον Βιεϊρίνια στο μαρκάρισμα του Ουντέρ. Βέβαια, ο Τούρκος εξτρέμ συνεχώς συνέκλινε -δημιουργώντας καταστάσεις- οπότε χρειαζόταν αυτόματα και η συνεισφορά του πλησιέστερου χαφ του ΠΑΟΚ.

Κακά τα ψέματα, είναι δύσκολο να περιορίσεις στον απόλυτο βαθμό παίκτες όπως ο Ουντέρ και -κυρίως- ο Παγέ. Ποδοσφαιριστές με διαρκή κίνηση, που δεν μπαίνουν σε καλούπια. Χρειάζονται καλές αλληλοκαλύψεις, βάθος στην άμυνα των πλευρών και -τι άλλο- συγκέντρωση. Οι δύο άσοι των Γάλλων έχουν την κάθετη μεταβίβαση και τα μετόπισθεν των Θεσσαλονικιών πρέπει να έχουν μάτια και στην… πλάτη.



Οι στατικές φάσεις



Την περασμένη Πέμπτη (7/4) η Μαρσέιγ προσπάθησε να δημιουργήσει καταστάσεις μέσω στατικών φάσεων. Μάλιστα, κατάφερε να βρει και γκολ από ένα κόρνερ. Καμία αντίρρηση. Μιλάμε για στιγμή… απαράμιλλης ποιότητας του Ντιμιτρί Παγέ (τι σουτάρα έπιασε ο άνθρωπος). Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για φάση που είναι ξεκάθαρα δουλεμένη στην προπόνηση. Κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικός σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς το ρεπορτόριο των Γάλλων είναι απίθανο να τελειώνει μόνο στην εν λόγω κομπίνα. Στα υπέρ της ομάδας του Λουτσέσκου, ότι γενικά το τελευταίο διάστημα δείχνει καλό πρόσωπο στα αμυντικά στημένα.



Το… αξιοποιήσιμο παίξιμο του οφσάιντ από τη Μαρσέιγ



Είναι ιδιαίτερος έως και παράτολμος ο τρόπος που επιλέγει να παίζει το οφσάιντ -σε σετ παιχνίδι- το γαλλικό κλαμπ. Το πράττει αρκετά ψηλά, δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλο να δοκιμάσει μπαλιές στην πλάτη της άμυνάς του -ειδικά ανάμεσα στα στόπερ. Το έκανε και στο πρώτο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ, χωρίς να πάρει κάτι το ιδιαίτερο. Βέβαια, ο Ρασβάν Λουτσέσκου έχοντας δει εκ… του σύνεγγυς το πώς λειτουργεί εντός αγωνιστικού χώρου η Μαρσέιγ, είναι δεδομένο ότι θα παρουσιαστεί σαφώς πιο έτοιμος, ώστε να αξιοποιήσει τέτοια στοιχεία. Το εάν θα το καταφέρει, μένει να φανεί.

Σημειωτέον, γι' αυτό το κομμάτι είναι ιδιαίτερα χρήσιμος ο Ελ Καντουρί («χρυσή» αλλαγή στο «Βελοντρόμ» πετυχαίνοντας γκολ και δίνοντας επιθετική πνοή), ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει ως βασικός. Πιο πίσω του -δίπλα στον Κούρτιτς στα χαφ- θα είναι ο Αουγκούστο, με τον Λουτσέσκου να βάζει μέσα ό, τι ποιοτικότερο έχει στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Μαρονικός άσος μπορεί να βγει με καλύτερες προϋποθέσεις (σε σχέση με τον Αουγκούστο) ως κρυφό φορ στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και να απειλήσει τα αντίπαλε καρέ, όπως απέδειξε και στον προηγούμενο αγώνα. Οι Θεσσαλονικείς πέρα από το να μην κινδυνεύσουν, είναι αναγκασμένοι να βρουν και γκολ. Κι αυτή η δίοδος προς τα καρέ της Μαρσέιγ είναι αν μην τι άλλο αξιοποιήσιμη. Εάν μάλιστα βρουν και το γρήγορο γκολ, ακόμα καλύτερα!



Η ισορροπία στο πρέσινγκ



Ήταν σαφής η στόχευση του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι του «Βελοντρόμ» να πιέζει ψηλά ανά διαστήματα. Εξάλλου, κατ' αυτόν τον τρόπο σημείωσε και το γκολ (κλέψιμο του Αουγκούστο κι εν συνεχεία άψογος συνδυασμός Ελ Καντουρί-Ζίβκοβιτς). Θα το κυνηγήσει και απόψε. Δικαιολογημένα, καθώς έτσι από τη μία θα εμποδίσει τους Μασσαλούς να χτίσουν επιθέσεις κι από την άλλη θα έχει την ευκαιρία για ανάκτηση της κατοχής σε καίρια σημεία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στο να μη αφήσει χώρους, να μην δώσει εύκολες κατοχές στη Μαρσέιγ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube