Ο Ιντέγε Μπράουν μονοπωλεί το ενδιαφέρον μετά το γκολ και φυσικά τον «τρελό» πανηγυρισμό του στην Τούμπα.
Ακριβώς δεν ξέρουμε τι εννοούσε πανηγυρίζοντας ως... σκύλος, μιμούμενος τον πανηγυρισμό του Φίνιντι στο παιχνίδι Ελλάδα – Νιγηρία στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994, αλλά φρόντισε να μας κάνει να θυμηθούμε και άλλους κορυφαίους, όχι σκόρερ αλλά... «ηθοποιούς».
Ο κατάλογος των πανηγυρισμών που τα σπάνε, μεγάλος. Ανάμεσα σε αυτούς ο δακρυσμένος Τραντέλι, ο «μυτιάς» Φάουλερ, ο χορευτής Ροζέ Μιλά, ο μπαμπάς Μπεμπέτο, αλλά και ο μουσικός Πολ Γκασκόιν.
Το sport-fm.gr σας θυμίζει μερικούς από τους πιο περίεργους.
Πάπα Μπούπα Ντιόπ (Σενεγάλη – Γαλλία, 2002)
Στο εναρκτήριο ματς του παγκοσμίου κυπέλλου του 2002, η Σενεγάλη θα κάνει την έκπληξη. Η «σταχτοπούτα» θα επικρατήσει με 1-0 της πρωταθλήτριας Ευρώπης toy 2000 Γαλλίας, με σκόρερ τον Πάπα Πούπα Ντιόπ. Ο Σενεγαλέζος θα «τρελαθεί» και θα αρχήσει να χορεύει μαζί με τους συμπαίκτες του γύρω από την φανέλα του.
Πολ Γκασκόιν (Ρέϊντζερς – Σέλτικ, 1998)
Αναμφίβολα ο Πολ Γκασκόιν έμεινε στην ιστορία για τον εκκεντρικό του χαρακτήρα του. Το 1998 σε ένα παιχνίδι των Ρέιντζερς με την Σέλτικ, σκόραρε και πήγε μπροστά στην εξέδρα των οπαδών της Σέλτικ. Ως εκεί καλά. Στη συνέχεια όμως έκανε σαν να παίζει φλάουτο, το όργανο των καθολικών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τους οπαδούς των φιλοξενούμενων που ασπάζονται τον Καθολικισμό. Το ποσό των 20.000 δολαρίων, αποτέλεσε την ποινή του πανηγυρισμού του.
Ζορζ Φίνιντι (Νιγηρία – Ελλάδα, 1994)
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 η εθνική Ελλάδας θα βρεθεί αντιμέτωπη με με την Νιγηρία. Ο Ζορζ Φίνιντι θα σκοράρει και θα αναπαραστήσει ένα σκύλο που κάνει την ανάγκη του. Μετά από 21 χρόνια, ο συμπατριώτης του Ιντέγε, θα τον αντιγράψει στην Τούμπα.
Ρόμπι Φάουλερ (Λίβερπουλ – Έβερτον, 1999)
Το 1999 ο Ρόμπι Φάουλερ είχε μπει στο στόχαστρο δημοσιευμάτων, αφού φημολογούνταν ότι ήταν χρήστης κοκαΐνης. Ο παίκτης της Λίβερπουλ θα απαντήσει μέσα στο γήπεδο μετά το γκολ που πέτυχε στο ντέρμπι με την Έβερτον. Ο Φάουλερ, θα κατευθυνθεί στην γραμμή και θα προσποιηθεί ότι «σνιφάρει» κοκαΐνη. Ταρίφα από την FA, 4 αγωνιστικές και 32.000 λίρες πρόστιμο.
Ντιέγκο Μαραντόνα (Αργεντινή – Ελλάδα, 1994)
Το τελευταίο γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα σε παγκόσμιο κύπελλο θα επιτευχθεί απέναντι στην Ελλάδα το 1994 στην Αμερική. Ο Αργεντινός, θα σκοράρει και θα τρέξει με οργή προς την κάμερα που θα καταγράψει μια ιστορική στιγμή.
Μπεμπέτο (Βραζιλία – Ολλανδία, 1994)
Γενικά το παγκόσμιο κύπελλο του 1994, άφησε παρακαταθήκη αρκετούς πανηγυρισμούς. Ίσως ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος, ήταν αυτός του Βραζιλιάνου Μπεμπέτο. Κάνοντας την κίνηση νανουρίσματος μωρού, αυτός και οι συμπαίκτες του, αφιέρωσαν το γκολ στη γυναίκα του και το νεογέννητο μωρό τους. Ο Μπεμπέτο έκανε μόδα και πολλοί ποδοσφαιριστές τον έχουν αντιγράψει.
Πίτερ Κράουτς (Αγγλία)
Ο Άγγλος επιθετικός πέρασε τις χορευτικές φιγούρες σε πανηγυρισμούς σε άλλο επίπεδο. Το «ρομπότ» έγινε σήμα κατατεθέν του.
Ερίκ Καντονά (Μαν. Γιουνάιτεντ – Σάντερλαντ, 1996)
Μπορεί να μιλάμε για πανηγυρισμούς, αλλά και το να μην πανηγυρίσεις είναι «τρέλα» από μόνο του. Ο Καντονά το έκανε πράξη. Σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Σάντερλαντ βρήκε δίχτυα, αλλά δεν... τρελάθηκε κιόλας.
Πολ Γκασκόιν (Αγγλία – Σκωτία, 1996)
Στο Euro του 1996, o «Γκάζα» θα σκοράρει απέναντι στους Σκωτσέζους. Αμέσως μετά θα βρεθεί ξαπλωμένος... φαρδύς – πλατύς στο έδαφος, με τους Ρέντναπ, Σίρερ και Μακμάναμαν, να του ρίχνουν νερό στο στόμα.
Μίρκο Βούτσινιτς (Ρόμα – Κάλιαρι, 2010)
Το να βγάζει ένας παίκτης τη μπλούζα μετά το γκολ είναι κάτι κοινότυπο. Το να βγάζει το σορτς όμως είναι... σπάνιο. Ο Βούτσινιτς θα βρει δίχτυα απέναντι στην Κάλιαρι και θα ξεκινήσει το... στριπτίζ. Ο παίκτης έμεινε μόνο με το σλιπ και ο πανηγυρισμός θεωρείται ένας από τους πιο τρελούς.
Μάρκο Τραντέλι (Ιταλία – Δυτ. Γερμανία, 1982)
Ο Μάρκο Τραντέλι δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι ευρηματικό. Διότι απλά η στιγμή που σκοράρει κόντρα στη Δυτική Γερμανία στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 1982 είναι από μόνη της δυνατή. Ο Τραντέλι σφίγγει τις γροθιές και ένα δάκρυ κυλάει από τα μάτια του.
Επιμέλεια: Γιώργος Σπανομανώλης