Ο Παναθηναϊκός AKTOR ολοκλήρωσε τις πρώτες επίσημες υποχρεώσεις του, αλλά έφυγε με άδεια χέρια από τη Ρόδο αφού ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από τον Ολυμπιακό στον τελικό του Stoiximan Σούπερ Καπ (85-86), σε μια αναμέτρηση δύο φανερά ανέτοιμων ομάδων.

Οι «πράσινοι» πλήρωσαν επί της ουσίας την έλλειψη συγκέντρωσης που εμφάνισαν από την αρχή του αγώνα, όπως και στις κρίσιμες στιγμές του ματς. Για παράδειγμα, οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας ξεκίνησαν το παιχνίδι με απελπιστική αστοχία στο πρώτο δεκάλεπτο (2/5 δίποντα και 3/9 τρίποντα), ενώ στην άμυνα έδωσαν πολλά δικαιώματα στον Ντόρσεϊ, ο οποίος πυροβολούσε από τα 7 μέτρα δίχως να βρει… αντίσταση από την απέναντι πλευρά.

Για να επιβεβαιώσουμε όλα αυτά και την… απουσία καθαρού μυαλού, να αναφέρουμε απλά τη φάση στο φινάλε του ημιχρόνου, όπου δέχθηκαν πολύ «φθηνό» καλάθι μετά από επαναφορά πίσω από το κέντρο του γηπέδου κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μόλις 7 δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους.



Ένα ακόμα σημείο που πλήγωσε το «τριφύλλι» ήταν το φινάλε της 3ης περιόδου, όπου οι παίκτες του Αταμάν κυριάρχησαν πάνω στο παρκέ κι έφεραν το μομέντουμ του αγώνα στα μέτρα τους φτάνοντας μέχρι και στο +5 (62-57) με επιμέρους σκορ 14-4. Αντί λοιπόν να το κεφαλαιοποιήσουν ή έστω να το διατηρήσουν, μπήκαν στο 4ο δεκάλεπτο στο -1 (62-63). Επιπροσθέτως, έμειναν άποντοι για σχεδόν 4 συνεχόμενα λεπτά και δέχθηκαν 10-0 σερί, με συνέπεια να βρεθούν στο -5 (62-67) και να κυνηγούν στο σκορ.

Ακόμα και η καθοριστική φάση στο 73-74 στα 3 λεπτά πριν από το φινάλε επιβεβαιώνει την έλλειψη συγκέντρωσης των «πράσινων», με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να μην καθαρίζουν το αμυντικό ριμπάουντ και να επιτρέπουν στον Ράιτ να «σκαμπιλίζει» την μπάλα προς τον Βεζένκοφ, ο οποίος εκτέλεσε για τρεις κι έφερε την ομάδα του στο +4.

Σε γενικές γραμμές, οι πρωταθλητές Ευρώπης υπέφεραν από τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και από το γεγονός ότι «χάρισαν» πολλές δεύτερες μπάλες στους αντιπάλους τους, οι οποίοι βρήκαν 19 πόντους δεύτερης ευκαιρίας. Συν τοις άλλοις, υπέπεσαν σε 11 λάθη έναντι μόλις 7 των Πειραιωτών, στατιστικό που κάνει τη διαφορά σε μια τόσο κλειστή αναμέτρηση…



Ένας ακόμα παράγοντας που θα θέλαμε να σταθούμε είναι φυσικά η φάση που έκλεισαν τα… μάτια οι διαιτητές στα μέσα της 3ης περιόδου, όπου ο Ράιτ έκοψε αντικανονικά το λέι-απ του Λεσόρ και οι ρέφερι δεν μέτρησαν το καλάθι, που θα έφερνε το παιχνίδι στο 44-47. Αντ’ αυτού, ο Ολυμπιακός ξέφυγε με +7 (42-49) με τη βολή της τεχνικής ποινής που δέχθηκε ο έξαλλος Αταμάν και τη 1/2 που είχε από τη γραμμή ο Ράιτ στην εξέλιξη.

Και μιλάμε για μια ξεκάθαρη φάση, αλλά και για ένα χρονικό σημείο που ο «επτάστερος» έδειχνε να παίρνει το μομέντουμ του αγώνα. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά… Υπήρχαν βέβαια και διαφορετικά κριτήρια στον καταλογισμό των φάουλ, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για κάτι… υποκειμενικό. Για παράδειγμα, τα δύο φάουλ που χρέωσαν τον Ναν είναι μάλλον ανύπαρκτα κι ενώ την ίδια ώρα επέτρεπαν στον Γουόκαπ να… τραβολογάει τους αντιπάλους του.

Να ανοίξουμε μια παρένθεση εδώ και να τονίσουμε ότι κρίνεται πολύ σωστή και καίρια η τοποθέτηση της «πράσινης» ΚΑΕ για επαγγελματική διαιτησία, μακριά από την ΕΟΚ. Κακά τα ψέματα, είναι πολύ σημαντικό να περάσει το κομμάτι αυτό στον ΕΣΑΚΕ και να λογοδοτούν άπαντες στις ομάδες ακολουθώντας το παράδειγμα της ισπανικής ACB.

Σε ατομικό επίπεδο, οι παίκτες που ξεχώρισαν από το «τριφύλλι» ήταν ο Σλούκας, ο Γκριγκόνις και ο Λεσόρ, που ώρες-ώρες πάλευαν μόνοι τους να κρατήσουν όρθια την ομάδα τους. Ο Αταμάν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον Γάλλο σέντερ, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά κόντρα σε Πετρούσεφ και Ράιτ.



Ο Ναν δεν βρήκε ποτέ ρυθμό μέσα στο παιχνίδι (λόγω… φάουλ και ανετοιμότητας), ενώ οι Γιουρτσεβέν, Χουάντσο και Μήτογλου ήταν φανερά εκτός πνεύματος αγώνα και δεν βοήθησαν καθόλου, με συνέπεια να χρησιμοποιηθεί για αρκετή ώρα χαμηλό σχήμα. Σε ένα μεγάλο κομμάτι του αγώνα η πεντάδα με τον Παπαπέτρου στο «4» λειτούργησε και επέτρεψε στους «πράσινους» να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση.

Όπως και να ‘χει, ο «επτάστερος» καλείται να αφήσει άμεσα πίσω του το Σούπερ Καπ και να στραφεί στις επόμενες υποχρεώσεις, αφού τα καλύτερα είναι μπροστά του. Μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε καθόλου καλά την περασμένη σεζόν στην αντίστοιχη διοργάνωση, αλλά την ολοκλήρωσε κατακτώντας δύο τίτλους με μυθιστορηματικό τρόπο!

Υ. Γ. Εξαιρετική η διοργάνωση του Stoiximan Σούπερ Καπ από τον ΕΣΑΚΕ και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους του που έκαναν τα πάντα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για να φέρουν εις πέρας την αποστολή με τον καλύτερο τρόπο!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube