Εισήγηση υπέρ της Διπλής Ανάπλασης θα κάνει ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκης Μαλακατές, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «... το συναίσθημα λέει Λεωφόρος, αλλά η λογική Βοτανικός» και εξήγησε γιατί κρίνει συμφέρουσα τη συγκεκριμένη προοπτική. Ο τελευταίος λόγος, φυσικά, ανήκει στο Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη, που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τον Φεβρουάριο.

«Όταν με ρώτησαν πώς αποφάσισα να κατεβάσω ψηφοδέλτιο, είπα πως επικράτησε το συναίσθημα της λογικής. Στη ζωή έρχεσαι σε σταυροδρόμι και πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Αυτή θα σε χαρακτηρίζει για την υπόλοιπη ζωή σου. Με πολύ προβληματισμό αποφασίσαμε κατά την προσωπική μας εκτίμηση να εισηγηθούμε προς το κυρίαρχο σώμα υπέρ της Διπλής Ανάπλασης, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι προς τη θετική πλευρά. Μια συμφωνία που δίνει στον Παναθηναϊκό μας να έχει σύγχρονες, λειτουργικές, τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις και την αυτοδυναμία να είναι πανίσχυρος αγωνιστικά. Επικράτησε η λογική από το συναίσθημα. Το συναίσθημα λέει ξεκάθαρα Λεωφόρος, αλλά προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι πολύ λίγα πράγματα μπορεί να γίνουν για ανακατασκευή της Λεωφόρου. Καμία διοίκηση μεγάλων και επιφανών ανθρώπων δεν κατάφερε μέχρι τώρα. Δεν έχω δει καμία τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση δημιουργίας που να είναι εφαρμόσιμη και ρεαλιστική. Και να υπήρχε, κανένας δεν θα τολμούσε εύκολα να προχωρήσει σε κατεδάφιση της Λεωφόρου με την προοπτική ανακατασκευής, με τον κίνδυνο να γίνει ό,τι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ανακαίνιση είναι μια υπαρκτή δυνατότητα για να μεγαλώσει η χωρητικότητα στη Λεωφόρο σε 20-22 χιλιάδες, αλλά ο ΠΑΟ ελάχιστα πράγματα μπορεί να κερδίσει έτσι. Τα τμήματά μας που θέλουν να είναι ανταγωνιστικά θα αναζητούσαν έδρα κάθε χρόνο. Η λογική λέει Βοτανικός, για όλους τους λόγους που ανέφερα: τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το γήπεδο ποδοσφαίρου, την οικονομική αυτοτέλειά μας, το μουσείο μας στη φυσική μας έδρα. Μην ξεχνάμε ότι ο Βοτανικός ανήκει στο Δήμο μας και δεν μιλάμε για το σήμερα, αλλά για το αύριο, για 30-40-50 χρόνια», ανέφερε ο Τάκης Μαλακατές.

Πριν ανακοινώσει την εισήγησή του, ο κ. Μαλακατές είχε πει:

«Στη ζωή μου έχω μάθει να μιλάω ντόμπρα, σταράτα και χωρίς στρογγυλέματα. Ανέφερα τις κόκκινες γραμμές που είχα βάλει: 1) να ανήκουν οι νέες εγκαταστάσεις στον Ερασιτέχνη εφόρου ζωής, 2) να στεγαστεί όλος Παναθηναϊκός, ΠΑΕ και ΚΑΕ, στο Βοτανικό, 3) οι νέες εγκαταστάσεις να πληρούν τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει, 4) η Λεωφόρος να κατεδαφιστεί όταν παραληφθούν πλήρως και με τις άδειες λειτουργίας όλες οι εγκαταστάσεις μας και 5) την τελική απόφαση να πάρει η Γενική Συνέλευση. Θέλαμε να φέρουμε στη ΓΣ την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Οφείλαμε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε. Μετά την πρώτη διερευνητική επαφή με τον Δήμαρχο, σχηματίσαμε μια συντονιστική επιτροπή με εμένα, τον κ. Βρανόπουλο, τον κ. Παυλόπουλο για νομικά και τον κ. Ακριτίδη για τεχνικά θέματα. Οι συμβάσεις, οι μακέτες, το παράρτημα με τον προϋπολογισμό είναι στην τελική τους φάση και έχουν σχεδόν συμφωνηθεί. Θα τις αναρτήσουμε στις ιστοσελίδες μας λογικά ως το τέλος Ιανουαρίου, σε αρκετό διάστημα μέχρι τη ΓΣ. Η σύμβαση με την ΠΑΕ θα δημοσιευτεί έγκαιρα από τους αρμόδιους».

Για το γήπεδο μπάσκετ είπε: «Παρά τις αρχικές μας προσπάθειες δεν καταφέραμε να ενσωματώσουμε το γήπεδο μπάσκετ της ΚΑΕ, γιατί ήταν αντίθετο με το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα και θα έθετε σε κίνδυνο τη Διπλή Ανάπλασης μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο προσφυγών, καθυστερήσεων και πιθανής κατάργησης. Επιμείναμε να προβλεφθεί η κατασκευή γηπέδου μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο που θα αγόραζε ο Δήμος Αθηναίων, θα κατασκεύαζε με δικές του δαπάνες παραχωρώντας εν συνεχεία τη χρήση και εκμετάλλευση στην ΚΑΕ. Στη μία και μοναδική συνάντηση του Δημάρχου με τον κ. Γιαννακόπουλο προφανώς διαπιστώθηκε πως η λύση δεν ήταν συμφέρουσα για την ΚΑΕ και εγκαταλείφθηκε. Στο συγκεκριμένο κομμάτι παρόλο που παραβήκαμε τις κόκκινες γραμμές για παναθηναϊκή πολιτεία, δεν είχαμε άλλη επιλογή αν θέλαμε να γίνει η Διπλή Ανάπλαση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημεία που ο ίδιος κρίνει ως θετικά για τον σύλλογο:

-Μας παραχωρείται δωρεάν η χρήση των εγκαταστάσεων στο Βοτανικό, του ποδοσφαιρικού γηπέδου και του μουσείου εντευκτηρίου και εστιατορίου για 99 χρόνια. Πρακτικά αυτό είναι για πάντα.

-Πρώτα θα παραλάβουμε όλες τις εγκαταστάσεις στο Βοτανικό και μετά θα παραδώσουμε τη Λεωφόρο.

-Μέσα από τη σύμβαση με την ΠΑΕ συμφωνήσαμε ότι ο Ερασιτέχνης έναντι της παραχώρησης χρήσης του ποδοσφαιρικού γηπέδου να λαμβάνει ετήσια το ποσό των 500.000 ευρώ, αναπροσαρμοσμένο ανά πενταετία, επιπλέον μπόνους συμμετοχής ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και να αναλαμβάνει η ΠΑΕ πλήρως τα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης του γηπέδου.

-Ο Ερασιτέχνης εξασφαλίζει την εμπορική χρήση του μουσείου, εντευκτηρίου και εστιατορίου στη Λεωφόρο, τις εμπορικές χρήσεις των κυλικείων και την ονοματοδοσία αυτών, πλην του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των υπόγειων χώρων στάθμευσης.

-Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος προβλέπεται να έχει ετήσια έσοδα: από κάρτα μέλους 1,5-2 εκατ., από σύμβαση με ΠΑΕ 500.000, διαρκείας, εισιτήρια κλπ 250-500 χιλ, χορηγίες 500 χιλ. ως 1 εκατ. Το συντηρητικό σενάριο εσόδων ανέρχεται στα 2,75 εκατ. ευρώ, το αισιόδοξο στα 4 εκατ. το ρεαλιστικό και πλέον πιθανό 3-3,5 εκατ. ευρώ. Δεν αναφέρω καθόλου τα έσοδα από ακαδημίες που με το πλεόνασμά τους καλύπτουμε τα έξοδα από λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, ούτε από τη φορολογία του στοιχήματος που αποτελούν ένα σημαντικό έσοδο.

-Ο ετήσιος προϋπολογισμός των τμημάτων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε τη δυναμική που θα έχει ο σύλλογος με την οικονομική του εκτόξευση. Μέσα από την κάρτα μέλους θα αποκτήσει 15-20 χιλ. μέλη που εξασφαλίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη.

-Ο ΠΑΟ θα έχει τις καλύτερες εγκαταστάσεις για τα τμήματά του. Αν με ρωτήσετε θα έλεγα πως θα χρειαζόμασταν μεγαλύτερες και πιο πολλές αίθουσες, για τον Παναθηναϊκό μας, με 21 αγωνιστικά τμήματα και 17 τμήματα ΑΜΕΑ. Όσες αίθουσες και να παίρναμε όμως, οι ανάγκες μας θα ήταν μεγαλύτερες.

-Στην περιοχή της Λεωφόρου και σε έκταση 680 τετραγωνικών, μουσείο του Παναθηναϊκού μας εντευκτήριο-εστιατόρια και χρήση 15 θέσεων στάθμευσης.

-Στο Βοτανικό ποδοσφαιρικό γήπεδο τεσσάρων αστέρων, περίπου 38.000 θέσεων, το μεγαλύτερο στη χώρα μετά το ΟΑΚΑ.

-Στο Βοτανικό γήπεδο αθλοπαιδιών χάντμπολ-φούτσαλ 3.100 θέσεων, όπου θα αγωνίζονται ομάδες βόλεϊ, χάντμπολ, μπάσκετ, μπάσκετ με αμαξίδιο και θα μπορεί να μετατραπεί σε αίθουσα ενόργανης γυμναστικής.

-Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με στέγαστρο 500 θέσεων, όπου θα αγωνίζονται τα τμήματα πόλο ανδρών και γυναικών.

-Προπονητήριο αθλοπαιδιών διαστάσεων βόλεϊ/μπάσκετ, κυρίως για τις ακαδημίες, 200 θέσεων με δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων και εκδηλώσεων.

-Υπόγειος χώρος στάθμευσης 125 θέσεων, γραφεία του συλλόγου.

-Προπονητήρια για ατομικά αγωνίσματα.

-Όλοι οι αθλητικοί χώροι θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι.

«Όλα τα ανωτέρω είναι σημαντικά για τις εγκαταστάσεις και για την οικονομική ανεξαρτητοποίηση του ΠΑΟ. Αρχικές μας προθέσεις ήταν η ιδιοκτησία να ανήκει στον ΠΑΟ. Αφού δεν το καταφέραμε, απαιτήσαμε να υπάρχει ρητά η αναφορά ότι μεταφέρουμε στις δύο περιοχές ανάπλασης όλα μας τα δικαιώματα και το πετύχαμε. Ρητά αναφέρεται ότι πρώτα θα παραλάβουμε έτοιμες προς χρήση και μετά θα παραδοθεί η Λεωφόρος. Τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης, μπήκε ένα πλαφόν 180.000 ευρώ, υπήρξε ένα σημείο τριβής αλλά μας καλύπτει απόλυτα.

Η κυβέρνηση παρά τις διαφωνίες μας ψήφισε έναν νόμο που μας παραχωρεί το 15% των ακαθάριστων εισπράξεων από τις πινακίδες για μόνο 15 χρόνια. Ζητήσαμε την τροποποίηση, ώστε να ισχύει για 99 χρόνια. Πετύχαμε να τροποποιηθεί ο νόμος, αρχικά για 49 χρόνια και με δικαίωμα παράτασης. Ποτέ στο παρελθόν οτιδήποτε παραχωρείται δεν έχει συμβεί να μην επεκτείνεται στο διηνεκές
».

Συνεχίζοντας είπε: «Ακούω να λένε ότι θα φύγουμε από τη Λεωφόρο για να πάμε με ενοίκιο. Δεν προκύπτει αυτό. Αντίθετα θα εισπράττουμε εμείς. Τι δεν καταφέραμε να ισχύσει; Να έχουμε τις εμπορικές χρήσεις στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Σήμερα εισπράττει έσοδα από εμπορικές χρήσεις στη Λεωφόρο ή όσο ήταν στο ΟΑΚΑ; Η ΠΑΕ με τη σύμβαση στο Βοτανικό θα πληρώσει ένα ποσό που θα συμφωνηθεί για να έχει την εκμετάλλευση. Τα προσδοκώμενα έσοδά της θα είναι περισσότερα από όσα θα δώσει».

Κλείνοντας προανήγγειλε τη ΓΣ για τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου. «Ό,τι θεωρήσαμε ότι έχει ουσιαστικό όφελος το φέραμε εις πέρας, ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε το μέγιστο αποτέλεσμα για τον σύλλογο και θεωρώ ότι το πετύχαμε. Σέβομαι κάθε απόφαση Παναθηναϊκού, μέλους ή μη μέλους. Η ΓΣ θέλουμε να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτική γίνεται. Γι’ αυτό θα γίνει με φυσική παρουσία για όσους επιτρέπεται. Αν δεν υπάρχει καθυστέρηση, η Γενική Συνέλευση θα γίνει στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες στις 21 ή 28 και λιγότερο πιθανή την 8η Μαρτίου. Θα σεβαστούμε σε κάθε περίπτωση την απόφαση της ΓΣ. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ο τελικός κριτής».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. «Επίσης ανεξάρτητα από την απόφαση της ΓΣ, δηλώνω την πρόθεσή μου να κατεβάσω ψηφοδέλτιο στις εκλογές που θα γίνουν τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου για να συνεχίσουμε το έργο μας. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην εκτόξευση του Παναθηναϊκού μας».

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κάποιους φιλάθλους είπε: «Ο καθένας έχει τις απόψεις του και θα τις εκφράσει. Νομίζω πως είναι κυρίως συναισθηματικοί οι λόγοι τους. Αν απορριφθεί η Διπλή Ανάπλαση, θα πρέπει να δούμε μετά τι θα γίνει».

Εκπρόσωπος της Θύρας 13 ρώτησε ποιος θα επιβαρυνθεί τα έξοδα συντήρησης του γηπέδου αν πιθανώς η ποδοσφαιρική ομάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από τον Βοτανικό. «Να αντιστρέψω την ερώτηση; Αν φύγει η ΠΑΕ από τη Λεωφόρο ποιος θα καλύψει τα έξοδα συντήρησης. Θα πρέπει να ξέρουμε τους λόγους που θα φύγει. Στον Βοτανικό εμπλέκονται και άλλοι φορείς, δεν είναι τόσο εύκολο για ένα γήπεδο που φτιάχτηκε για την ΠΑΕ να φύγει. Αν φύγει, θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τον Δήμο για να μην επιβαρυνθεί ο ΠΑΟ με έξοδα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube