Τα πέντε σημεία από το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (2-0).
Το sport-fm.gr περνάει από… ακτίνες Χ το κρίσιμο ντέρμπι της Λεωφόρου, στο οποίο πανηγύρισε μεγάλη νίκη το «τριφύλλι», με τον Γιοβάνοβιτς να επικρατεί κατά κράτος στη σκακιέρα των πάγκων. Τα ρίσκα του Ανιγκό που δεν βγήκαν, τα λάθη των Πειραιωτών και ο αψεγάδιαστος Ντελ Θέρο Γκράντε.
*Κυρίαρχος και τιμωρός Παναθηναϊκός στο πρώτο, θωράκισε το προβάδισμα στο δεύτερο: Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και σίγουρα αυτή η ρήση ταιριάζει γάντι σε ό,τι αφορά το αποψινό ντέρμπι «αιωνίων». Ο Παναθηναϊκός έβαλε από νωρίς τις βάσεις για τη νίκη, αφού μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στη μονομαχία της Λεωφόρου, ήταν το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης στο πρώτο μέρος και εξαργύρωσε την υπεροχή του με δύο γκολ. Συνέβη αυτό επειδή τιμώρησε τα παιδαριώδη λάθη του αντιπάλου, με τον Σπόραρ να εκτελεί στο 28’ τον Πασχαλάκη έπειτα από το τραγικό λάθος του Παπασταθόπουλου και απαράδεκτο για την εμπειρία του. Χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα έκανε το 2-0 στο 35’ το «τριφύλλι», υπό την έννοια ότι ο Ελ Αραμπί έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Είχε, ωστόσο, ιδρώσει σε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Παναθηναϊκός για να χτίσει ισχυρό προβάδισμα, παίζοντας δύο ταχύτητες πάνω από τους φιλοξενούμενους, ήταν δεδομένα ο κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο στα πρώτα 45 λεπτά, βγάζοντας αποφασιστικότητα από το ξεκίνημα, πιέζοντας ψηλά και έχοντας πολύ καλό τέμπο στο παιχνίδι του. Μονομαχίες, πρώτες μπάλες κλπ ήταν όλα υπέρ των «πράσινων».
*Η καλύτερη εμφάνιση του Παναθηναϊκού με Ολυμπιακό και ο Γιοβάνοβιτς που… έπαθε και έμαθε: Δεν υποτιμά κανείς την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει έως τώρα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τη φετινή σεζόν στο «τριφύλλι». Ωστόσο, στα δύο προηγούμενα φετινά ντέρμπι «αιωνίων» στη φετινή σεζόν οι «πράσινοι» είχαν παρουσιαστεί κατώτεροι των προσδοκιών. Ήταν χειρότεροι των Πειραιωτών τόσο στο ματς της Λεωφόρου, όσο και στο «Γ. Καραϊσκάκης», ασχέτως αποτελέσματος και σήμερα παρουσίασαν πολύ καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με τα δύο συγκεκριμένα ματς. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έδειξε ότι έμαθε από τα λάθη του, υπό την έννοια ότι διαφοροποίησε την προσέγγιση που έκανε στο ντέρμπι. Αφού δεν άφησε την μπάλα στον αντίπαλο, δεν του επέτρεψε να κάνει το παιχνίδι του και να πάρει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, όπως συνέβη στην κανονική περίοδο και με το πρέσινγκ του τον «στραγγάλισε» στο πρώτο μέρος. Αφόπλισε σημαντικά ατού του Ολυμπιακού, όπως τον Χάμες, αλλά με δεδομένο ότι ο Κολομβιανός ήταν χωρίς ρυθμό, το σημείο-κλειδί ήταν το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να μπλοκάρει τον Χουάνγκ που είναι το… δυναμό στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων». Όταν ο Κορεάτης δεν είναι καλά, δεν είναι καλά και η ομάδα του. Στη σκακιέρα της Λεωφόρου, ο Σέρβος έκανε ματ στον Ανιγκό, ενώ καθοριστική κίνηση στην επικράτησή του αποδείχθηκε ο περιορισμός του Χουάνγκ, με τον οποίο απονεύρωσε τους «ερυθρόλευκους». Με το 2-0 στο «Απ. Νικολαΐδης» ο Γιοβάνοβιτς παρέμεινε αήττητος κόντρα στους Πειραιώτες στη διετία που έχει στον πάγκο του Παναθηναϊκού, με ρεκόρ 3-4-0.
*Οι αστοχίες του Ανιγκό: Ο Γάλλος τεχνικός επεφύλασσε εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα που επέλεξε. Πήρε ρίσκα και δεν δικαιώθηκε, όχι βάσει αποτελέσματος, αλλά κρίνοντας συνολικά από την εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος, στο οποίο έπαθε μεγάλη ζημιά. Ανεπανόρθωτη, όπως φάνηκε στο… ταμείο που έγινε στο τέλος. Ο 61χρονος προπονητής παρέταξε ένα ποιοτικό και άκρως επιθετικογενές σχήμα, από το οποίο δεν μπόρεσε, ωστόσο, να εκμεταλλευτεί τα «όπλα» του και να κάνει παιχνίδι στο α’ μέρος και το οποίο παράλληλα ήταν πολύ ευάλωτο αμυντικά. Ο έμπειρος κόουτς αποφάσισε σε ένα τόσο κρίσιμο ματς να αφήσει εκτός ενδεκάδας τον πρώτο σκόρερ των Πειραιωτών, αλλά και του πρωταθλήματος, Σεντρίκ Μπακαμπού, που είχε και την ψυχολογία στα ύψη με το πανέμορφο γκολ που πέτυχε απέναντι στον ΠΑΟΚ. Κανείς δεν αμφισβητεί την ποιότητα του Ελ Αραμπί και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, αλλά εδώ και καιρό δεν είναι βασικό γρανάζι για την ομάδα του και το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, το οποίο έκρινε πολλά πράγματα μετά από καιρό δεν αποτελεί ευκαιρία για πειραματισμούς για τους προπονητές. Επιπλέον, αποφάσισε να ξεκινήσει τον Χάμες και έκανε «μπαμ» από νωρίς ότι ο Κολομβιανός άσος δεν είχε ρυθμό και τρεξίματα λόγω της απουσίας του το προηγούμενο διάστημα. Είχε φανεί άλλωστε και κόντρα στον ΠΑΟΚ (μπήκε αλλαγή στο 60’). Οι μεγάλοι παίκτες είναι για τα μεγάλα ματς, αρκεί να πατάνε γερά στα πόδιά τους και ο Χάμες φάνηκε ότι ήταν ανέτοιμος για να δώσει πράγματα από την αρχή. Η χρησιμοποίησή του κατά τη διάρκεια του ματς, θα έμοιαζε πιο σοφή κίνηση. Το γεγονός ότι ο Ανιγκό αντικατέστησε Ελ Αραμπί και Χάμες μετά την ανάπαυλα αποτελεί δήλωση παραδοχής των σφαλμάτων του ή αν προτιμάτε του ρίσκου που πήρε και δεν τον δικαίωσε. Ο Ολυμπιακός συνολικά πήρε λίγα πράγματα από τα πρώτα... βιολιά, με τον Γιαν Εμβιλά να αποτελεί φωτεινή εξαίρεση.
*Έφερε... ασσόδυο στην τελευταία του ζαριά: Ο Ολυμπιακός πήγε στη Λεωφόρο για να βάλει… φωτιά στο ούτως ή άλλως συναρπαστικό φετινό πρωτάθλημα, αλλά δεν τα κατάφερε και για την ακρίβεια «κάηκε» ο ίδιος, αφού με την ίδια στο «Απ. Νικολαΐδης» απομακρύνθηκε στο -6 από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να ψαλιδιστούν αισθητά οι πιθανότητές του τόσο για τον τίτλο, όσο και για τη 2η θέση που έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με την 3η, καθώς δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Παράλληλα, απειλείται και πάλι από τον ΠΑΟΚ που «καθάρισε» εύκολα τον Βόλο και μείωσε στους τρεις. Σε ένα ματς-τελικός, ο Ολυμπιακός ήταν σαν να μην εμφανίστηκε στο ματς, πληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του πρώτου μέρους, στο οποίο ήταν εντελώς άδειος. Από δυνάμεις και ψυχικά αποθέματα, αφού δεν είχαν τα τρεξίματα και την προσπάθεια που απαιτούνται σε μία τέτοια «μάχη». Οι Πειραιώτες δεν έπαιξαν και έχασαν.
* Ο απαρατήρητος Ντελ Θέρο Γκράντε: Έχουν γίνει/ειπωθεί/γραφτεί πολλά για τη διαιτησία το τελευταίο διάστημα. Για ελίτ και μη ρέφερι, για Νταμπάνοβιτς, για Πολωνούς διαιτητές. Το κλίμα μύριζε μπαρούτι πριν τη «μάχη» της Λεωφόρου, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Ο Ισπανός πέρασε απαρατήρητος, δεν υπάρχει κάποιο λάθος να του χρεωθεί, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν του έκατσε κάποια δύσκολη φάση (πέναλτι, αποβολή κλπ), αλλά πρέπει να του πιστωθεί ότι ένα ματς ειδικών συνθηκών με ποδοσφαιρικό «ξύλο», το χειρίστηκε υποδειγματικά ο 47χρονος διαιτητής.