Λένε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Αυτή τη φράση την έχει γευτεί από την καλή και από την ανάποδη η ομάδα του Παναθηναϊκού, καθώς μερικές επιλογές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν αποφέρει τους καρπούς που ήθελε.

Το θερμόμετρο της επιτυχίας είναι ο φθόνος των ανίκανων, είχε πει κάποτε πολύ πετυχημένα ο Σαλβαντόρ Νταλί. Αδιαμφισβήτητα δεν θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τη λέξη «ανίκανος» με τις επιλογές των «πρασίνων» από το μεγαλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Σίγουρα όμως δεν ήταν αυτές που περίμεναν τόσο οι εκάστοτε προπονητές, όσο και ο φίλαθλος κόσμος του «τριφυλλιού».

Σον Κιλπάτρικ



Ο Ρικ Πιτίνο τον Γενάρη του 2019 είχε αποφασίσει για τον παίκτη που θα ταίριαζε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και θα έδινε τη λύση του σουτ έξω από τα 6,75, με τα ονόματα του Τζέιμς Νάναλι και Σον Κιλπάτρικ να ήταν στην κορυφή της λίστας. Ο Αμερικανός τεχνικός αποφάσισε πως ο καταλληλότερος θα ήταν ο πρώην άσος των Μπρούκλιν Νετς, αφού μάλιστα τον γνώριζε από μικρό παιδί. Ο 30χρονος γκαρντ δεν κατάφερε παρόλα αυτά να πείσει με τον τρόπο του τόσο τον ίδιο τον προπονητή όσο και τον κόσμο, με αποτέλεσμα να γίνει απλά ένα κομμάτι που δεν ταίριαξε ποτέ. Ο ίδιος εκείνη τη σεζόν μέτρησε κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα 9,2 πόντους με 1,7 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ, σε συνολικά 21:09 λεπτά συμμετοχής.



Μάρκους Μπανκς



Τον Νοέμβριου του 2012 το «τριφύλλι» θέλησε να βρει έναν γκαρντ με σκοπό να γεμίσει το κενό της δημιουργίας και ο Μάρκους Μπανκς ήταν η κατάλληλη επιλογή τότε για τον κόουτς Αργύρη Πεδουλάκη. Ο καλογυμνασμένος, μυώδης σούτινγκ γκαρντ άφησε τη Νέα Ορλεάνη και ήρθε στην Ελλάδα αλλά δεν κατάφερε να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που χρειαζόταν τότε η ομάδα του. Στους «πράσινους» έμεινε μέχρι και τον αποκλεισμό από την Μπαρτσελόνα, αφού μετά στη θέση του ήρθε ο Ραμέλ Κάρι.



Τζέισον Καπόνο



Το ηχηρό όνομα του Τζέισον Καπόνο, έκανε αρκετό χαμό τον Νοέμβριο του 2012, κάτι όμως που δεν κράτησε για πολύ. Ο πρωταθλητής με τους Μαϊάμι Χιτ αλλά και δύο φορές νικητής σε διαγωνισμούς τριπόντων σε All Star Game, ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να δώσει στον Παναθηναϊκό αυτό που το έλειπε τη δεδομένη στιγμή. Ένα έμπιστο σουτ τριών πόντων. Δουλειά του Καπόνο ήταν να παίρνει την μπάλα και να σουτάρει δίχως δεύτερη σκέψη. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έμεινε για πολύ στην χώρα μας, καθώς τα λεπτά συμμετοχής του ολοένα και μειώνονταν, με αποτέλεσμα να έρθει το συναινετικό διαζύγιο.



Λόνι Μπάξτερ



Ο περίεργος αυτός τύπος, ήρθε με περγαμηνές από το ΝΒΑ, κάτι βέβαια που δεν έδειξε το χρονικό διάστημα που έπαιξε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο 41χρονος πλέον Λόνι Μπάξτερ ήταν πρωταθλητής με το κολλέγιο του Μέριλαντ, ενώ έγινε ντραφτ από την ομάδα του Σικάγο το 2002. Τον Γενάρη του 2005, αποφάσισε να περάσει την άλλη άκρη του Ατλαντικού και να έρθει στην Ελλάδα για χάρη του «τριφυλλιού» και φυσικά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Παρόλα αυτά, τόσο η ιδιοσυγκρασία του, όσο και αυτά που ζητούσε ο κόουτς Ζέλικο, δεν ταίριαζαν με το προφίλ του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει λίγους μήνες μετά.



Τόνι Ντελκ



Το 2006/07 ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να βρει έναν παίκτη να καλύψει το μεγάλο κενό που είχε αφήσει ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιάκα Λάκοβιτς, όταν και αποχώρησαν για τους Ρόκετς και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Το όνομα που βρέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα και μάλιστα ήταν και η επιλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ήταν ο Τόνι Ντελκ. Με περγαμηνές σχεδόν 10ετίας στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, τρομερή κολεγιακή καριέρα με το Κεντάκι, ήταν αυτός που θα αναλάμβανε το ρόλο του σκοραρίσματος. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε ποτέ, αφού δεν κατάφερε να μπει ποτέ στο κλίμα, έχοντας μάλιστα αρκετά μειωμένο χρόνο συμμετοχής. Εκείνη τη σεζόν βέβαια, έστω και από τον πάγκο, κατάφερε να κατακτήσει ένα τριπλ κράουν, με Πρωτάθλημα, Κύπελλο και φυσικά Ευρωλίγκα.



Γουέσλι Τζόνσον



Ο Παναθηναϊκός τον Ιούλιο του 2019, προέβη σε μία κίνηση που θα λέγαμε ότι πανηγυρίστηκε δεόντως από τους φίλους του, καθώς το όνομα Γουέσλι Τζόνσον είχε σίγουρα συνδεθεί με τον αείμνηστο ηγέτη των Λέικερς Κόμπι Μπράιντ αλλά και με μία πολυετή θητεία στα μεγάλα σαλόνια του ΝΒΑ. Οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες στην ομάδα του LA για περίπου δύο χρόνια, όταν ο Αμερικανός συνέχισε την καριέρα του στους Κλίπερς. Ο ύψους 2,01 φόργουορντ ήρθε στην ομάδα του Ρικ Πιτίνο για να κάνει τη διαφορά, όμως οι αρκετές αδυναμίες του φάνηκαν στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Εξάλλου, οι μόλις 3,3 πόντοι του κατά μέσο όρο και το 26% στο τρίποντο στα παιχνίδια της Euroleague, μαρτυρούν πολλά.


Επιμέλεια: Νίκος Μαστρογιαννόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube