Παναθηναϊκός και Άρης θα αναμετρηθούν για τρίτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Κυπέλλου, με τις προηγούμενες αναμετρήσεις να καταγράφονται το 1940 και το 2010.

Σε αμφότερες ήταν νικητές οι «πράσινοι», που μετρούν συνολικά 19 κατακτήσεις στον θεσμό έχοντας φτάσει στον τελικό 31 φορές, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής συμμετοχής τους. Στον αντίποδα, οι «κίτρινοι» θα συμπληρώσουν φέτος δέκα εμφανίσεις στον τελικό έχοντας σηκώσει το τρόπαιο μία φορά, το 1970, όταν και πανηγύρισαν τον πιο πρόσφατο χρονικά τίτλο τους.

Λίγο πριν τον πόλεμο


Στις 2 Ιουνίου του 1940, λίγο πριν ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου, Παναθηναϊκός και Άρης τέθηκαν αντιμέτωποι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στον τελικό του Κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός, σε μια σεζόν που τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα, έφτασε στον τελικό αποκλείοντας στους «16» τον Ηρακλή Σερρών με 6-1, στα προημιτελικά τον Απόλλωνα Αθηνών με 4-1 στην παράταση και στα ημιτελικά με 1-0 τον Εθνικό Πειραιώς παίζοντας όλα τα παιχνίδια στην έδρα τους. Ο Άρης έφτασε… περιπετειωδώς στον τελικό νικώντας όλους τους αντιπάλους του σε επαναληπτικούς αγώνες, καθώς οι πρώτοι είχαν λήξει ισόπαλοι μετά από παράταση και δεν είχε ακόμα καθιερωθεί η διαδικασία των πέναλτι: 4-2 στη Δράμα απέναντι στην Δόξα στους «16», 1-0 στην έδρα του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά και εντός έδρας με 3-0 απέναντι στην ΑΕΚ στα ημιτελικά, μετά από… τρεις αγώνες, δύο στη Θεσσαλονίκη και έναν στην Αθήνα.



Οι «πράσινοι» εκμεταλλευόμενοι και τον ορισμό του αγώνα στην έδρα τους, παρότι αρκετοί φίλοι των Θεσσαλονικέων ήταν επίσης στις εξέδρες, κυριάρχησαν από νωρίς και έφτασαν στη νίκη με 3-1. Προηγήθηκαν στο 6’ με πέναλτι του Μπαλτάση, ενώ στο 9’ ο Τριανταφύλλης και στο 13’ ο Μηγιάκης έβαλαν από νωρίς πολύ γερές βάσεις για το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του «τριφυλλιού». Το γκολ του Χατζηνικολάου στο 62’ πήγε να δώσει νέο ενδιαφέρον στο ματς, αλλά δεν υπήρχε συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο, που ήταν το τελευταίο που έγινε προπολεμικά, αφού ακολούθως-λόγω των συνθηκών-ο θεσμός μπήκε στον «πάγο» μέχρι να επανέλθει το 1946.

Παναθηναϊκός (Δημήτρης Δημητριάδης): Χάτζος, Σύρκος, Κρητικός, Στρουμπούλης, Καμπέρος, Σβολόπoυλος, Αντώνης Μηγιάκης, Μπαλτάσης, Συμεωνίδης, Τριανταφύλλης, Τσούτσος

Άρης (Κώστας Βικελίδης): Γκότσης, Μάγρας, Aμπραχαμιάν, Σταυράμπεης, Σιώτης, Νικολαΐδης, Χατζηνικολάου, Σιδηρόπουλος, Κλεάνθης Βικελίδης, Ράμμος, Κολωνιάρης.

Η γκολάρα του Λέτο και η μεγαλύτερη οπαδική εκδρομή


Στις 24 Απριλίου του 2010 Παναθηναϊκός και Άρη βρέθηκαν να διεκδικούν στο ΟΑΚΑ το Κύπελλο στον μεγάλο τελικό. Έχοντας κατακτήσει μαθηματικά, δύο εβδομάδες πριν, το 20ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους οι «πράσινοι» ήταν το φαβορί απέναντι στους Θεσσαλονικείς, που τερμάτισαν εκείνη τη σεζόν πέμπτοι και στο -24 από την κορυφή.



Το «τριφύλλι» έφτασε στον τελικό αποκλείοντας κατά σειρά τον Εορδαϊκό (0-3), Πιερικό (2-1), Καλλιθέα (2-0) και σε επαναληπτικό ημιτελικό τον ΠΑΣ Γιάννινα (3-1, 0-0). Οι δε «κίτρινοι» προκρίθηκαν στο ματς τίτλου περνώντας πάνω από τα εμπόδια του Ασπροπύργου (3-4), του Αστέρα Τρίπολης (2-0), της Ξάνθης σε δύο αγώνες (1-1, 3-0) και στα ημιτελικά της Καβάλας (3-1, 1-1). Οι δύο φιναλίστ της προηγούμενης χρονιάς, Ολυμπιακός και ΑΕΚ, είχαν πέσει θύματα έκπληξης από Πανσερραϊκό και Θρασύβουλο αντίστοιχα στη φάση των «32».

Ο μεγάλος τελικός ήταν συναρπαστικός με περίπου 60.000 θεατές και πάνω από 27.000 φίλους του Άρη να κάνουν τη μεγαλύτερη οπαδική εκδρομή στην ιστορία. Το παιχνίδι είχε κριθεί από ένα φοβερό μακρινό σουτ του Σεμπαστιάν Λέτο στο 63’ χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό το 17ο τρόπαιο στον θεσμό και το νταμπλ εκείνη τη σεζόν.

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Καντέ, Κατσουράνης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Νίνης (65? Μαρίνος), Σαλπιγγίδης (62? Καραγκούνης), Λέτο (79? Χριστοδουλόπουλος), Σισέ.

Άρης (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Γκιάρο, Νασούτι, Νέτο, Βανγκέλι, Μεριέμ (66? Χαβίτο), Ναφτί (74? Φερνάντες), Πρίττας, Κάλβο (83? Αντού), Κάμπορα, Κόκε.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube