Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στα τελευταία 30 χρόνια της Ευρωλίγκας, ο μεν μετρά έξι κούπες και διπλάσιες με τη φετινή παρουσίες σε Final 4, ο δε έχει τρία τρόπαια και φέτος συμπληρώνει δεκατρείς εμφανίσεις στην τελική τετράδα. Στο Βερολίνο οι δύο «αιώνιοι» θα συνυπάρξουν για πέμπτη φορά σε Final 4 και δεύτερη φορά στη γερμανική πόλη. Στις προηγούμενες τέσσερις περιπτώσεις συναντήθηκαν τρεις φορές στα ημιτελικά και την άλλη απέφυγαν ο ένας τον άλλο, ενώ στις μισές από τις περιπτώσεις ταυτόχρονης παρουσίας τους σε Final 4, δηλαδή τις δύο, ο ένας εκ των δύο έφτασε ως το τέλος της διαδρομής κατακτώντας την κούπα.

Τι δεν έχουμε δει ακόμη; Να μονομαχούν στον τελικό, ένα σενάριο που είναι ρεαλιστικό φέτος, αφού οι διασταυρώσεις τους κράτησαν μακριά στα ημιτελικά. Λέτε; Πριν λάβουμε την απάντηση, μετά τους δύο ημιτελικούς της Παρασκευής (24/5), ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο για να θυμηθούμε τι συνέβη στις τέσσερις προηγούμενες συνυπάρξεις των δύο «αιωνίων» σε Final 4, πριν το… deja vu του Βερολίνου.

19/04/1994: Απόβαση στο Τελ Αβίβ


Χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κάνουν απόβαση στο Τελ Αβίβ με όνειρο να πανηγυρίσουν τον τίτλο. Στον πρώτο ελληνικό «εμφύλιο» σε ημιτελικό, ο Γιάννης Ιωαννίδης εγκλωβίζει μέσω του Σιγάλα (κι όχι μόνο) τον Γκάλη και με οδηγούς τους Τάρπλεϊ και Πάσπαλι στην επίθεση οι «ερυθρόλευκοι» πανηγυρίζουν τη νίκη με 77-72 απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όμως η κόντρα με τους «πράσινους» και ο καβγάς του Παπαδάκη με τον Τάρπλεϊ την παραμονή του τελικού μάλλον αποπροσανατολίζουν τους νικητές που με αυτοκαταστροφικό παιχνίδι χάνουν στον τελικό από την Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς. Το τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον βρήκε στόχο, ο Ζάρκο Πάσπαλι αποτυγχάνει από τη βολή στα 4,8’’ πριν το τέλος να ισοφαρίσει και το όνειρο του ευρωπαϊκού χάνεται για τον Ολυμπιακό με τους Οικονόμου και Αλβέρτη να «κατηγορούνται» πως πανηγυρίζουν τα καταλανικά καλάθια ως θεατές.

Ολυμπιακός (Ιωαννίδης): Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21, Σιγάλας 15, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Μπακατσιάς, Σταμάτης, Νάκιτς, Τάρλατς, Καμπούρης.
Παναθηναϊκός (Πολίτης): Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Μυριούνης 6, Γεωργικόπουλος 3, Οικονόμου 3, Αλβέρτης 2.



11/04/1995: Ο Έντι πήρε το όπλο του στη Σαραγόσα και η ιστορία επαναλαμβάνεται


Ένα χρόνο μετά το πρώτο ευρωπαϊκό τους ραντεβού, οι «αιώνιοι» ανταμώνουν ξανά, αυτή τη φορά στη Σαραγόσα, χωρίς ανάλογα επεισόδια με αυτά του Τελ Αβίβ, αλλά αγωνιστικά με το… ίδιο σενάριο. Ο Παναθηναϊκός, με τον Ζάρκο Πάσπαλι πλέον στα πράσινα (ενώ ο Σάσα Βολκόφ έκανε την αντίθετη διαδρομή), προηγείται με 52-50 δύο λεπτά πριν το τέλος, αλλά ο «πιστολέρο» Έντι Τζόνσον με 4/4 τρίποντα στο δεύτερο μέρος και ο Μίλαν Τόμιτς με off balance σουτ πίσω από τα 6,25μ. φέρνουν το ματς τούμπα και ο Ολυμπιακός νικά 58-52. Στον τελικό, ωστόσο, η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη υποκλίνεται στο θαύμα της φύσης, Αρβίντας Σαμπόνις, και τη Ρεάλ χάνοντας και πάλι τον τίτλο.

Ολυμπιακός (Ιωαννίδης): Τζόνσον 27, Σιγάλας 10, Φασούλας 6, Τόμιτς 5, Τάρλατς 5, Βολκόφ 4, Μπακατσιάς 1, Σταμάτης, Νάκιτς, Καμπούρης.
Παναθηναϊκός (Κιουμουρτζόγλου): Πάσπαλι 17, Οικονόμου 12, Βράνκοβιτς 12, Αλβέρτης 3, Πετσάρσκι 3, Γιαννάκης 3, Παταβούκας 2, Γεωργικόπουλος, Παπαγιάννης.



01/05/2009: «Πράσινο» στο Βερολίνο


Η τρίτη συνάντηση των «αιωνίων» σε ημιτελικό ήταν και η τυχερή για τον Παναθηναϊκό. Δύο ομάδες με μπάτζετ άνω των 70 εκατ. ευρώ συνολικά μονομαχούν στο Βερολίνο, στο καλύτερο ίσως Final 4 της ιστορίας, με τους «πράσινους» να νικούν 84-82. Ένας απίθανος αγώνας με ιδιαιτερότητες, όπως τον Σπανούλη κορυφαίο του «τριφυλλιού» (και μετέπειτα MVP), τον Διαμαντίδη άποντο και τον Μπουρούση να αστοχεί στην τελευταία επίθεση για τον Ολυμπιακό και να ανοίγει βεντέτα με τους οπαδούς του «τριφυλλιού» στον μικρό τελικό υποσχόμενος εκδίκηση στους τελικούς που ακολουθούν δέκα μέρες μετά. Στον μεγάλο τελικό η κατάρα του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα δεν συνεχίζεται για τις ελληνικές ομάδες, καθώς ο Παναθηναϊκός θριαμβεύει επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ράβει το πέμπτο.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9 (1), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10 (1), Χαλπερίν 4, Γκριρ 18 (2), Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Έρτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 3 (1), Πάργκο.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 18 (2), Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5 (1), Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18 (4).



11 Μαΐου 2012: Ο… χαμένος ελληνικός τελικός πριν το θαύμα της Πόλης


Η πιο πρόσφατη συνύπαρξη των «αιώνιων» σε Final 4 ήταν δώδεκα χρόνια πίσω, στην Κωνσταντινούπολη, στη μοναδική φορά που οι δύο ελληνικές ομάδες όμως δεν συναντήθηκαν. Ήταν και η πρώτη, πριν τη δεύτερη φετινή, ευκαιρία να δούμε εμφύλιο στον τελικό, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Κι αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός, στην τελευταία σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ηττήθηκε με 66-64 στον ημιτελικό από την πανίσχυρη και πανάκριβη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία είχε και αρκετό σπρώξιμο από τη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός, στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό, με ραψωδία του ερυθρόλευκου πλέον Βασίλη Σπανούλη που είχε 21 πόντους κι 6 ασίστ, είχε νικήσει με 68-64 την Μπαρτσελόνα. Και στον τελικό, ανατρέποντας διαφορά 19 πόντων στα τελευταία δώδεκα λεπτά, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να επιστρατεύει τα πιτσιρίκια Σλούκα, Παπανικολάου και Μάντζαρη, αλλά και τον Kill Bill να σερβίρει στον Γιώργο Πρίντεζη το πεταχτάρι της ολοκλήρωσης της ανατροπής, έκανε το θαύμα των θαυμάτων νικώντας 62-61 την ΤΣΣΚΑ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube