Ο Μέσι κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή 4 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα 2007-2009, με την υπόθεσή του, να εκδικάζεται χθες. Ο πέλεκυς βαρύς. Φυλάκιση 21 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ. Τόσο σε εκείνον, όσο και στον πατέρα του, μιας και ο τελευταίος είναι εκείνος που χειρίζεται τις υποθέσεις του γιου του.

Μακρά η λίστα της φοροδιαφυγής στο ποδόσφαιρο

Ο Αργεντινός, όμως, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, που κατηγορείται για παρόμοια υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο, στιγματίστηκε και τιμωρήθηκε ο συμπατριώτης του, Χαβιέρ Μασεράνο. Ο έμπειρος μέσος είχε αποκρύψει έσοδα 1,5 εκατομμυρίων το 2012, και έτσι καταδικάστηκε με φυλάκιση ενός έτους, ποινή που σαφώς και «εξαγόρασε».

Εικονικές offshore εταιρίες για τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους είχαν δημιουργήσει τόσο ο Γκαμπριέλ Χάινσε, όσο και ο Ιβάν Ζαμοράνο. Ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συγκεκριμένα, διέπραξε την οικονομική παρατυπία το 2005, δημιουργώντας μια offshore, όπου καταβάλλονταν ποσά από εταιρία ένδυσης που συνεργαζόταν με τον ποδοσφαιριστή.

Συνέχεια, με τον γνώριμό μας από την θητεία του στον Ολυμπιακό, Ντάρκο Κοβάσεβιτς ο οποίος εντάσσεται σε μία λίστα διάφορων παικτών της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Και αυτό, διότι η ισπανική ομάδα από το 2000-2008 είχε δημιουργήσει ένα σύστημα πληρωμής των ξένων ποδοσφαιριστών μέσω σύστασης εταιρίας στο εξωτερικό, κατάσταση που ευνοούσε την φορολογική απαλλαγή.
Στην περιπέτεια της φοροδιαφυγής έχουν εμπλακεί, στο παρελθόν, και τα ονόματα των Ντέιβιντ Μπέκαμ και Γουέιν Ρούνεϊ. Αμφότεροι κατηγορήθηκαν πως «μαγείρεψαν» τις δηλώσεις τους στην εφορία, ούτως ώστε να αποφύγουν τα «οικονομικά βάρη».

Από τη λίστα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το όνομα του Μισέλ Πλατινί. Στον πρώην πρόεδρο της UEFA επιβλήθηκε αναστολή ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά το ποδόσφαιρο για τα επόμενα 6 χρόνια. Η κατηγορία που του απαγγέλθηκε σχετίζονταν με ύποπτη καταβολή μεγάλου ποσού σε εταιρία με έδρα τον Παναμά.

Όπως φαίνεται παραπάνω, θα μπορούσαμε να παραφράσουμε τα λόγια του Γκάρι Λίνεκερ. Οι φοροφυγάδες όλου του κόσμου, εκτός από την Ισπανία, έχουν την δυνατότητα να μετακομίσουν οπουδήποτε υπάρχουν «φορολογικοί παράδεισοι».

Μάριος Δεριζιώτης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube