Αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του Μαρόκου σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η έκτη στην ιστορία της. Φέτος, ο Ουαλίντ Ρεγκράγκι με το πολύπειρο ρόστερ του, θέλει να ξεπεράσει την καλύτερη απόδοση της εθνικής ομάδας στο θεσμό, αυτήν του 1986 όπου προκρίθηκαν στους «16».

Το έργο του Μαρόκου δεν θα είναι καθόλου εύκολο, αν σκεφτεί κανείς πως ο όμιλος του αποτελείται από τον Καναδά, την προηγούμενη φιναλίστ, Κροατία, αλλά και το Βέλγιο (η εθνική ομάδα του Βελγίου κατέκτησε την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2018). Η ποιότητα, βέβαια, της εθνικής ομάδας του Μαρόκου δεν μπορεί να αγνοηθεί. Με παίκτες όπως οι Χακίμι, Ζίγιες, Εν-Νεσιρί και Μπόνο, τα «Λιοντάρια του Άτλαντα» έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται ένα όμορφο ταξίδι που ξεκινάει σε λίγες μέρες.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει την εθνική ομάδα του Μαρόκου, που είναι έτοιμη να εκπλήξει το κοινό και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Η πρόκριση του Μαρόκου στην τελική φάση του Μουντιάλ δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των καλών εμφανίσεων στα προκριματικά της αφρικανικής ζώνης.

Το Μαρόκο βρέθηκε σε γκρουπ με τη Γουινέα, τη Γουινέα-Μπισάου και το Σουδάν, κάνοντας το απόλυτο με έξι στις έξι νίκες και με μόλις ένα γκολ κατά του και 20 υπέρ. Κάπως έτσι έφτασε την κορυφή του ομίλου της για να συναντήσει την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στα πλέι οφ. Παρά το 1-1 του πρώτου αγώνα, στην εντός έδρας ρεβάνς επικράτησε άνετα 4-1 του Κονγκό και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για το Κατάρ.

Το αστέρι


Θα μπορούσαν αρκετοί να μπουν σε αυτήν την κατηγορία. Αυτός όμως που αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει είναι ο δεξιός μπακ της Παρί Σεν Ζερμέν, Ασράφ Χακίμι. Έχει προπονηθεί στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ έχει περάσει από Ίντερ και Ντόρτμουντ. Με τους «μερένχες» κατέκτησε Champions League τη σεζόν 2017/18, καθώς στο παλμαρέ του, μεταξύ άλλων, έχει ένα πρωτάθλημα Γαλλίας (Παρί Σεν Ζερμέν, 2021/22) και ένα πρωτάθλημα Ιταλίας (Ίντερ, 2020/21).

Ο πιο ακριβός αμυντικός της Ligue 1, μπορεί να αγωνιστεί και στο κέντρο της άμυνας, ενώ δίνει πολύτιμες βοήθειες και στην επίθεση.

Ο 23χρονος μπακ έκανε ντεμπούτο με το εθνόσημο τον Οκτώβριο του 2016, στα 17 του χρόνια, και από τότε έχει 53 εμφανίσεις με τα «Λιοντάρια του Άτλαντα», με απολογισμό 8 γκολ και 7 ασίστ.


Ο… παλιός που λείπει


Το Μαρόκο θα στερηθεί των υπηρεσιών του Μεχντί Μπενατιά. Ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός έδωσε το “παρών” στην πιο πρόσφατη συμμετοχή του Μαρόκου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε εκείνο της Ρωσίας το 2018. Ωστόσο, το 2019 ανακοίνωσε την απόσυρση του από την εθνική ομάδα της χώρας του, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 γνωστοποίησε το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Έχει αγωνιστεί στο ιταλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό των Ουντινέζε, Ρόμα και Γιουβέντους, ενώ πέρασε μια διετία στην Μπάγερν Μονάχου. Η τελευταία ομάδα που τον είχε στο δυναμικό της ήταν η τουρκική Καραγκουμρούκ.


Η επιτυχία και η αποτυχία


Η καλύτερη απόδοση της χώρας στον θεσμό είναι η παρουσία της στους «16», στην δεύτερη συμμετοχή της σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1986. Μοναδικός στόχος για φέτος είναι όχι μόνο να πανηγυρίσουν ξανά την πρόκριση στην επόμενη φάση, αλλά να ξεπεράσουν την πορεία που είχαν το 1986.

Από την άλλη, αποτυχία θα θεωρηθεί ο σύντομος αποκλεισμός. Το να βρεθεί πάνω από το Βέλγιο και την Κροατία θα είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η ομάδα του ομίλου του, που είναι περισσότερο στα μέτρα του, μπορεί να θεωρείται ο Καναδάς και θα την αντιμετωπίσει στα ίσα για να αποφύγει την τέταρτη και τελευταία θέση στο γκρουπ ώστε να παλέψει για ένα εισιτήριο στην επόμενη φάση.

Ο προπονητής


Από τον Αύγουστο του 2022 ο Ουαλίντ Ρεγκράκι βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής Μαρόκου. Έχει αρκετές επιτυχίες στην προπονητική του καριέρα καθώς και με τις 3 ομάδες που έχει αναλάβει έχει κατακτήσει τρόπαια.

Με την Ραμπάτ έχει από ένα πρωτάθλημα και κύπελλο, με την Αλ Ντουχαΐλ ένα πρωτάθλημα και με την Ουιντάντ έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής. Την σεζόν 2012/13 βρισκόταν και πάλι στο επιτελείο της εθνικής Μαρόκου, ως βοηθός προπονητή. Στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε κυρίως στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας.



Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Ταγκναουτί (Ουιντάντ), Μπόνο (Σεβίλλη), Ελ Κατζουί (Αλ-Ουεντά)

Αμυντικοί:Χακίμι (Παρί Σεν Ζερμέν), Μαζραουί (Μπάγερν Μονάχου), Αγκέρντ (Γουέστ Χαμ), Σαΐς (Μπεσίκτας), Ντάρι (Μπρεστ), Γιαμίκ (Βαγιαδολίδ), Ατιαταλάχ (Ουιντάντ), Μπενούν (Κατάρ ΣΚ)

Μέσοι: Αμραμπάτ (Φιορεντίνα), Σαμπιρί (Σαμπντόρια), Αμαλάχ (Σταντάρ Λιέγης), Ουναχί (Ανζέ), Ελ Κανούς (Γκενκ), Γιαμπράνε (Ουιντάντ), Σαΐρ (ΚΠΡ), Αρίτ (Μαρσέιγ)

Επιθετικοί: Ζιγιές (Τσέλσι), Μπουφάλ (Ανζέ), Εζαλζουλί (Οσασούνα), Αμπουκχλάλ (Τουλούζ), Εν-Νεσιρί (Σεβίλλη), Τσεντρά (Μπάρι), Χαμέντ Αλάχ (Αλ Ιτιχάντ)


Η πιθανή ενδεκάδα



Το πρόγραμμα του Μαρόκου στον 6ο όμιλο:
1η αγωνιστική
23 Νοεμβρίου Μαρόκο-Κροατία (12:00)
2η αγωνιστική
27 Νοεμβρίου Βέλγιο-Μαρόκο (15:00)
3η αγωνιστική
1 Δεκεμβρίου Καναδάς-Μαρόκο (17:00)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube