Μπορεί η Τυνησία να μην είναι από τις ομάδες που κάνουν την διαφορά, ούτε να θεωρείται ένα από τα μεγαθήρια, έχει όμως το κίνητρο να τα πάει καλά και να ξεχωρίσει.

Αυτή θα είναι η έκτη φορά που η Τυνησία θα αγωνιστεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και φέτος έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τα όρια της. Με τον Τζαλέλ Καντρί οδηγό, η εθνική ομάδα της Τυνησίας θα ταξιδέψει για το Κατάρ με πίστη και θέληση για να πανηγυρίσει για πρώτη φορά την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει την ομάδα της Τυνησίας που αν και είναι αουτσάιντερ ευελπιστεί η παραμονή της στο Κατάρ να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Βρέθηκε στον 2ο όμιλο των προκριματικών της Αφρικής, με την Ισημερινή Γουινέα, τη Μαυριτανία και τη Ζάμπια. Ξεκίνησε με ένα σερί τριών νικών, αλλά η ισοπαλία 0-0 με την Μαυριτανία και η ήττα 1-0 από την Ισημερινή Γουινέα την έφερε σε ισοβαθμία με την τελευταία και στην 6η αγωνιστική θα κρινόταν το εισιτήριο για τα πλέι οφ. Επικράτησε 3-1 της Ζάμπια και σε συνδυασμό με το 1-1 την άλλης αναμέτρησης του ομίλου, βρέθηκε αντιμέτωπη με το Μάλι στην επόμενη φάση.

Οι «αετοί της Καρχηδόνας» χωρίς κάποια εντυπωσιακή εμφάνιση, νίκησαν 1-0 το Μάλι εκτός έδρας. Στη ρεβάνς έμειναν στην ισοπαλία, αλλά η δουλειά είχε ήδη γίνει και έτσι χωρίς να κοπιάσουν πήραν το εισιτήριο για τους ομίλους.

Το αστέρι


Με μακρά καριέρα σε Γαλλία και Αγγλία, ο Γουαμπί Καζρί δικαίως εκπροσωπεί αυτήν την κατηγορία. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπαστιά και έκανε το επίσημο ντεμπούτο του το 2009 με την Κ19 του συλλόγου, ενώ βοήθησε την πρώτη ομάδα να ανέβει στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας το 2012. Πέρασε από Μπορντό, Ρεν και Σεντ-Ετιέν, με δύο χρόνια διάλειμμα από την Γαλλία, καθώς το 2014 πήγε στην Αγγλία για λογαριασμό της Σάντερλαντ. Φέτος αγωνίζεται στην Μονπελιέ. Έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στα 21 του χρόνια, τον Ιανουάριο του 2013, και από τότε έχει ήδη 71 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του.


Ο… παλιός που λείπει


Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Τυνησίας, ο Ισάμ Ζεμάα είναι ένας από τους πιο πολύτιμους ποδοσφαιριστές της χώρας. Ο 38χρονος πρώην επιθετικός αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Ιούλιο του 2017, μετά από 15 χρόνια καριέρας. Έχει περάσει από αρκετές γαλλικές ομάδες, όπως η Λανς, Οσέρ και Σταντ Μπρεστουά, αλλά και από την Εσπεράνς, το Κουβέιτ ΣΚ και την Αλ Σαϊλία, ενώ η καριέρα του έκλεισε με την Σαμπάμπ Αλ Αχλί. Με την εθνική ομάδα κατέγραψε 84 συμμετοχές βρίσκοντας δίχτυα 37 φορές.


Η επιτυχία και η αποτυχία


Επιτυχία για την Τυνησία θα θεωρηθεί η πρόκριση στον επόμενο γύρο. Όπως προαναφέραμε, η ομάδα δεν έχει περάσει ποτέ τον γύρο των ομίλων και αυτήν την χρονιά στοχεύει στο να “σπάσει” την κατάρα. Άλλωστε, βρίσκεται σε έναν απαιτητικό όμιλο που περιλαμβάνει την Δανία, την Αυστραλία και την Γαλλία, άρα η πρόκριση μέσα από τα δύσκολα παιχνίδια που την περιμένουν είναι ακόμη πιο σημαντική. Η Τυνησία είναι ούτως ή άλλως το αουτσάιντερ του ομίλου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τερματίσει στην τέταρτη θέση.

Ο προπονητής


Ο Τζαλέλ Καντρί βρίσκεται στην εθνική Τυνησίας από τον Ιούνιο του 2021 ως βοηθός προπονητή, του Μόντερ Κεμπάιερ. Τον Ιανουάριο του 2022 ανέλαβε ο ίδιος την τεχνική ηγεσία, αφού πρώτα αντικατέστησε για λίγες εβδομάδες τον Κεμπάιερ που είχε βγει θετικός στον COVID-19. Το 2013 είχε περάσει ξανά από τους «Αετούς της Καρχηδόνας», ως βοηθός του -τότε- προπονητή Ναμπίλ Μααλούλ. Έχει αναλάβει αρκετές ομάδες, χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Ο τελευταίος σύλλογος που έχει αναλάβει είναι η Σταντ Τυνισιέν (2019-20).



Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Νταμέν (Σφαξιέν), Χασέν (Κλαμπ Αφρικέν), Μπαλμπουλί (Ετουάλ ντυ Σαχέλ), Μπεν Σαΐντ (Μοναστίρ)

Αμυντικοί: Ντράγκερ (Λουκέρνη), Κεσχρίντα (Ατρόμητος), Ίφα (Κουβέιτ ΣΚ), Ταλμπί (Λοριέν), Μπρον (Σαλερνιτάνα), Μεριά (Εσπεράνς), Γκαντρί (Κλαμπ Αφρικέν), Μααλούλ (Αλ Αχλί Καΐρου), Αμπντί (ΣΜ Καέν)

Μέσοι: Σκιρί (Κολωνία), Λαϊντουνί (Φερεντσβάρος), Σασί (Αλ Ντουχαΐλ), Τσααλαλί (Εσπεράνς), Μπεν Ρομντάν (Εσπεράνς), Ανιμπάλ (Μπέρμιγχαμ), Μπεν Σλιμανί (Μπρόντμπι)

Επιθετικοί: Τζαζίρι (Ζαμάλεκ), Σλίτι (Αλ-Ετιφάκ), Κενισί (Κουβέιτ), Ζεμπαλί (Όντενσε), Μσακνί (Αλ Αραμπί), Καζρί (Μονπελιέ)

Η πιθανή ενδεκάδα:



Το πρόγραμμα της Τυνησίας στον 4ο όμιλο:
1η αγωνιστική
22 Νοεμβρίου Δανία-Τυνησία (15:00)
2η αγωνιστική
26 Νοεμβρίου Τυνησία-Αυστραλία (12:00)
3η αγωνιστική
30 Νοεμβρίου Τυνησία-Γαλλία (17:00)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ντίμπου Μαρτίνες για την απόκρουση στον τελικό του Μουντιάλ: «Έχω κάνει πολύ καλύτερες»

Άλος: «Η Ελλάδα είναι μια ομάδα σε πρόοδο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας»

Το πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Πρεμιέρα με Λευκορωσία εντός τον Σεπτέμβριο!

Γκαγκάτσης: «Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά χρέος προς την ιστορία»

Γιοβάνοβιτς: «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούμε στο Μουντιάλ»

Προκριματικά του Μουντιάλ 2026: Το προφίλ των ομάδων που θα «μονομαχήσει» η Εθνική Ελλάδος

Ελλάς μπορείς! Βατή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική: Κληρώνει σήμερα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία θα είναι το καλύτερο της ιστορίας»

Γιοβάνοβιτς, μαζί με Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ