Την καθιέρωσή της στο κορυφαίο επίπεδο -και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις- έχει καταφέρει τις τελευταίες δεκαετίες η Κροατία. Ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου -ως ανεξάρτητο κράτος- μετά την 3η θέση το 1998 και την παρουσία της στους ομίλους σε τρεις ακόμα περιπτώσεις (το 2002, το 2006 και το 2014), το 2018 αναδείχθηκε 2η στα γήπεδα της Ρωσίας χάνοντας (4-2) στον τελικό από τη Γαλλία.
Η Χρβάτσκα, λοιπόν, πηγαίνει στο Κατάρ για την 5η συμμετοχή της στην τελική φάση της διοργάνωσης και μάλιστα ως δευτεραθλήτρια κόσμου. Θα βρίσκεται στον 6ο όμιλο έχοντας απέναντί της το πανίσχυρο Βέλγιο, το ποιοτικότατο Μαρόκο και τον επικίνδυνο Καναδά.
Στα ατού της ότι διαθέτει ένα εξαιρετικό, έμπειρο και ομοιογενές ρόστερ (σταθερός κορμός εδώ και χρόνια). Μέλη αυτού είναι και ο στόπερ της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα, καθώς και ο πρώην άσος της, Μάρκο Λιβάγια.
Ο δρόμος προς το Κατάρ
Νικήτρια στο θρίλερ με τη Ρωσία (την οποία αργότερα η FIFA απέκλεισε για την εισβολή στην Ουκρανία) στον 8ο όμιλο. Κατέλαβε την πρώτη θέση (23β.) του γκρουπ την τελευταία αγωνιστική, επικρατώντας (1-0) εντός έδρας επί της άμεσης αντιπάλου της, την οποία άφησε στο -1. Ακολούθησαν οι Σλοβακία (14β.), Σλοβενία (14β.), Κύπρος (5β.) και Μάλτα (5β.). Απολογισμός της επτά νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα (1-0 στην έδρα της Σλοβενίας) και 21-4 στα γκολ.
Το αστέρι
Έχει φτάσει πλέον στα 37 του. Κάτι που δεν τον αποτρέπει από το να θεωρείται -και να είναι- το σημείο αναφοράς της εθνικής Κροατίας. Ο Λούκα Μόντριτς -ο οποίος αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος παίκτης στην προηγούμενη διοργάνωση- παραμένει ο σούπερ εγκεφαλικός παίκτης με την τρομερή τεχνική, στοιχεία που τον καθιστούν απαραίτητο για το σύνολο. Εξάλλου, αποτελεί τον πρώτο σε συμμετοχές (154) στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του το μακρινό 2006. Μέχρι στιγμής, σε επίπεδο στατιστικών, έχει απολογισμό 23 τέρματα και 24 ασίστ, ενώ -όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος- αυτή πιθανότατα θα αποτελέσει και την τελευταία παράστασή του σε επίπεδο εθνικής ομάδας.
Από εκεί και πέρα, από τη… νέα φουρνιά ξεχωρίζει και ο Γιόσκο Γκβάρντιολ. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο -περιζήτητος- στόπερ της Λειψίας θα βρεθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, μιας και ο 20χρονος άσος συμμετείχε και στο Euro 2020.
Ο… παλιός που λείπει
Διαθέτει τρομερή ποιότητα η Κροατία και μάλιστα σ' όλες τις γραμμές. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στη θέση του σέντερ φορ (παρά την παρουσία των Κράμαριτς και Μπούντιμιρ αλλά και του Λιβάγια) δεν έχει έναν… Μάριο Μάντζουκιτς. Έναν επιθετικό της μίας επαφής δηλαδή, που θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες αξιοποίησης των μεταβιβάσεων των πολυάριθμων πασέρ που υπάρχουν από πίσω και από δίπλα.
Ο 36χρονος Κροάτης έχει κρεμάσει τα παπούτσια του από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όπου σημείωσε τρία γκολ. Συνολικά με τη Χρβάτσκα πέτυχε 33 τέρματα και εννιά ασίστ σε 89 εμφανίσεις του.
Η επιτυχία και η αποτυχία
Εάν πάμε με τη λογική του ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, τότε η Κροατία -ούσα δευτεραθλήτρια κόσμου- για να κάνει το βήμα παραπάνω, θα πρέπει να… κατακτήσει το τρόπαιο. Βέβαια, όσο καλό ρόστερ κι αν συνεχίζει να έχει, θα ήταν άδικο να επωμιστεί το εν λόγω φορτίο. Εξάλλου, είτε τερματίσει πρώτη είτε δεύτερη στον όμιλό της, οι πιο πιθανές διασταυρώσεις θα τη φέρουν -βάσει λογικής- αντιμέτωπη με μία εκ των Γερμανίας ή Ισπανίας από το 5ο γκρουπ. Οπότε, για αρχή, ως επιτυχία θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία της στα προημιτελικά ή έστω στους «4».
Από την άλλη, θα έχει αποτύχει εάν δεν καταφέρει να προκριθεί από τον όμιλό της. Θεωρητικά το εισιτήριο θα παιχτεί ανάμεσα σε εκείνη και το Μαρόκο, εάν και σε αυτό το επίπεδο είναι συνήθεις οι εκπλήξεις.
Ο προπονητής
Συμπλήρωσε αισίως πέντε χρόνια στο τιμόνι της εθνικής Κροατίας και έχει βάλει ήδη φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του! Ο Ντάρκο Ντάλιτς ανέλαβε τη Χρβάτσκα τον Οκτώβριο του 2017, πήρε την πρόκριση για τα γήπεδα της Ρωσίας, οδηγώντας τη εν συνεχεία και στην εκπληκτική πορεία μέχρι τον τελικό. Η αλήθεια είναι ότι οι κακές εμφανίσεις στο Nations League 2020-21 τάραξαν λίγο τα νερά, χωρίς όμως να οδηγήσουν σε διαζύγιο τις δύο πλευρές. Εν συνεχεία, ακολούθησε η παρουσία στους «16» του Euro 2020, με τον 56χρονο τεχνικό να έχει δώσει ταυτότητα και χαρακτήρα στο σύνολό του.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Όσιγεκ), Ίβο Γκρμπιτς (Ατλέτικο Μαδρίτρης)
Αμυντικοί: Ντομαγκόι Βίντα (AEK), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Σέλτικ), Γιόσκο Γκβαρντιόλ (Λειψία), Μπόρνα Σόσα (Στουτγκάρδη), Γιόσιπ Στάνισιτς (Μπάγερν Μονάχου), Μάρτιν Έρλιτς (Σασουόλο), Γιόσιπ Σούταλο (Ντινάμο Ζάγκρεμπ)
Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ματέο Κόβασιτς (Τσέλσι), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Λόβρο Μάιερ (Ρεν), Κρίστιαν Γιάκιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Λούκα Σούσιτς (Σάλτσμπουργκ)
Επιθετικοί: Ιβάν Πέρισιτς (Τότεναμ), Αντρέι Κράμαρις (Χόφενχαϊμ), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μίσλαβ Όρσιτς (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Άντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Μάρκο Λιβάγια (Χάιντουκ)
Η πιθανή 11άδα:
Το πρόγραμμα της Κροατίας στον 6ο όμιλο:
1η αγωνιστική
23 Νοεμβρίου Μαρόκο-Κροατία (12:00)
2η αγωνιστική
27 Νοεμβρίου Κροατία-Καναδάς (18:00)
3η αγωνιστική
1 Δεκεμβρίου Κροατία-Βέλγιο (17:00) ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube