Την έκτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο θα πραγματοποιήσει στο Κατάρ η εθνική ομάδα της Αυστραλίας. Η «βασίλισσα» της ζώνης της Ωκεανίας θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και να διεκδικήσει την πρόκριση από έναν αντικειμενικά δύσκολο όμιλο, στον οποίο συνυπάρχει με τη Γαλλία, τη Δανία και την Τυνησία.

Μόλις μια φορά έχει καταφέρει να παραβρεθεί σε νοκ άουτ αναμέτρηση, το 2006, στα γήπεδα της Γερμανίας, όταν και το πέναλτι του Φραντσέσκο Τότι, της στέρησε την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του τουρνουά.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα «καγκουρό», που παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο που διαθέτουν ως ομάδα, έχουν δύσβατο μονοπάτι να διανύσουν.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Για να φτάσει μέχρι το Κατάρ, η Αυστραλία χρειάστηκε να διαβεί έναν μακρύ και γεμάτο εμπόδια δρόμο. Προερχόμενη από τη ζώνη της Ασίας με την Ωκεανία που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά εξαιτίας της κυριαρχίας της στην πρώτη, βρέθηκε στον 2ο όμιλο του δευτέρου γύρου τον προκριματικών, μαζί με το Κουβέιτ, το Νεπάλ την κινεζική Ταϊπέι και την Ιορδανία. Το έργο ήταν απλό και το απόλυτο των νικών ήρθε χωρίς κόπο, μαζί με την πρόκριση στον τρίτο γύρο.

Εκεί το έργο ήταν στοιχειωδώς δυσκολότερο, ωστόσο η πρόκριση ήρθε, καθώς στο γκρουπ αντιμετώπισε την Κίνα, το Βιετνάμ, το Ομάν, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.

Ημιτελικός ή αλλιώς τέταρτος γύρος και η Αυστραλία αντιμετώπισε τις καλύτερες ομάδες από ηπείρους των υπόλοιπων ζωνών. Στο διάβα της βρέθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία και απέκλεισε με σκορ 2-1.

Στο ματς «ζωής και θανάτου» η ομάδα της Ωκεανίας αντιμετώπισε μια ομάδα πάρα πολύ καλή. Το Περού, που κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» για τον τελικό του inter-confederation.

Έπειτα από το «άνοστο» 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, οι ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, με τα «καγκουρό» να παίρνουν την πρόκριση με σκορ 5-4 χάρη στα… τσαλιμάκια του τερματοφύλακα τους, Άντριου Ρέντμεϊν.


Το αστέρι


Αν αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο λόγος είναι ο 26χρονος μέσος Αϊντίν Χρούστιτς. Ποδοσφαιριστής εξαιρετικής ποιότητας, που έχει την ευχέρεια να αγωνίζεται τόσο στα άκρα όσο και στον άξονα. Είναι αριστεροπόδαρος, και μεταξύ άλλων έχει αγωνιστεί στις ακαδημίες της Νότιγχαμ Φόρεστ, της Αούστρια Βιέννης, ενώ σε υψηλό επίπεδο έχει φορέσει τη φανέλα της Σάλκε και της Χρόνινγκεν. Κάτοχος του Europa League με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, μετακόμισε το περασμένο καλοκαίρι προς Ιταλία μεριά, προκειμένου να γίνει ο ηγέτης της Ελλάς Βερόνα. Με το εθνόσημο αγωνίστηκε μέχρι τώρα σε 20 ματς, βρίσκοντας δίχτυα 3 φορές.


Ο… παλιός που λείπει


H Αυστραλία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έπειτα διέθετε ποδοσφαιριστές με επιθετικές αρετές, οι οποίοι αγωνίζονταν σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ και ιδίως στην Αγγλία.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Τιμ Κέιχιλ τον οποίο και θυμόμαστε από το επιτυχημένο πέρασμά του από το Νησί, κυρίως με τη φανέλα της Έβερτον. Με τα «καγκουρό» αγωνίστηκε σε 108 ματς, σκοράροντας 50 φορές και είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορίας τους.

Το 2014 πέτυχε ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκολ που έχουμε δει διαχρονικά σε Μουντιάλ, με ένα εκπληκτικό σουτ απέναντι στην Ολλανδία.


Η επιτυχία και η αποτυχία


Αδιαμφισβήτητα, η συνύπαρξη της Αυστραλίας με τη Γαλλία, τη Δανία και την Τυνησία στον 4ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάνει το έργο των «καγκουρό» αρκετά δύσκολο.

Φυσικά, το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των εκπλήξεων, ωστόσο ενδεχόμενη πρόκριση στους «16» θα αποτελέσει τεράστια επιτυχία. Αντίθετα, αποτυχία δεν θα θεωρηθεί ο αποκλεισμός από τον όμιλο, αλλά η τελευταία θέση σε αυτόν, παρότι η Τυνησία είναι μια αρκετά επικίνδυνη ομάδα.

Ο προπονητής


Eδώ και 4 χρόνια στο τιμόνι της εθνικής Αυστραλίας βρίσκεται ο Γκρέιαμ Άρνολντ. Ο 59χρονος σήμερα Αυστραλός διαδέχθηκε στον πάγκο τον Μπερτ Φαν Μάαρβαϊκ, που το 2010 οδήγησε την Ολλανδία στον τελικό του Μουντιάλ.

Ο Γκρέιαμ Άρνολντ μετρά 31 ματς συνολικά στην τεχνική ηγεσία, έχοντας 23 νίκες, 6 ισοπαλίες και 10 ήττες.


H αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ράιαν (Κοπεγχάγη), Βούκοβιτς (Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς), Άντριου Ρέντμεϊν (Σίδνεϊ).

Αμυντικοί: Μπέχιτς (Νταντί Γ.), Ντέγκενεκ (Κολούμπους Κρου), Ράιτ (Σάντερλαντ), Κάρατσιτς (Μπρέσια), Σούταρ (Στόουκ), Άτκινσον, Ρόουλς (Χαρτς), Κινγκ (Οντένσε), Ντενγκ (Άλμπιρεξ Νιιγκάτα).

Μέσοι: Μούι (Σέλτικ), Ιρβάιν (Ζ. Πάουλι), Χρούστιτς (Βερόνα), Μακ Γκρι (Μίντλεσμπρο), Μπάκους (Σ. Μίρεν), Ντέβλιν (Χαρτς).

Επιθετικοί: Λέκι, ΜακΚλάρεν (Μέλμπουρν Σίτι), Μέιμπιλ (Κάδιθ), Ντιούκ (Οκαγιάμα), Μπόιλ (Χιμπέρνιαν), Γκούντγουιν (Αντελάιντ Γιουν.), Κάμινγκς, Κουόλ (Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς).

Η πιθανή ενδεκάδα:



Το πρόγραμμα της Αυστραλίας στον 4ο όμιλο:

1η αγωνιστική

22 Νοεμβρίου Αυστραλία-Γαλλία (21:00)

2η αγωνιστική

26 Νοεμβρίου Τυνησία-Αυστραλία (12:00)

3η αγωνιστική

30 Νοεμβρίου Αυστραλία-Δανία (17:00)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ντίμπου Μαρτίνες για την απόκρουση στον τελικό του Μουντιάλ: «Έχω κάνει πολύ καλύτερες»

Άλος: «Η Ελλάδα είναι μια ομάδα σε πρόοδο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας»

Το πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Πρεμιέρα με Λευκορωσία εντός τον Σεπτέμβριο!

Γκαγκάτσης: «Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά χρέος προς την ιστορία»

Γιοβάνοβιτς: «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούμε στο Μουντιάλ»

Προκριματικά του Μουντιάλ 2026: Το προφίλ των ομάδων που θα «μονομαχήσει» η Εθνική Ελλάδος

Ελλάς μπορείς! Βατή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική: Κληρώνει σήμερα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία θα είναι το καλύτερο της ιστορίας»

Γιοβάνοβιτς, μαζί με Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ