Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας θα λάβει χώρα ο αρκετά ενδιαφέρων 5ος όμιλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Δύο πολύ μεγάλα φαβορί ξεχωρίζουν από τις 4 ομάδες που τον αποτελούν. Αυστραλία και Γερμανία έρχονται στη διοργάνωση όχι μόνο για πρόκριση από τον όμιλο, αλλά και με στόχο τη διάκριση. Οι δυο τους μοιάζουν να έχουν στο... τσεπάκι τους τις πρώτες δύο θέσεις, κανείς ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμήσει τη Φινλανδία του «αφηνιασμένου» Λάουρι Μάρκανεν, όπως φάνηκε στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ. Τέλος, οι οικοδέσποινα Ιαπωνία δεν τρομάζει σε καμία περίπτωση, ωστόσο η στήριξη των οπαδών της ίσως της δώσει το κάτι παραπάνω.
Αυστραλία: Έτοιμη για μετάλλιο με… άρωμα ΝΒΑ
Μπορεί να μην έχει κατακτήσει ποτέ τον θεσμό και να μην υπάρχει στη συνείδηση του μέσου φιλάθλου ως… μπασκετομάνα, ωστόσο η Αυστραλία τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται αρκετά σταθερή στις «υψηλές πτήσεις» της. Στο προηγούμενο Μουντομπάσκετ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και τερμάτισε τέταρτη, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο, ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Αυτόν ακριβώς τον στόχο, ένα μετάλλιο δηλαδή, έχουν οι «Boomers» και για το επερχόμενο τουρνουά. Το καλό νέο γι’ αυτούς, είναι πως έχουν το απαραίτητο υλικό για να φτάσουν σε αυτό τον στόχο, με το ρόστερ να ξεχειλίζει από ποιότητα σε όλες τις θέσεις και τον σαφώς επιτυχημένο Μπράιαν Γκούρτζιαν να καθοδηγεί την ομάδα από την άκρη του πάγκου.
Αστέρι: Πιθανότατα το μυαλό όλων θα πάει στον Πάτι Μιλς, που είναι ο αναμφίβολος ηγέτης της Αυστραλίας εδώ και αρκετά χρόνια. Ο παίκτης, ωστόσο, που αναμένεται να κάνει τη διαφορά, είναι ο Τζος Γκίντι, στην παρθενική του συμμετοχή με το εθνόσημο σε μεγάλη διοργάνωση. Ο πληθωρικός γκαρντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ προέρχεται από μία καταπληκτική σεζόν, όπου μέτρησε 16,6 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 6,2 ασίστ κατά μέσο όρο, δείχνοντας πόσο πολύπλευρη συνεισφορά μπορεί να έχει. Μόλις 21 χρονών και διψασένος για διάκριση, αναμένεται να αποτελέσει τον «εγκέφαλο» της ομάδας, και από τις εμφανίσεις του θα κριθούν πολλά για τους «Boomers».
Πλεονεκτήματα: Διαθέτει απίστευτη περιφέρεια, με υπερταλαντούχους και διαφορετικούς μεταξύ τους παίκτες όπως ο Γκίντι, ο Μιλς, ο Έξουμ, ο Ντάισον Ντάνιελς και ο Τζος Γκριν. Επιθετικά αναμένεται να είναι ασταμάτητη, αφού διαθέτει «σπεσιαλίστες» σουτέρ τριών πόντων σε όλες τις θέσεις. Παράλληλα, υπάρχει ιδανική ισορροπία μεταξύ διψασμένων νεαρών και έμπειρων «γερόλυκων», κάτι απαραίτητο σε τέτοια τουρνουά. Επίσης, έχει μεγάλη «χημεία», αφού οι περισσότεροι από αυτούς τους παίκτες αγωνίστηκαν και στους Ολυμπιακούς του 2020.
Μειονεκτήματα: Η φροντ λάιν είναι σημαντικά πιο αδύναμη από την περιφέρεια. Μετά και την απουσία του τραυματία Τζοκ Λαντέιλ, οι «Boomers» θα έχουν δύσκολο έργο όσον αφορά το παιχνίδι ρακέτας, κάτι που θα τους περιορίσει στην υπερπλήρη τους περιφέρεια. Επιπλέον, είναι μεγάλο ερωτηματικό η κατάσταση του 35χρονου Πάτι Μιλς και του 36χρονου Τζο Ινγκλς.
Πρόβλεψη: Η ομάδα της Αυστραλίας έχει ό, τι χρειάζεται για να φτάσει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. Πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πάρει την πρώτη θέση και το χρυσό, ωστόσο είναι ένα από τα φαβορί για μια θέση στην τετράδα, η οποία αποτελεί έναν πολύ ρεαλιστικό στόχο.
Η ομάδα της Αυστραλίας:
Εξέβιερ Κουκς (18/8/1995 – 2,03μ. – F, Ορλάντο Μάτζικ)
Ντάισον Ντάνιελς (17/3/2003 – 2,01μ. – G, Νιού Ορλίνς Πέλικανς)
Ντάντε Έξουμ (13/7/1995 – 1,96μ. – G, Ντάλας Μάβερικς)
Τζος Γκίντι (10/10/2002 – 2,03μ. – G, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
Κρις Γκούλντινγκ (24/10/1988 – 1,91μ. – G, Παρί)
Τζος Γκριν (16/11/2000 – 2,01μ. – G, Ντάλας Μάβερικς)
Τζο Ινγκλς (2/10/1987 – 2,06μ. – F, Ορλάντο Μάτζικ)
Νικ Κέι (3/8/1992 – 2,06μ. – F, Σιμάνε Σούσανο Μάτζικ)
Πάτι Μιλς (11/8/1988 – 1,83μ – G, Χιούστον Ρόκετς)
Ντούοπ Ριθ (26/6/1996 – 2,11μ. – F/C, Αλ Ριγιάντι)
Mατίς Τάιμπουλ (4/3/1997 – 1,96μ. – F, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς)
Τζακ Γουάιτ (5/8/1997 – 2,01μ. – F, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
Προπονητής: Άνταμ Γκούρτζιαν
Βοηθοί προπονητή: Μάθιου Νίλσεν, Άνταμ Κέιπορν, Ντέιβιντ Πάτρικ
Γερμανία: Να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε στο Ευρωμπάσκετ
Ακόμη μία ομάδα που ξεκινάει με προσδοκίες το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι η Γερμανία. Το σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ έρχεται με… φόρα από την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, όταν και «πλήγωσε» την Εθνική μας ομάδα στη φάση των «8» παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ. Η «Nationalmannschaft» διαθέτει εντυπωσιακό και κυρίως ομοιογενές υλικό, ίσως το πληρέστερο που είχε ποτέ να επιδείξει. Οι Γερμανοί μπαίνουν σε ακόμη μία διοργάνωση με προσδοκίες, κάτι που αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες τις χώρας, η οποία έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική γενιά παικτών.
Το αστέρι: Παρόλο που η ομαδικότητα και η συνεργασία είναι το «κλειδί» στο ρόστερ των Γερμανών, υπάρχει ένας παίκτης του οποίου το ταλέντο ξεχωρίζει. Αυτός είναι ο Φραντς Βάγκνερ, το νέο αστέρι του μπάσκετ της χώρας, που έλαμψε στη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ. Ο Βάγκνερ μέτρησε στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη 18,6 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 3,5 ασίστ ανά παιχνίδι, και είναι αυτός που θα κληθεί να πάρει πάνω του την ομάδα επιθετικά, μαζί φυσικά με τον Ντένις Σρέντερ.
Τα πλεονεκτήματα: Το πολύ μεγάλο «ατού» της Γερμανίας είναι η πληρότητα του ρόστερ. Ο Γκόρντον Χέρμπερτ διαθέτει ένα σύνολο 12 «φτασμένων» παικτών, που αγωνίζονται όλοι στο κορυφαίο επίπεδο, είτε στο ΝΒΑ είτε στην Ευρωλίγκα. Πρόκειται, επίσης, για ένα ρόστερ με μεγάλη ομοιογένεια, αφού είναι σχεδόν ακριβώς το ίδιο με αυτό του Ευρωμπάσκετ του 2022. Το γεγονός, μάλιστα, πως υπάρχουν στη δωδεκάδα πολλοί αθλητές που είναι συμπαίκτες στους συλλόγους τους, διευρύνει αυτή τη «χημεία» του υλικού. Υπάρχει σουτ από όλες τις θέσεις, ενώ το σύνολο διαθέτει την ιδανική ισορροπία μεταξύ «πρώτων βιολιών» (Σρέντερ, Βάγκνερ) και «εργατών» (Ομπστ, Φόιτμαν, Γκιφάι, Τάις). Σίγουρα, τέλος, επικρατεί και αυτοπεποίθηση εντός της ομάδας μετά την πρόσφατη εξαιρετική της πορεία στο ευρωπαϊκό.
Μειονεκτήματα: Παρόλο που το ρόστερ της Γερμανίας είναι τόσο εκτενές, υστερεί σε «σταρ» σε σχέση με άλλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Γαλλία μεταξύ άλλων. Το πρόσφατο Ευρωμπάσκετ αποτελεί ιδανικό οδηγό, ωστόσο το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αρκετά πιο απαιτητικό εφόσον προστίθενται εξαιρετικά ποιοτικές ομάδες εκτός Ευρώπης, που είναι ένα σκαλί πάνω από τους Γερμανούς. Η απουσία, τέλος, του Μάξι Κλέμπερ, ο οποίος ήταν στην προεπιλογή αλλά απέσυρε τη συμμετοχή του μετά από κάποια «πικρόχολα» σχόλια του Ντένις Σρέντερ, στερεί μία πολύ σημαντική λύση από τον Γκόρντον Χέρμπερτ.
Πρόβλεψη: Η Γερμανία έχει ένα υλικό που φυσιολογικά ενθουσιάζει, όμως ο δρόμος της στη διοργάνωση θα είναι δύσκολος. Θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα σχετικά άνετα από την πρώτη φάση, όμως στη συνέχεια αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά θα βρεθεί σε όμιλο με Σλοβενία και Αυστραλία, όπου θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Αν καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, μπορεί να ελπίζει σε ένα μετάλλιο, κάτι που όμως μοιάζει αρκετά δύσκολο.
Η ομάδα της Γερμανίας:
Ντένις Σρέντερ (15/9/1993 – 1,88μ. – G, Τορόντο Ράπτορς)
Μαοντό Λο (31/12/1992 – 1,91μ. – G, Αρμάνι Μιλάνο)
Αντρέας Ομπστ (13/7/1996 – 1,91μ. – G, Μπάγερν Μονάχου)
Νταβίντ Κρέιμερ (14/1/1997 – 1,97μ. – G, Γρανάδα)
Γιούστους Χόλατζ (21/4/2001 – 1,91μ. – G, Τσεντεβίτα Ολίμπια)
Νιλς Γκιφάι (8/6/1991 – 2,00μ. – G/F, Μπάγερν Μονάχου)
Άιζακ Μπόνγκα (8/11/1999 – 2,03μ. – F, Μπάγερν Μονάχου)
Φραντς Βάγκνερ (27/8/2001 – 2,08μ. – F, Ορλάντο Μάτζικ)
Γιοχάνες Τίμαν (9/2/1994 – 2,05μ. – F, Άλμπα Βερολίνου)
Γιοχάνες Φόιτμαν (30/9/1992 – 2,11μ. – F/C, Αρμάνι Μιλάνο)
Μόριτζ Βάγκνερ (26/4/1997 – 2,11μ. – F/C, Ορλάντο Μάτζικ)
Ντάνιελ Τάις (4/4/1992 – 2,04μ. – C, Ιντιάνα Πέισερς)
Προπονητής: Γκόρντον Χέρμπερτ
Βοηθοί προπονητή: Κλάους Πέρβας, Άλαν Ιμπραχίμαγκιτς
Φινλανδία: Με Μάρκανεν και… όπου βγει
Μία ακόμη από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις του πρόσφατου Ευρωμπάσκετ ήταν η Φινλανδία. Η μικρή χώρα της Σκανδιναβίας δεν… φημίζεται για το μπάσκετ της, ωστόσο κατόρθωσε στο ευρωπαϊκό να φτάσει μέχρι την οκτάδα, αποκλείοντας στο μεταξύ τους πολύ ποιοτικούς Κροάτες και δίνοντας μάχη για τα ημιτελικά με τους μετέπειτα πρωταθλητές Ισπανούς. Με αναμφίβολο ηγέτη τον κορυφαίο παίκτη που γέννησαν ποτέ, Λάουρι Μάρκανεν, οι Φινλανδοί σκοπεύουν να το… απολαύσουν μέχρι τέλους και στο Παγκόσμιο, όπου οι ελπίδες τους για μια πορεία είναι αρκετά περιορισμένες λόγω και του ομίλου τους.
Το αστέρι: Θέλει και ερώτημα; Ο Λάουρι Μάρκανεν είναι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του φινλανδικού μπάσκετ, όντας όχι μόνο ο αδιαμφισβήτητος σταρ στο ρόστερ της ομάδας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε όλη τη διοργάνωση. Στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ έκανε «όργια», ενώ προέρχεται από την καλύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ, μετρώντας 25,6 πόντους και 8,6 ριμπάουντ με τη φανέλα των Γιούτα Τζάζ. Μάλιστα, υπήρξε και All-Star για πρώτη (και όχι τελευταία) φορά στην καριέρα του. Θα χρειαστεί να… μοιράσει 30άρες για να έχει ελπίδες για κάτι καλό η Φινλανδία.
Τα πλεονεκτήματα: Θα μπορούσαμε άνετα εδώ να παραθέσουμε και πάλι την προηγούμενη παράγραφο. Το μεγάλο πλεονέκτημα των Φινλανδών είναι ο Λάουρι Μάρκανεν, καθώς λίγες χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν έναν παίκτη τέτοιου επιπέδου στο ρόστερ τους. Το έτερο «ατού» τους δεν είναι άλλο από την έλλειψη άγχους. Οι άνθρωποι της Φινλανδίας είναι απόλυτα ευχαριστημένοι και μόνο που… βρίσκονται στη διοργάνωση. Άλλωστε, είναι μόλις το δεύτερο Μουντομπάσκετ στο οποίο προκρίνεται η χώρα. Αυτή η έλλειψη της πίεσης μπορεί να απελευθερώσει τους παίκτες, που ψάχνουν μία νίκη-έκπληξη στον όμιλο ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση στην επόμενη φάση.
Τα μειονεκτήματα: Η παντελής έλλειψη ποιότητας στο ρόστερ πέρα από τον Μάρκανεν. Είναι μία πραγματικότητα ότι το υλικό των Φινλανδών δεν ξεχειλίζει από ποιότητα, αφού μόνο ο παίκτης των Γιούτα Τζαζ αποτελεί λύση από το κορυφαίο επίπεδο. Επίσης, η κλήρωση δεν υπήρξε… σύμμαχος για τους Φινλανδούς, καθώς τους έφερε σε έναν όμιλο με δύο ομάδες που ελπίζουν στη διάκριση.
Η πρόβλεψη: Προφανώς σε μία διοργάνωση με τόσο λεπτές ισορροπίες όλα μπορούν να γίνουν, όμως η λογική λέει ότι οι Φινλανδοί θα αποχαιρετήσουν στη φάση των ομίλων και θα επικεντρωθούν μετά στους αγώνες κατάταξης. Δεν θα έχουν πρόβλημα απέναντι στους Ιάπωνες, όμως Γερμανία και Αυστραλία μοιάζουν πολύ ανώτερες. Ωστόσο, επειδή μία νίκη ακόμη αρκεί, προφανώς κανείς δεν πρέπει να τους υποτιμήσει, ειδικά με την παρουσία του Μάρκανεν.
Η ομάδα της Φινλανδίας:
Τζέικομπ Γκράντισον (2/4/1998 – 1,98μ. – G/F, Ελεύθερος)
Μίκαελ Γιαντούνεν (20/4/2000 – 2,04μ. – F, Παρί)
Χένρι Κάντονεν (20/8/1997 – 1,98μ. – G, Καουχαγιόκι)
Μίρο Λιτλ (30/5/2004 – 1,93μ. – G, Μπέιλορ)
Αλεξάντερ Μάντσεν (26/1/1995 – 2,06μ. – C, Ελεύθερος)
Λάουρι Μάρκανεν (20/5/1997 – 2,16μ. – F/C, Γιούτα Τζαζ)
Έντον Μάξουνι (21/3/1998 – 1,88μ. – G, Ελεύθερος)
Άλεξ Μέρφι (3/1/1993 – 2,06μ. – F, Ελεύθερος)
Ολιβιέ Ενκαμουά (2/5/2000 – 2,03μ. – F, Μίσιγκαν)
Σάσου Σάλιν (11/6/1991 – 1,90μ. – G, Τενερίφη)
Ιλάρι Σέπαλα (27/4/1993 – 1,88μ. – G, Σεν Σαμόν)
Ελίας Βάλτονεν (11/7/1999 – 2,00μ. – F, Μανρέσα)
Προπονητής: Λάσι Τούοβι
Bοηθοί προπονητή: Χάνο Μότολα, Μίκο Λάρκας
Ιαπωνία: Με φόρα οικοδέσποινας αλλά χωρίς υλικό για πορεία
Χωρίς να χρειαστεί να δώσει προκριματικά, αφού πρόκειται για μία από τις χώρες που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Ιαπωνία βρίσκεται στη διοργάνωση και μάλιστα θα παίξει εντός έδρας τους αγώνες του ομίλου. Η κληρωτίδα δεν της χαμογέλασε ιδιαίτερα και δεν έχει μεγάλες βλέψεις, λόγω τους ελλιπούς υλικού, ωστόσο είναι έτοιμη να απολαύσει την παρουσία της στη μεγάλη διοργάνωση, υπό το βλέμμα των οπαδών της και με… άγνοια κινδύνου.
Το αστέρι: Μετά την απόφαση του Ρούι Χατσιμούρα να μην ενισχύσει τη χώρα του στο τουρνουά, αυτός που θα αναλάβει να κουβαλήσει στις πλάτες του την Ιαπωνία είναι ο Γιούτα Γουατανάμπε. O παίκτης των Φοίνιξ Σανς, πλέον, έκανε την καλύτερή του σεζόν στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Μπρούκλιν Νετς, μετρώντας 5,6 πόντους κατά μέσο όρο με 44% στα τρίποντα. Είναι ο μοναδικός παίκτης των Ασιατών από το κορυφαίο επίπεδο, και θα αναλάβει μεγάλο βάρος στην επίθεσή τους.
Τα πλεονεκτήματα: To γεγονός πως είναι οικοδέσποινα μοιάζει για την Ιαπωνία ίσως το μόνο της μεγάλο πλεονέκτημα. Οι Ασιάτες θα δώσουν όλα τα ματς του ομίλου μπροστά στο κοινό τους, επομένως θα έχουν ένα σημαντικό boost στην απόδοσή τους. Παράλληλα, παίζουν χωρίς άγχος, αφού κανείς δεν απαιτεί από αυτούς κάποια διάκριση.
Τα μειονεκτήματα: Οι Ιάπωνες υστερούν πολύ από πλευράς ταλέντου σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου. Η απόφαση του Ρούι Χατσιμούρα να μην αγωνιστεί στο Παγκόσμιο στέρησε από τη χώρα της Άπω Ανατολής τον πιο ποιοτικό παίκτη της. Οι περισσότεροι αθλητές της Ιαπωνίας αγωνίζονται στο χαμηλού επιπέδου πρωτάθλημα της χώρας, επομένως το υλικό δεν είναι αρκετό για μία καλή πορεία.
Η πρόβλεψη: Βάσει υλικού η λογική λέει πως οι Ιάπωνες θα κάνουν τρεις ήττες και θα μείνουν εκτός συνέχειας από νωρίς. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός της έδρας μπορεί να τους οδηγήσει σε μία νίκη. Αν αυτή έρθει, θα είναι μάλλον απέναντι στη Φινλανδία, αφού Αυστραλία και Γερμανία μοιάζουν απροσπέλαστα εμπόδια.
Η ομάδα της Ιαπωνίας:
Γιούκι Τογκάσι (30/7/1993 - 1.68μ. – G, Τσίμπα Τζετς Φουναμπάσι)
Γιουντάι Μπάμπα (7/11/1995 - 1.96μ. – G, Τέξας Λέτζεντς)
Κόγια Καβαμάτα (16/6/1998 - 2.02μ. – C, Σίγκα Λέικς)
Σοϊτσίρο Ινούε (7/5/1999 - 2.01μ. – F, Σαν Ρόκερς Σιμπούγια)
Μακότο Χιετζίμα (11/8/1990 - 1.91μ. – G, Ουτσουνομίγια Μπρεξ)
Σούτα Χάρα (17/12/1993 - 1.87Mμ. – G, Τσίμπα Τζετς Φουναμπάσι)
Κέισεϊ Τομινάγκα (1/2/2001 - 1.88μ. – G, Νεμπράσκα Κορνχάσκερς)
Γιούτα Γουατανάμπε (13/10/1994 - 2.03μ. – F, Μπρούκλιν Νετς)
Γιούκι Καβαμούρα (2/5/2001 - 1.72Μμ. – G, Γιοκοχάμα Κόρσερς)
Τζος Χόκινσον (23/7/1995 - 2.08μ. – F, Σίνσου Μπρέιβ Γουόριορς)
Χιροτάκα Γιόσι (4/7/1998 - 1.96μ. – F, Αλβάρκ Τόκιο)
Γιουντάι Νισίντα (13/5/1999 - 1.90μ. – G, Σίχορσις Μικάβα)
Προπονητής: Τομ Χοβάσε ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube