Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στην Ιαπωνία ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη… χαρμολύπη για την Ελλάδα. Η «επίσημη αγαπημένη» έφτασε σε ένα πολύ μεγάλο… θαύμα, επικρατώντας με το ιστορικό 101-95 των ΗΠΑ στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ωστόσο, στον τελικό της Σαϊτάμα… γονάτισε απέναντι στην σπουδαία φουρνιά της Ισπανίας, από την οποία ηττήθηκε με το βαρύ 70-47, αλλά παράλληλα έζησε την αρχή της κυριαρχίας της «φούρια ρόχα».

Έπειτα, λοιπόν, από πέντε συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα με 16 ομάδες, εκείνο του 2006 στην Ιαπωνία έγινε με τη συμμετοχή 24 ομάδων. Οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά, δηλαδή, Ελλάδα, Ισπανία, ΗΠΑ και Αργεντινή είχαν αήττητη πορεία, μέχρι εκείνο το σημείο.

Η Εθνική ομάδα ήταν στον τρίτο όμιλο, κάνοντας το 5-0 απέναντι σε Τουρκία, Λιθουανία, Αυστραλία, Βραζιλία και Κατάρ. Στα δύο από τα πέντε ματς πρωταγωνιστής, για διαφορετικούς λόγους, ήταν ο Νίκος Ζήσης. Αρχικά, γιατί με το δικό του buzzer beater τρίποντο η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ανατροπή στα τελευταία δευτερόλεπτα και νίκησε 72-69 την Αυστραλία.

Το τρίποντο του Ζήση με την Αυστραλία



Στη συνέχεια, στο ματς με τη Βραζιλία αυτό που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη των Ελλήνων αλλά και στο… πρόσωπο του Ζήση ήταν η εγκληματική αγκωνιά του Άντερσον Βαρεζάο.

Η αγκωνιά του Βαρεζάο



Από ‘κει και πέρα, στο Παγκόσμιο του 2006 ο Ντιρκ Νοβίτσκι είχε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της πλούσιας καριέρας του. Συγκεκριμένα, σε ένα σχεδόν… ατελείωτο ματς κόντρα στην Ανγκόλα, η εθνική ομάδα της Γερμανίας επικράτησε έπειτα από τρεις παρατάσεις με σκορ 108-103! Συγκεκριμένα, ο σπουδαίος φόργουορντ είχε αγωνιστεί 48 λεπτά σε εκείνο το ματς, έχοντας 17/17 βολές, 13/29 δίποντα και 4/8 τρίποντα, 16 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 τάπα!

Οι 47 πόντοι του Νοβίτσκι



Μετά την ολοκλήρωση του εξαιρετικού πρώτου γύρου, ακολούθησαν τα νοκ άουτ για την Ελλάδα. Εκεί, η «επίσημη αγαπημένη» διέγραψε μία άκρως εντυπωσιακή και… ισοπεδωτική πορεία μέχρι τον τελικό. Το πρώτο εμπόδιο της «επίσημης αγαπημένης» ήταν η Κίνα, την οποία συνέτριψε 95-64. Στα προημιτελικά, ούτε η Γαλλία κατάφερε να σταματήσει την Εθνική, η οποία νίκησε τους «τρικολόρ» με το πολύ άνετο 73-56.



Μετά, ήρθε ο… επικός ημιτελικός. Αντίπαλος της Ελλάδας ήταν οι ΗΠΑ των ΛεΜπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Γουέιντ, Καρμέλο Άντονι, Κρις Μπος, Κρις Πολ και Ντουάιτ Χάουαρντ. Φυσικά και το συγκεκριμένο ματς χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο εκείνης της διοργάνωσης. Χωρίς τον μεγάλο απόντα Νίκο Ζήση, ο οποίος ήταν στο νοσοκομείο μετά την «εγκληματική ενέργεια» του Βαρεζάο, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έκαναν κατάθεση… ψυχής, φτάνοντας στη θριαμβευτική νίκη-πρόκριση με σκορ 101-95.

Τα highlights από τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας επί των ΗΠΑ



Πολύ μεγάλος ήταν και ο δεύτερος ημιτελικός του Παγκοσμίου του 2006 ανάμεσα στην Ισπανία και την Αργεντινή. Έπειτα από ένα πολύ συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στο τέλος, η «φούρια ρόχα» επικράτησε 75-74. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με 1/2 βολές του Χοσέ Καλντερόν στα 19’’ πριν από τη λήξη, αλλά και το άστοχο τρίποντο του Αντρές Νοσιόνι από τη γωνία, στην εκπνοή. Βέβαια, εκείνο που στιγμάτισε το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Πάου Γκασόλ, ο οποίος παρακολούθησε τα τελευταία λεπτά ανήμπορος από τον πάγκο, καθώς είχε υποστεί κάταγμα στο πόδι.



Ο συγκλονιστικός ημιτελικός Ισπανία-Αργεντινή



Στον τελικό, η Ελλάδα πετούσε στα… σύννεφα μετά την τεράστια πρόκριση επί των Αμερικανών, ενώ από την άλλη η Ισπανία αγωνίστηκε δίχως τον τραυματία Πάου Γκασόλ, με τους παίκτες της να βγαίνουν στην προθέρμανση με μπλουζάκια που έγραφαν στα ισπανικά «Pau tambien juega» (μτφ. Παίζει και ο Πάου). Ωστόσο, από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά η «φούρια ρόχα» κυριάρχησε στο παρκέ και επικράτησε με το επιβλητικό 70-47, κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο, που αποτέλεσε την απαρχή της «χρυσής εποχής» της.

Τα highlights του τελικού



Μπορεί τον τελικό να μην ήταν σε θέση να αγωνιστεί, αλλά ο Πάου Γκασόλ κέρδισε το βραβείο του MVP εκείνης της διοργάνωσης. Ο σπουδαίος Ισπανός σέντερ είχε ολοκληρώσει το τουρνουά έχοντας κατά μέσο όρο 21,3 πόντους, 9,4 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ και 2,4 τάπες, δηλαδή, τρίτος σκόρερ και δεύτερος ριμπάουντερ και μπλοκέρ.

Όπως είναι φυσικό, ο Γκασόλ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του Παγκοσμίου του 2006, μαζί με τον συμπαίκτη του στην Ισπανία, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, τον… δικό μας Θοδωρή Παπαλουκά, τον Αργεντινό Μανού Τζινόμπιλι και τον Καρμέλο Άντονι των ΗΠΑ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube