Σε νέες δηλώσεις σχετικά με τη μειoνότητα της Θράκης αλλά και με το Κυπριακό προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδιακή λύση» και μίλησε για «τουρκική μειονότητα της Θράκης».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και με αφορμή την ημέρα μνήμης για τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ, τον αποκάλεσε «θρυλικό ηγέτη των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης”». Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «με τον αναπτυσσόμενο διάλογο με την Ελλάδα επωφελούμαστε και όσον αφορά στην προστασία του δίκαιου και των δικαιωμάτων της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”». «Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των “ομογενών μας στη Δυτική Θράκη” βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν την ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που γίνονται από πλευράς Ελλάδος και σε περίπτωση που χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την “τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη”».
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Ερντογάν για την Κύπρο, καθώς για άλλη μια φορά τόνισε πως η Τουρκία δεν πιστεύει σε οποιοδήποτε σχέδιο ομοσπονδιακής λύσης. Υποστήριξε πως ενώ τουρκική πλευρά είχε πει το «ναι» στο σχέδιο Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι το αρνήθηκαν, «η ελληνοκυπριακή κοινότητα (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) επιβραβεύθηκε, καθώς έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δυστυχώς, στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων που ακολουθούσαν δεν βγήκε κανένα αποτέλεσμα. Πλέον έχουμε δει ότι με τις παλιές μεθόδους δεν γίνεται να φτάσουμε κάπου. Και εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε μπουχτίσει από προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία. Στην 50ή επέτειο της “Ειρηνευτικής Επιχείρησης” διαμηνύσαμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και την ανεξαρτησία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”».
Στο θέμα της συγκέντρωσης του τουρκικού στόλου κοντά στην περιοχή της Κάσου από την τουρκική πλευρά δεν υπάρχουν πολλές διαρροές, αλλά υπάρχουν πληροφορίες πως έχει γίνει διπλωματική διαχείριση του ζητήματος από όλες τις πλευρές και δεν αναμένονται εξελίξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας βοηθούν στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων.
Η ελληνική απάντηση
Στις αιτιάσεις του Ερντογάν απάντησαν διπλωματικές πηγές, οι οποίες τόνισαν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας, ενώ πρόσθεταν ότι ζητήματα δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση του Κυπριακού προβλήματος με βάση το πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: Καθημερινή