Ο Γιουσέιν Μπόλτ και ο Γουέιντ Φαν Νίεκερκ είναι, αναμφισβήτητα, τα πρόσωπα των Ολυμπιακών Αγώνων στον στίβο. Ο πρώτος πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. για τρίτη συνεχόμενη φορά στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση και ο δεύτερος «έσπασε» το μυθικό ρεκόρ στα 400μ., που κρατούσε από το 1999 ο Μάικλ Τζόνσον!

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να «γεννηθεί» στο μυαλό του 29χρονου Τζαμαϊκανού η ιδέα μιας κούρσας 300μ. με τον 24χρονο Νοτιοαφρικανό, για να δουν ποιος είναι ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο. Αν, όμως, πραγματοποιηθεί, τελικά, αυτή η μυθική κούρσα, δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο! Το 1997 είχε λάβει χώρα ένας άλλος επικός αγώνας, για να αποδειχθεί ποιος ήταν τότε ο πιο γρήγορος στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο ονόματα ξεχώριζαν στον χώρο του στίβου. Ο πρώτος ήταν ο Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι, που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με χρόνο 9,84 και ο δεύτερος ήταν ο Αμερικανός Μάικλ Τζόνσον, που είχε αναδειχθεί Ολυμπιονίκης στα 200μ. με χρόνο 19,32 και στα 400μ. με χρόνο 43,49.

Αμέσως μετά το τέλος των Αγώνων, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να πραγματοποιηθεί αγώνας μεταξύ των δύο σπρίντερ στα 150μ., για να δουν ποιος είναι ο καλύτερος. Μέχρι και σήμερα ο νικητής της «κούρσας της μιας ανάσας» παίρνει τον άτυπο τίτλο του πιο γρήγορου ανθρώπου στον πλανήτη. Όμως, τα 19,32 δευτερόλεπτα που έκανε ο Τζόνσον στα 200μ., αν τα διαιρέσεις με το δύο, το αποτέλεσμα είναι 9,66. Άρα, θεωρητικά, ο Αμερικάνος θα είχε καλύτερη επίδοση στα 100μ. από τον Καναδό, που είχε πάρει το χρυσό με χρόνο 9,84, και αυτή ήταν η λογική πίσω από την ιδέα.

Η πρόταση του Μπολτ στα 300μ. διαφέρει από εκείνη του 1997, που ήταν στα 150μ., γιατί η «αστραπή» από την Τζαμάικα αγωνίζεται και στα 200μ., σε αντίθεση με τον Μπέιλι που έτρεχε μόνο αγώνες 100μ.

Τελικά, ο αγώνας του 1997 έλαβε χώρα στο στάδιο ''SkyDome'' του Τορόντο, στον Καναδά, την 1η Ιουλίου. Πάνω από 30.000 θεατές βρίσκονταν στις κερκίδες του σταδίου και ανυπομονούσαν να ξεκινήσει ο αγώνας, αφού περίμεναν πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό το γεγονός. Προς απογοήτευση όλων, η κούρσα δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστική, αφού ο Μάικλ Τζόνσον μετά τα 110μ. αποσύρθηκε από τον αγώνα, πιάνοντας τον τετρακέφαλό του και έτσι ο Ντόνοβαν Μπέιλι κέρδισε τον τίτλο του πιο γρήγορου ανθρώπου στον κόσμο με χρόνο 14,99.

Μετά τον αγώνα υπήρχε η φήμη πως ο Τζόνσον προσποιήθηκε τον τραυματισμό, γιατί ο Μπέιλι είχε ξεφύγει και δεν υπήρχε τρόπος να καλυφθεί αυτή η διαφορά από τον Αμερικανό. Βέβαια, πότε δεν επιβεβαιώθηκε ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά λίγη σημασία είχε.

Το μόνο που μένει, πλέον, είναι να δούμε αν ο Φαν Νίεκερκ αποδεχτεί την πρόταση του Μπολτ, για να δούμε μία ιστορική κούρσα και να μάθουμε ποιος είναι ο γρηγορότερος άνθρωπος του αιώνα που ζούμε.

Εδώ η μυθική κούρσα του 1997



Επιμέλεια: Χάρης Αργυράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube