Στο άκουσμα του ονόματος «Βασίλης Δουρίδας», ενδεχομένως να υπάρχουν αρκετοί, ειδικά νέοι σε ηλικία που θα… κοιτάξουν με απορία. Αν ήταν ερώτηση σε κουίζ ή τηλεπαιχνίδι, ίσως αυτοί οι… αρκετοί να έδιναν λάθος απάντηση ή να μην απαντούσαν καν. Αν, όμως, η ερώτηση ήταν: «γνωρίζετε τον Ατίλιο;» η απάντηση θα ήταν: «ασφαλώς. Τίποτε πιο δύσκολο δεν έχετε;».

Ο Βασίλης Δουρίδας, γνωστός ως «Ατίλιο» ήταν ο άνθρωπος που με την θρυλική τρομπέτα του ξεσήκωνε τους οπαδούς στην κερκίδα του Ολυμπιακού, όντας… κρεμασμένος από τα κάγκελα της Θύρας 7. Το παρατσούκλι το πήρε μάλλον λόγω της σωματικής του διάπλασης και της ομοιότητας που είχε με έναν διάσημο παλαιστή της εποχής. Όταν ξεκινούσε να φυσάει την τρομπέτα, τα συνθήματα σταματούσαν, τα χέρια σηκώνονταν στον ουρανό και στο τέλος όλοι φώναζαν την ιαχή «Ολυμπιακός, Ολυμπιακός, Ολυμπιακός…»!



Λόγω του πάθους του για τον Ολυμπιακό, σταμάτησε τις σπουδές του στον τέταρτο χρόνο της ιατρικής, προκειμένου να βρίσκεται πάντα δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα. Και δεν μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο, αλλά για όλα τα σπορ. Μέχρι και στα δικαστήρια έφτασε για χάρη της μεγάλης αγάπης του την εποχή της Χούντας. Τον Απρίλιο του 1972 συνελήφθη και δικάστηκε από το καθεστώς των Συνταγματαρχών «δια διέγερσιν εις απείθειαν», καθώς, μετά το τέλος ενός αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου, παρότρυνε τον κόσμο να μην διαλυθεί έξω από την θύρα 1, όπως διέτασσε η Αστυνομία (αυτό αναφερόταν στα πρακτικά). Καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή, αλλά άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο «Ατίλιο» ήταν το σύμβολο του σταδίου Καραϊσκάκη, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να το δει με την σημερινή του μορφή. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, στις 11 Νοεμβρίου 1994, από οξύ πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 52 ετών. Οι γιατροί πολύ καιρό νωρίτερα τον είχαν συμβουλεύσει, αλλά και προειδοποιήσει ότι αν δεν σταματήσει το γήπεδο και την τρομπέτα, θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, γιατί τα πνευμόνια του είχαν σχεδόν καταστραφεί. Εκείνος δεν τους άκουσε, αφού στο μυαλό του είχε την άλλη «αρρώστια» τον Ολυμπιακό.



Μπορεί η θρυλική τρομπέτα να έχει σιγήσει, αλλά ο «Ατίλιο» θα ζει για πάντα στις καρδιές των φιλάθλων του Ολυμπιακού και όσων βλέπουν το ποδόσφαιρο σαν παιχνίδι και ξέρουν να αναγνωρίζουν αξίες. Η τρομπέτα του βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο μουσείο του συλλόγου στο Στάδιο Καραϊσκάκη.


Attilio Olympiacos από Pireotis7

Επιμέλεια: Τάσος Νικολόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube