Ορισμένες παρουσιάσεις φυσικών πρωταγωνιστών σε γήπεδα έχουν χαραχτεί στη μνήμη.
Όμως υπήρξε μια περίπτωση στα ελληνικά χρονικά, η οποία πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί.
Η στιγμή που ο Τζον Σάλεϊ προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο ΟΑΚΑ προκειμένου να δώσει το «παρών» σε αγώνα του Παναθηναϊκού κόντρα στον ΠΑΟΚ, ακόμα και 24 χρόνια μετά παραμένει μυθική.
Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου
Μολονότι ο «Αυτοκράτορας» Παναθηναϊκός είχε στρογγυλοκαθίσει στον ευρωπαϊκό του θρόνο για πρώτη φορά λίγους μήνες νωρίτερα, η ήττα-μαχαιριά στον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό τού αφαίρεσε τα σκήπτρα της ελληνικής επικράτειας και έφερε ανακατατάξεις.
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ρόστερ ο Παύλος Γιαννακόπουλος, με όχημα τη χωρίς όρια αγάπη για το σύλλογο, προσέφερε πακτωλό χρημάτων με σκοπό να ικανοποιήσει τις εισηγήσεις του προπονητή Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
Δεν άργησε να πυροδοτήσει μια από τις πολλές μεταγραφικές «βόμβες», συνήθεια που έγινε λατρεία τα επόμενα χρόνια.
Αρχικά, έφερε στην Ελλάδα τον ύψους (2,13μ.) Κέβιν Ντάκγουορθ με εξαιρετικό βιογραφικό: Σπουδαία θητεία στο Πόρτλαντ μαζί με συμμετοχή σε δύο All Star Games.
Επιπλέον, έπεισε έναν πραγματικό σταρ να διαβεί την άλλη όχθη του Ατλαντικού για να θωρακίσει τη ρακέτα του. Με το αζημίωτο φυσικά, καθώς του προσέφερε 1.000.000 δολάρια, συν μπόνους επίτευξης στόχων από… χρυσάφι, αξίας περίπου 500.000 δολαρίων.
Το όνομα αυτού; Τζον Σάλεϊ.
Εν ενεργεία πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς, έχοντας προπονητή τον Φιλ Τζάκσον και συμπαίκτες τους Μάικλ Τζόρνταν, Τόνι Κούκοτς, Σκότι Πίπεν και Ντένις Ρόντμαν. Παράλληλα, στο δάχτυλό του φορούσε ακόμα δύο δαχτυλίδια με τους Ντιτρόιτ Πίστονς (1989,1990).
Στον αντίποδα, ένα τόσο ηχηρό όνομα φυσιολογικά κουβαλούσε ίχνη βεντετισμού και o «Εξάστερος» γνώριζε εκ προοιμίου τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του.
Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν από νωρίς. Ο «Βούδας», όπως ήταν το παρατσούκλι του εξαιτίας του μουστακιού του, επέδειξε ασυνέπεια ως προς το χρόνο άφιξής του στην Αθήνα.
Έτσι, έχασε την πρεμιέρα του πρωταθλήματος και η συνέχεια μόνο εύκολη δεν ήταν. Η συμπεριφορά του δεν άρεσε στον προπονητή και η σχέση των δύο ανδρών υπήρξε θυελλώδης.
Τελικά, το ποτήρι της οργής ξεχείλισε τον Οκτώβριο του 1996. Ο Σάλεϊ ζήτησε από τον ισχυρό άνδρα του τριφυλλιού ολιγοήμερη άδεια με πρόθεση να μεταβεί στο Λος Άντζελες. Εκεί, θα συζητούσε με την Ντίσνεϊ, αναφορικά με ένα τηλεοπτικό σόου.
Ο πρόεδρος των «πρασίνων» βλέποντας όλους τους αθλητές σαν παιδιά του δίνει τη συγκατάθεσή του. Ο 32χρονος αστέρας υπόσχεται ότι θα βρίσκεται σύντομα πίσω στη χώρα μας, καθώς σκοπεύει να συμμετάσχει κανονικά στον αγώνα Κυπέλλου απέναντι στον ΠΑΟΚ στις 22 Οκτωβρίου.
Εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη ρήση του Βινς Λομπάρτι: «Τη ζωή χωρίς ρίσκο δεν αξίζει να τη ζεις» και ως γνήσιος… Έλληνας είχε προγραμματίσει να επιστρέψει τελευταία στιγμή.
Όμως, η ενδιάμεση πτήση από το Μαϊάμι στην «πόλη του φωτός» καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να μην επιβιβαστεί στην ώρα του σε αυτή από την πρωτεύουσα της Γαλλίας με προορισμό την Αθήνα.
Χρησιμοποιώντας τα «μεγάλα όπλα»
Παρόλα αυτά, δεν τα παράτησε και αποφάσισε να ρίξει την τελευταία ζαριά. Η περιγραφή από το βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160» είναι διαφωτιστική:
«Όσο το αεροπλάνο του κατευθυνόταν προς το Παρίσι, εκείνος νοίκιαζε -σε συνεργασία με το πλήρωμα- λίαρ τζετ, που θα τον μετέφερε από τη Γαλλία στην Αθήνα!» Όπερ και εγένετο.
«Το ιδιωτικό αεροσκάφος προσγειώνεται στις 18:15 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το παιχνίδι, όμως είναι προγραμματισμένο για τις 18:45. Είναι αδύνατο να φτάσει στο ΟΑΚΑ και να προλάβει να παίξει. Έτσι, νοικιάζει και ελικόπτερο, το οποίο τον μεταφέρει στο Ολυμπιακό Στάδιο μέσα σε δέκα λεπτά!
Ο κόσμος που βρίσκεται στο γήπεδο έχει πληροφορηθεί, δια ραδιοφώνου, τον αγώνα δρόμου του Σάλεϊ. Άπαντες αγωνιούν για το αν ο σέντερ του τριφυλλιού θα φτάσει εγκαίρως».
Ω του θαύματος, περίπου 20 λεπτά πριν από το τζάμπολ φθάνει στο Μαρούσι, προθερμαίνεται και στις 18:37 μπαίνει… βολίδα στα αποδυτήρια για να ντυθεί. Όταν οι φίλαθλοι τον βλέπουν να εισέρχεται στο γήπεδο παραληρούν.
«Και τον Τζόρνταν θα άφηνα στον πάγκο»
Για κακή του τύχη ο «Μπόζο» δεν έχει την ίδια γνώμη και τον αφήνει εκτός αποστολής. Ύστερα από το τέλος της αναμέτρησης, ο Κροάτης τεχνικός απαντά μαινόμενος στους επικριτές ότι «και τον Τζόρνταν θα άφηνα στον πάγκο»…
Το «θύμα» της ιστορίας παρέθεσε την δική του εκδοχή: «Όταν λέω κάτι, το εννοώ. Έκανα μια τόσο μεγάλη πτήση σε σύντομο χρονικό διάστημα και ξόδεψα 20.000 δολάρια για να έρθω να παίξω. Το είχα υποσχεθεί στον πρόεδρο και δεν μπορούσα να μην το κάνω».
Πάντα ιππότης ο Παύλος Γιαννακόπουλος δηλώνει ότι «ο Τζον είναι επαγγελματίας και ήταν συνεπής».
Η παραμονή του Αμερικανού στην Ελλάδα διήρκησε 30 ημέρες. Το ντεμπούτο του έγινε το Σεπτέμβριο με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα.
Στις 24 Οκτωβρίου αναχώρησε για την πατρίδα του. Πρόφτασε να αγωνιστεί σε επτά αγώνες, για τους οποίους αμείφθηκε με 100.410.000 δραχμές. Σχεδόν 300.000 ευρώ! Όχι και άσχημα. Έβγαλε το παντεσπάνι του και με το παραπάνω!