Η 13η διοργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος διεξήχθη στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Εκεί που φυσικά συμμετείχε και η εθνική Ελλάδος ως πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά τον θρίαμβο του 2004. Ήταν 29 Ιουνίου του 2008 στην Βιέννη και στον μεγάλο τελικό «πάντσερ» εναντίων «φούριας ρόχας». Γερμανία κόντρα στην Ισπανία στο "Ερνστ Χάπελ".

Η Ισπανία φτάνοντας αήττητη στον τελικό επιβεβαίωσε ότι ήταν πραγματικά η καλύτερη ομάδα του Euro, ενώ οι Γερμανοί από την άλλη απέδειξαν πως παραμένουν μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό στερέωμα.

Η ιστορία γράφτηκε στο 33ο λεπτό, με πρωταγωνιστή τον «El Nino»

Ο Φάμπρεγας στο 33ο λεπτό της αναμέτρησης με εκπληκτική κάθετη πάσα βρήκε τον Τόρες που πέρασε τον Λαμ και μέσα από την μεγάλη περιοχή πρόλαβε να "τσιμπήσει" την μπάλα μπροστά από τον Λέμαν, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα των Γερμανών.
Από κει και πέρα τα «πάντσερ» δεν είχαν απάντηση, ενώ αντιθέτως οι Ισπανοί είχαν την ευκαιρία να διπλασιάσουν τα τέρματα τους.



Η λήξη βρήκε την ομάδα του Λουίς Αραγονές θριαμβεύτρια και πανάξια Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο για τους Ισπανούς μετά από 44 χρόνια. Η τελευταία φορά για τους «φούριας ρόχας» ήταν στο Ευρωπαϊκό του 1964 που μάλιστα οι Ισπανοί ήταν οι οικοδεσπότες.


Η συνέχεια αυτής της «μυθικής ομάδας», μία από τις πιο ποιοτικές όλων των εποχών έχει γραφτεί πια στα κιτάπια του pπαγκόσμιου ποδοσφαίρου αφού για 3 συνεχόμενες διοργανώσεις η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας ήταν στην κυριολεκτικά ανίκητη. Euro 2008, Mundial 2010, Euro 2012.



• Ο Νταβίντ Βίγια αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 4 γκολ.
• Ο Λουίς Αραγονές σε ηλικία 69 ετών και 337 ημερών, γίνεται ο γηραιότερος προπονητής σε τελικό EURO.
• Η Ισπανία γίνεται μόλις η τρίτη χώρα που κατακτά τον τίτλο για δεύτερη φορά (πρώτη η Ρωσία με 3 και δεύτερη η Γαλλία με 2).
• Ο σκόρερ του νικητήριου γκολ της Ισπανίας, Φερνάντο Τόρε αναδείχθηκες -δίκαια- ο πολυτιμότερος παίκτης του τελικού.

Οι συνθέσεις των 2 ομάδων:

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Σβάινσταϊγκερ, Φρινγκς, Κλόζε (79' Γκόμεζ), Μπάλακ, Χίτσλσπεργκερ (58' Κουράνι), Λαμ (46' Γιάνσεν), Μέρτεσακερ, Ποντόλσκι, Μέτσελντερ

Ισπανία (Λουΐς Αραγονές): Κασίγιας, Μαρτσένα, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι, Τόρες(78' Γκουίθα), Φάμπρεγας (63' Αλόνσο),Καπντεβίλα, Σέρχιο Ράμος, Σένα, Σίλβα (66' Καθόρλα)

Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροσέτι (Ιταλία)

Το γκολ που έκρινε τον τελικό:





Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του τελικού:






img class="img-responsive center-block" src="http://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/17/06/29/124245.jpg"" alt="inner" border="0"/>

Επιμέλεια: Φωτεινή Γεωργάκη

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube