Σε δύο ημέρες έχουμε κλήρωση. Σε 1,5 μήνα σέντρα. Θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί πρακτικά αυτά καμιά φορά αλλάζουν. Το γιατί συμβαίνει δεν χρειάζεται εξήγηση. Είναι αυτονόητο όταν μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που μετράει αντίστροφα για την εκκίνησή του, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τους όρους με τους οποίους αυτό θα διεξαχθεί.
Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος
Η Super League εδώ και μήνες έχει αποφασίσει "ιστορικές αλλαγές". Δεν τις χαρακτηρίζουμε εμείς έτσι, η ίδια η διοργανώτρια αρχή το επικοινώνησε. Με πλέι οφ που θα κρίνουν ακόμη και τα πλέι οφ, με ένα πρωτάθλημα που θα ετοιμάσει το επόμενο με λιγότερες πια ομάδες, με νέο ενδιαφέρον, με κίνητρα για όλους, με - με - με...
Τη στιγμή, όμως, που όλες οι ομάδες της Λίγκας (μέσα καλοκαιριού μάθαμε πλέον και την τελευταία ή μήπως;) έχουν ξεκινήσει πια την προετοιμασία τους για τη νέα σεζόν, ο τρόπος διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος παραμένει στον αέρα! Ακόμη, δηλαδή, δεν έχουν επικυρωθεί οι αλλαγές που έχουν ψηφιστεί εδώ και μήνες. Με αποτέλεσμα να είναι ακόμη αβέβαιο το αν θα ισχύσουν κιόλας.
Το διοικητικό κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου έτσι κι αλλιώς αποτελεί "πεδίο δράσης λαμπρό". Χρόνια τώρα, δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν εφαρμοστούν τελικά οι "ιστορικές αλλαγές" στο πρωτάθλημα. Στο ποδόσφαιρο, όμως, ας το θυμίσουμε σε όσους επιμένουν να το ξεχνούν, υπάρχει και το αγωνιστικό κομμάτι. Χωρίς αυτό, ποδόσφαιρο δεν θα υπήρχε. Χωρίς το άλλο, το διοικητικό, θα υπήρχε ξέρετε. Εστω μόνο στις αλάνες, εκεί που το μάθαμε όλοι μας!
Το αγωνιστικό κομμάτι, λοιπόν, αυτό που υπολογίζεται ολοένα και λιγότερο από εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για ακόμη μία σεζόν δυσκολεύεται να βρει σταθερές σωστού προγραμματισμού και κανονικού - ποδοσφαιρικού σχεδιασμού. Μάλιστα, το φετινό ξεπερνά και το περσινό, τότε που περιμέναμε την σέντρα τέλη Αυγούστου, αυτή έγινε Σεπτέμβριο και 1η και 2η αγωνιστική είχαν τελικά διεξαχθεί - άκουσον, άκουσον - Ιανουάριο.
Το φετινό, όμως, δεν έχει προηγούμενο. Διότι οι προπονητές καλούνται να προετοιμάσουν τις ομάδες τους χωρίς να γνωρίζουν αν η χρονιά για εκείνες θα κριθεί στο ξεκίνημα ή στο τελείωμα. Πέρυσι, σε ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε με τέσσερις διεκδικητές όπως έλεγαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής, ο τίτλος κρίθηκε άντε τον Νοέμβριο. Αυτό αποκλείεται να συμβεί στο νέο πρωτάθλημα, αν πράγματι θεσπιστούν πλέι οφ και για τον πρωταθλητή.
Για την ακρίβεια, ο τίτλος θα κριθεί - όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα - μερικούς μήνες αργότερα. Τον Μάιο. Και μάλιστα, μέσα από πολλά και συνεχόμενα ντέρμπι στους αγώνες κατάταξης. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Οπως επίσης αντιλαμβάνεται κανείς, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να είναι γυμναστές, τι αντοχές χρειάζονται για τους ποδοσφαιριστές. Πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει η φυσική κατάσταση.
Πόση δουλειά χρειάζεται από τα επιτελεία των ομάδων ώστε οι ποδοσφαιριστές τότε, στο τέλος της σεζόν, να είναι σε καλή κατάσταση οργανικά, ιατρικά και αγωνιστικά. Μόνο που αυτή η δουλειά γίνεται τώρα. Δεν μπορεί να γίνει σε ροή σεζόν. Με λίγα λόγια, τα τεχνικά τιμ των παικτών αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν για τι είδους σεζόν εργάζονται. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα στους παίκτες τους και άρα στις ομάδες τους. Θα πει κανείς, πόσο πολύ θα άλλαζε η δουλειά τους, η φύση της; Οι ίδιοι το γνωρίζουν. Σίγουρα, όμως, θα άλλαζε η προοπτική της...
Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρωτοτυπεί και πάλι. Πραγματικά μοιάζει απίθανο 40 ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος να μην είναι γνωστό με ποιους όρους αυτό θα διεξαχθεί. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του, οι προπονητές του με λίγα λόγια, δεν έχουν πει ούτε μία λέξη για αυτό που συμβαίνει. Λες και δεν είναι το δικό τους έργο, η δική τους δουλειά, που στο τέλος θα κριθεί με ανορθόδοξο τρόπο. Θα πει κανείς, όμως, πόσος καιρός πάει που οι προπονητές στην Ελλάδα κρίνονταν ορθόδοξα; Ποδοσφαιρικά...