Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 η Ιταλία έμελλε να μείνει στην ιστορία, όχι γιατί κατέκτησε το τελευταίο Μουντιάλ πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά γιατί κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη διαδοχική φορά.'

Σαν σήμερα, στις 19 Ιουνίου του 1938, σε ένα συναρπαστικό τελικό στο στάδιο «Κολόμπ» του Παρισιού, η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλίας επικράτησε με σκορ 4-2 της ομάδας έκπληξης της διοργάνωσης, Ουγγαρίας.



Όμως, πριν από την έναρξη του αγώνα φέρεται να υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς η εθνική ομάδα της Ιταλίας έλαβε από τον Μπενίτο Μουσολίνι ένα τηλεγράφημα που έλεγε «Νίκη ή Θάνατος!», το οποίο ωστόσο δεν αποδιδόταν ως κυριολεκτική απειλή, αλλά απλώς ως εμψύχωση και ενθάρρυνση για νίκη. Πάντως ο Πιέτρο Ράβα σε συνέντευξη του αρκετές δεκαετίες αργότερα, δήλωσε: «Όχι, όχι, όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Έστειλε ένα τηλεγράφημα όπου μας ευχόταν καλή τύχη, αλλά όχι, ποτέ ‘νίκη ή θάνατος'». Από την άλλη πλευρά, ο τερματοφύλακας των Ούγγρων, Αντάλ Σβάμπο, μετά το τέλος του τελικού και την ήττα της ομάδας του, τόνισε: «Μπορεί να άφησα να μπουν τέσσερα γκολ, αλλά τουλάχιστον έσωσα τις ζωές τους».

Πάρα ταύτα η «σκουάντρα ατζούρα» μπήκε δυναμικά στον αγώνα και κατάφερε να προηγηθεί στο 6' με το γκολ του Κολαούζι, ο Τίτκο δύο λεπτά αργότερα ισοφάρισε προσωρινά για τους Ούγγρους, για να ξανά προηγηθεί η Ιταλία με το γκολ του Πιόλα στο 16', ενώ ο Κολαούζι στο 35' έκανε το 3-1 που ήταν σκορ ημιχρόνου. Ο Σάροσι στο 70' με το πέμπτο του τέρμα στη διοργάνωση, μείωσε για την ομάδα του, βάζοντας την ξανά στο παιχνίδι, ωστόσο δώδεκα λεπτά αργότερα ο Πιόλα με το δεύτερο προσωπικό του γκολ, διαμόρφωσε το τελικό 4-2.



Έτσι η Ιταλία με τον Βιτόριο Πότσο στον πάγκο της πάλι, κέρδισε το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά και έγινε η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει. Μάλιστα, η «σκουάντρα ατζούρα» λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κράτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο για 16 χρόνια (1934-1950), με αποτέλεσμα να θεωρείτε η ομάδα που κράτησε το Μουντιάλ στην κατοχή της, για περισσότερο καιρό από κάθε άλλη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι λόγω του πολέμου, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της FIFA, Οτορίνο Μπαράσι, πήρε κρυφά το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» από τράπεζα της Ρώμης στο σπίτι του και το έκρυψε σε ένα κουτί παπουτσιών κάτω από το κρεβάτι του κατά τη διάρκεια όλου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να μην «πέσει» στα χέρια των Ναζί.

Ιταλία (Βιτόριο Πότσο): Ολιβιέρι, Ράβα, Φόνι, Αντρεόλο, Φεράρι, Λοκατέλι, Σεραντόνι, Μπιαβάτι, Κολαούζι, Μεάτσα, Πιόλα
Ουγγαρία (Άλφρεντ Σάφερ): Σβάμπο, Μπίρο, Πόλγκαρ, Λάζαρ, Σζαλάι, Σζούκς, Σάροσι, Τίτκο, Σζενγκέλερ, Σας, Βίντζε
Διαιτητής: Ζορζ Καπντεβίγ (Γαλλία)




Επιμέλεια: Χρήστος Πρεβεζιάνος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!